Jogerős: a lúgos orvosnak 25 millió forint kártérítést kell fizetnie

Renner Erika több mint nyolc éve tartó kálváriája ért most véget, legalábbis a bíróságon.

Az ítélettel végre pont kerülhet az utóbbi idők egyik legnagyobb port kavart, nő ellen elkövetett bűncselekmény végére, és az áldozat, Renner Erika megkezdheti a lelki gyógyulásához vezető utat. A Telex értesülései szerint a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta a tavaly novemberben született elsőfokú ítéletet, miszerint a lúgos orvosként elhíresült Bene Krisztiánnak 25 millió forintos kártérítést kell fizetnie Renner Erikának, ráadásul a perköltséget és a fellebezési illetéket is a férfinak kell állnia. Renner Erika még 2017-ben indított kártérítési pert a támadója ellen, de ameddig 2018-ban nem zárult le a büntetőper, addig nem történt érdemi előrelépés abban az ügyben. 

Budapest, 2018. február 22. Az ítéletet hallgatja a 2013-ban volt barátnőjét lúggal leöntő és bántalmazó orvos (k) a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalótermében 2018. február 22-én. A férfit kilenc év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától a bíróság. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Végül Bene Krisztiánnak 25 millió forint kártérítést kell fizetnie Renner Erikának, amiért megsértette a nő testi épségéhez és egészséghez fűződő jogát.

Ennek kifizetésére tizenöt napot kapott, ezenkívül a jogerős büntetését töltő egykori kórházigazgatónak kell állnia a közel 500 ezer forintos perköltséget és a 2 millió forintos fellebbezési illetéket is.

„Nyolc és fél év után nem nekem kellett megint bizonygatni, hogy ez tényleg megtörtént velem. Nyolc és fél év után végre valaki leírta az igazságot”

– így reagált a Telexnek Renner Erika, miután kedden megtudta, hogy a Fővárosi Ítélőtábla a kártérítési ügyében jogerősen helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. 

Évek óta húzódik

A nagy visszahangot kiváltó ügy 2013-ra nyúlik vissza, amikor a szakításba beletörődni képtelen Bene rátörte egykori barátnőjére otthona bejárati ajtaját, elkábította, a magatehetetlen nőt lemeztelenítette, majd lúggal leöntötte nemi szervét, végül magára hagyta. Csak a szerencsén múlt, hogy az eszméletlen Erikára rátaláltak, így bár az életét meg tudták menteni, de maradandó testi – és lelki – sérüléseket szenvedett a támadás következtében. 

A Budai Irgalmasrendi Kórház egykori igazgatóját 11 év szabadságvesztésre ítélték, és bár a büntetőeljárás során az áldozatot többször is megvizsgálták, a kártérítési perben a bíró hét évvel a támadás után újra azt kérte Renner Erikától, hogy vesse alá magát nőgyógyászati és pszichológiai vizsgálatoknak.

Hogy ez miért volt olyan érthetetlen, megalázó, és miért hördült fel miatta szinte egy emberként az ország, annak magyarázataként álljon itt emlékeztetőül Rist Lilla 2017-es, Renner Erikáról szóló cikkéből ez a néhány sor a támadásról: „Erikát ezután áthurcolta a fürdőszobába, levetkőztette, szétfeszítette a lábát, és a combjára és a combja közé, a genitáliák területére lúgot öntött. A maró anyag bekerült a hüvelybe is.

A lúg nem egyszerűen szétmarja a lágy szöveteket, hanem feloldja, csontig hatol, szétroncsol mindent, a húgycsőnyílást, a hüvelyt, a gát tájékát, lehetetlenné válik a vizelés, a menstruálás.

Amikor később a tárgyaláson a bíró Erikának feltette azt a kérdést, hogy »Jelent-e ez a sérülés számára gondot a mindennapokban?«, akkor a megalázottságon túl úgy érezte, akik a tárgyalóteremben ülnek, egyáltalán nem ismerik a női testet.”

Tehát mindezek után kellett újra vizgsálatoknak alávetnie magát 2020 nyarán: személyesen, majd korábbi leletei alapján pszichológus, pszichiáter, plasztikai sebész, sebész és szülész-nőgyógyász, majd végül az egyesített igazságügyi szakvélemény kimondta: a nemi szeve annyira károsodott, hogy az többszöri műtéti beavatkozás és kezelés sem tudja visszaállítani eredeti állapotát, funkciója károsodott, a kielégítő nemi élet nem lehetséges, mint ahogyan a természetes úton történő teherbeesés sem.”

Ebben a szakértői véleményben kiértek arra is, hogy az évek alatt Erikát a támadáson kívül is újabb és újabb traumák érték az eset kapcsán, hiszen az őt ért sérülésekről, menstruációs és vizelettartási problémáiról, és megváltozott nemi életéről általában, és főleg férfiak előtt kellett beszélnie, illetve mivel az ügyészség először meg akarta szüntetni a nyomozást, a bírósági tárgyalások húzódtak el évekig.

Kiemelt kép: Bielik István/Nők Lapja, 2017/24. lapszám