A világ első, testi sejtből klónozott emlősének születése nemcsak a tudományos, hanem az egész világot izgalomba hozta.

Dolly 25 éve, 1996. július 5-én született Skóciában, az Edinburghi Egyetem állatkutatásokra specializálódott Roslin Intézetében, nevét Dolly Parton amerikai countryénekesről kapta. A világ első, testi sejtből klónozott emlőse hat és fél évet élt, ez nagyjából fele egy átlagos birka élettartamának. Preparátuma ma is megtekinthető az Edinburghi Királyi Múzeumban.

Miért volt történelmi jelentőségű a születése?

Dolly volt az első emlős, amelyet testi sejtből klónoztak, születése előtt elképzelhetetlennek tartották, hogy ilyesmi lehetséges. A tudósok úgy hitték, hogy a sejteknek meg van a maguk feladata (például a bőrsejteknek vagy a májsejteknek), és csak azokat az információkat hordozzák, amelyekre a munkájuk elvégzéséhez szükségük van. Dolly egy felnőtt egyed testi sejtjéből sejtmagátültetéssel létrehozott bárány volt, vagyis egyetlen sejt hordozta mindazt az információt, amely egy új birka megszületéséhez szükséges volt.

Fotó: Colin McPherson/Corbis via Getty Images

Dolly élete egy kémcsőben, egyetlen sejtmaggal kezdődött, amelyet egy finn dorset fajtájú nőstény házi juh emlőmirigyéből vettek ki. Ezt egy érett petesejtbe juttatták, amely egy skót fekete pofájú juhtól származott. A laborban hat nap elteltével egyértelművé vált a petesejt osztódása, így az embriót beültethették egy harmadik anyajuh méhébe. Dolly 1996. július 5-én született meg, de az örömhírt titokban tartották egészen 1997 februárjáig. Nem akartak ugyanis elkiabálni semmit: a skót kutatók 277 klónt hoztak létre, amelyek közül mindössze 29-ből fejlődött ki embrió, és Dolly volt az egyetlen birka, amelyik megszületett.

Egy klónozott birka élete

Dolly az egész életét a Roslin Intézetben töltötte, hat bárányt hozott világra Daviddel, a walesi hegyi juhhal. Első utódjuk, Bonny 1998 tavaszán született, a következő évben jöttek az ikrek, Sally és Rosie, az azt követőben pedig a hármasikrek, Lucy, Darcy és Cotton. Egészségi állapota sosem volt valami fényes, 2001 őszén gondozói észrevették, hogy furcsán jár. A röntgen megállapította, hogy Dollynak artritisze, vagyis ízületi gyulladása van, azután súlyos tüdőbetegsége lett. 2003 februárjában köhögni kezdett, a CT pedig nyilvánvalóvá tette azt, amelytől a kutatói csapat a legjobban tartott: Dolly mellkasában növekvő daganatok vannak. Mivel a CT-vizsgálat elvégzéséhez altatni kellett a birkát, az intézetben azt a nehéz döntést hozták meg, hogy nem teszik ki további szenvedésnek, és nem ébresztik fel. Dollyt hat és fél évesen elaltatták.

Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images

Dolly öröksége

A birka sikeres klónozása nagy lendületet adott a kutatóknak, Dolly után több nagytestű emlőst klónoztak, például szarvasmarhákat, disznókat és lovakat is. A klónozás technológiája a mai napig nem tökéletes, de egyre csak fejlődik, a kutatók ma már kihalás szélén álló vagy már kihalt állatok visszatérésén dolgoznak. Talán a sztyeppei mamut lesz a következő egyed, amelynek születését bejelenti valamelyik labor?

(Kiemelt kép: Getty Images)