Jön-e velem nagysád? – Vass Virág beköszöntője az új Nők Lapjából

Főszerkesztői levél a Nők Lapja 2021/27. számából.

Képzeljenek el egy huszonhárom éves lányt, aki besétál egy kizárólag férfiakat foglalkoztató New York-i kiadóhoz, hogy bejelentse, szívesen dolgozna a lapjuknak.

A sokat látott főszerkesztőnek leesik az álla.

Egy bubifrizurás, karcsú lány áll előtte, nyakában két kiló gyönggyel. Mintha a jazzkorszak reklámarca volna.

– Mégis mit tud nyújtani New York legnagyobb példányszámú lapjának?

– Az életstílusomat. – feleli Lois Long rekedtes hangján.

Azonnal felveszik. Lois beváltja az ígéretét.

Miss Lipstick álnéven ontja 1925 és 1968 között vitriolos cikkeit. Az egész város találgatja, ki lehet a titokzatos Rúzs kisasszony, aki szorgalmasan járja Manhattan bárjait, és kibeszéli a férfiak és nők piszkos kis titkait. Minden hajnalban megjelenik a szerkesztőségben, hogy másnaposan, elkenődött sminkkel, szája sarkában a cigarettaszipkával megírja az este legfontosabb felismeréseit.

 Az új randiszabályokba beletartozik, hogy a férfi fizeti a mozit, színházat, vacsorát, vidámparkot. Korábban a lányos házaknál udvarolt, legfeljebb virágra kellett költenie. A nők igyekeznek eltalálni, mennyi kedvességgel viszonozzák a figyelmességet.

Amíg az udvarlás helyszíne az otthon volt, a nő határozta meg a látogatás időpontját, határait. Az új randevúzási szokások sok pénzbe kerültek. A férfi irányított. 

A jazzkorszak lovagiasan bánt a nőkkel, megőrizte a viktoriánus kor romantikáját, ugyanakkor maximálisan elismerte, hogy a nők is képesek egy sor olyan feladat ellátására, amit az I. világháború előtt csak a férfiakra bíztak. Olyan volt ez az éra a kollektív női sorsban, mint az egyetemista évek: felnőttként élhettek, minimális felelősséggel.

Miss Lipstick a következő mondattal zárta utolsó cikkét:

„A legjobb ami egy lánnyal történhet, ha úgy él, hogy önmagán kívül nem akar senki másnak megfelelni.”

Honnan is sejthette volna, hogy 2021-ben is arról ír a Nők Lapja, hány élete legyen egy nőnek, ha a társadalmi normákat akarja követni? Hogy még mindig kínozzuk egymást merev előítéletekkel és fantasztikus babonáinkkal? Hogy ez lesz a téma bis hundert zwanzig?

Vass Virág, főszerkesztő

Fotó: Csibi Szilvia

A Nők Lapja 2021/27. számát július 7-től keressétek az újságosoknál!