Ivanna soha nem viselne rövid frizurát, és imádja, hogy csodálják az emberek.

Ivanna Stelmakh az ukrajnai Lvivben nőtt fel, és kislányként édesanyja rendszerint rövidre vágatta haját, hogy a sportolás miatt könnyebben tudja kezelni. Ivanna azonban mindig hosszú hajról álmodozott, ezért 17 éves korában elszánt hajnövesztésbe kezdett. A most 36 éves nő anyukája és nagymamája akkor megosztotta vele a leghatásosabb hajápolási tippeket, melyekhez azóta is szigorúan tartja magát. Az egyik, hogy rendszeresen vágasson a hajvégekből, a másik pedig, hogy igyekezzen minél egészségesebben élni.

Kíváncsi járókelők

A családi tippek beváltak, ugyanis Ivanna 25 évesen már 160 centiméteres hajzuhatagával hívta fel magára az emberek figyelmét. Még egy hajversenyen is első helyezést ért el, ezután mégis levágatta tincseit a fodrászával. A fiatal lány azonban úgy érezte, a hajvesztéssel a személyisége egy részét is elvesztette, nem találta helyét a világban. Innentől kezdve nem volt kérdés számára, hogy újra őrült hajnövesztésbe kezd, és soha többet nem szabadul meg a hosszú sörényétől. Jelenleg 155 centiméter csillogó hajzuhataggal büszkélkedhet, és nem tud úgy végig menni az utcán, hogy ne szólítanák meg a kíváncsi járókelők. „Rendszerint azt kérdezik tőlem, hogy tényleg igazi-e hajam, vagy, hogy megérinthetik-e. Arról is sokan érdeklődnek, meddig tartott megnöveszteni” – árulta el a könyvelőként dolgozó nő. 

A randevúk során is mindig szóba jön nem minden napi frizurája, ami a legtöbb férfit lenyűgözi, de akadnak olyanok is, akik felesleges pénz- és időpazarlásnak tartják mindazt, ami a hosszú hajjal jár.

Ivanna csak szükség esetén mossa meg, amire általában hetente egyszer kerül sor, hiszen nem kevés időbe telik a folyamat: csak a mosás 30 percig tart, a szárítás is legalább ennyi idejét viszi el. Havonta egyszer tápláló hajmaszkot is használ, hogy minél csillogóbb és egészségesebb legyen a frizurája. Szívesen készít különböző kontyokat, fonatokat is, és semmiért sem cserélne senkivel, még ha sokan túlzásnak is tartják a külsejét.

Alena 5 éves kora óta növeszti a haját

Nem csak Ivanna boldog extrém hosszú hajával. A szintén Ukrajnában, pontosabban Odesszában élő Alena Kravchenkót csak Aranyhajnak nevezik ismerősei. A 35 éves nő szőke haja olyan hosszú, hogy mindig figyelni kell, nehogy rálépjen egy óvatlan pillanatban.  AIena 5 éves kora óta növeszti haját, és most 180 centiméteres „büszkeségével” mindig a figyelem középpontjában áll.

„Anyukám mindig azt mondta, hogy egy lánynak csak hosszú haja lehet. Akkor döntöttem el, hogy soha nem fogom levágatni” – mondja Alena, aki soha nem viselt rövid frizurát, és évente kétszer vágat hajvégeiből.

Ivannához hasonlóan ő is csak hetente egyszer mossa meg haját, ő viszont csak természetesen módon szárítja hajzuhatagát, hajszárítót nem is használ. Sőt gyakran alkalmaz fejmasszást és különböző hajmaszkokat, olajokat is a tökéletes csillogás érdekében. Alena szerint bárkinek lehet ilyen hosszú haja, ha igazán szeretné, és van hozzá türelme. „Sokan szeretnének velem fényképezkedni, vagy csak megérinteni a hajamat” – árulja el Aranyhaj, akinek boldogságában több mint 70 ezer ember osztozik az Instagram-oldalán. „Úgy érzem, hogy a hajammal a lelkemet tárom fel a világ előtt, és én így vagyok boldog.”

A hosszú haj üzenete

Pszichológiai kutatások szerint a hosszú hajnak – különösen a szőke hosszúnak – a nőknél evolúciós haszna van. A fajfenntartás szempontjából a férfiak szemében a dús haj, összekapcsolódik a termékenységgel, a szőkeség pedig a fiatalsággal. Ezért lehet, hogy annyi nő preferálja a világos, hosszú hajkoronát.

Kiemelt kép: Ivanna Stelmakh/Instagram