Az egykori dél-afrikai partilány mára sikeres modell és filantróp, akinek a családja a legfontosabb.

Amikor Lady Kitty Spencer három éve megérkezett a windsori Szent György-kápolnába unokatestvére, Harry herceg és Meghan Markle esküvőjére, azonnal szenzációt keltett. Annak ellenére, hogy George és Amal Clooney, Victoria és David Beckham, Priyanka Chopra és Serena Williams is megjelent, a vőlegény kevésbé ismert rokona volt az, aki egy smaragdzöld, kézzel festett Dolce & Gabbana Alta Moda ruhában, Philip Treacy fascinatorral és a Bulgari Heritage Collection ékszereivel megragadta a világ figyelmét. De ki az a Lady Kitty Spencer, és mi történt vele azóta?

Ki ez a különleges szépségű, fiatal nő?

Lady Kitty Spencer Diana hercegnő 30 éves unokahúga. Édesapja Charles Spencer, Diana hercegnő öccse, édesanyja pedig az egykori modell, Victoria Aitken, Harry és Vilmos herceg első unokatestvére. Lady Spencer az Egyesült Királyságban született, de Dél-Afrikában nőtt fel, jelenleg Londonban él, ahol modellként dolgozik, és a társasági élet szereplője. Nemrég eljegyezték,

vőlegénye pedig állítólag nem más, mint Michael Lewis, egy 60 éves divatmogul, aki öt évvel idősebb édesapjánál, Earl Spencernél.

Lady Spencer egyik barátja a Daily Mailnek azt mondta, hogy nem is olyan friss ez a lánykérés: Kitty és Lewis állítólag 2019 karácsonya előtt eljegyezték egymást. A Mail arról is beszámolt, hogy a pár legalább 2018 májusa óta jár. Lewis Dél-Afrikában született, és a Foschini Group, egy dél-afrikai kiskereskedelmi vállalat elnöke, három gyermeke van egy korábbi házasságából, és a Mirror nagyjából 105 millió dollárra becsüli vagyonát. Egyetemi diplomáját a Fokvárosi Egyetemen szerezte, ahol később Lady Kitty Spencer is tanult.

Ő maga azonban soha nem erősítette ezt meg, és nem beszélt nyilvánosan a magánéletéről – és azt mondja, nem is fog soha. „Kevésbé érzem magam sebezhetőnek, ha nem beszélek olyan dolgokról, mint a szerelmi életem. Arra gondolok ilyenkor, hogy ‘tényleg, mi köze van ennek bárki máshoz?’.

Nem szabadna, hogy bárkinek a napját is befolyásolja, hogy kit szeretek vagy kit nem szeretek, vagy kiért vagyok oda vagy kiért nem vagyok oda, vagy kivel randizom, nem tudom, miért kellene, hogy ez legyen az, amit valaki a kukoricapehely felett olvas. Amíg én ezt szentnek tartom, addig az is maradhat. Amint nem teszem, nem hiszem, hogy vissza lehet szerezni”

– mondta el a Town and Country magazinnak adott interjújában. A hozzáállása érthető, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a családjában a nőkre mennyi figyelem irányult. „Nem arról van szó, hogy nem tulajdonítok jelentőséget a szerelemnek – mondja Kitty. „Hanem azért, mert számomra a szerelem a legfontosabb dolog a világon, és teljes szívemből megvédem azzal, hogy nem csinálok belőle vitatémát. Megnyitod magad annak, hogy másoknak is legyen véleményük, és ez egyszerűen senki más életében nem lényeges, csak az enyémben és a családoméban.”

A reflektorfényen innen

Lady Kitty Spencer a néhai Diana hercegnővel való családi kapcsolatának köszönhetően vált ismert arccá a társasági életben, sőt a kifutón is. A szívek hercegnőjének unokahúga, Kitty csendes életet élt Dél-Afrikában, távol a nemzetközi sajtótól. Az egykor fokvárosi bulizós lányként ismert Spencer teljesen megváltoztatta imázsát, külsejét és még ízlését a férfiak terén is, amikor sok évvel később visszaköltözött az Egyesült Királyságba.

1995-ben az akkor öt éves Lady Kitty Spencer szülei, Charles Spencer és Victoria Aitken Londonból Fokvárosba költöztek, hogy elkerüljék a Diana miatt rájuk irányuló reflektorfényt. Kitty egyszerűnek írta le a gyermekkorát, amikor mezítláb sétálgatott, apja pedig gondoskodott arról, hogy spórolósan éljen, mert meg akarta tanítani neki a pénz értékét. 

Bár a dél-afrikai társasági körökben viszonylag ismeretlen volt, Kitty hamarosan partilányként szerzett magának nevet, miután 18 éves korában a brit Tatler magazin címlapján pózolt, és a 2009-es South African Style Awards-on az ország legstílusosabb modelljének és személyiségének választották. A díj miatt azonnal helyi A-listás hírességnek kezdett számítani, és minden eseményre és buliba meghívták onnantól kezdve. Ahogy nőtt a hírneve, egyre többen kezdtek el foglalkozni a szerelmi életével is, és hírbe hozták a johannesburgi focicsapat egyik játékosával, Larry Cohennel is. Azonban Kitty csak legyintett a pletykákra, és azt nyilatkozta, hogy számára a tanulás a diplomaszerzés sokkal fontosabb, mint a románc. Viszont nem sokkal később a Facebook-oldalát átállították mindketten „jegyesre”, ami hatalmas botrányt okozott a családjában. aminek hatására az apja akkori PR-szakembere, Jill Grogor, a dél-afrikai Sunday Times-nak nyilatkozva a kárelhárításra sietett, kategorikusan cáfolva a pletykákat. „Nem jegyesek. Ez csak egy Facebook-hoax volt.” Úgy látszik, már kinőtt a hasonló csínyekből, és komolyan gondolja a nála kétszer idősebb (állítólagos) vőlegényével a jövőt.

Teljes változás

2010-ben Kitty még látványosan teltebb alakkal rendelkezett, mint manapság. Akkoriban gyakran beszélt arról, hogy a súlya miatt sokszor kapott negatív véleményekett, és sokan megjegyezték, hogy vaskos combokkal rendelkezik. Akkoriban figyelmen kívül hagyta a megjegyzéseket, mondván, nem gondolta, hogy képes lenne betartani a diétát, ezért nem is foglalkozott vele. Aztán mégis összeszedte magát, diétával és sporttal (és rossz nyelvek szerint plasztikai beavatkozásokkal) teljesen átalakította egyébként addig sem éppen túlsúlyos vagy csúnya külsejét, hogy mégis megpróbálkozzon a profi modellkedéssel. Lehet, hogy mostanra ez sikerült is neki, de 10 évvel ezelőtt Kitty nyíltan megmondta, hogy nem vágyik különféle címkékre. Szerinte a dél-afrikaiaknak amúgy is más a stílusérzéke, mint az európaiaknak, és saját magát úgy jellemezte, hogy furcsa lány, aki drága dizájznerdarabok helyett inkább a bárki által elérhető fast fashion márkákat részesítette előnyben. Úgy mesélte, hogy a divat nem volt fontos része az életének. „Nálunk nincsenek nagy márkák, annyira messze vagyunk mindentől.” 

Ezért amikor a Dolce & Gabbana meghívta Kitty-t, hogy 2017 februárjában Milánóban debütáljon a kifutón, ő majdnem visszautasította. „Félelmetes volt!” – mondta a Town and Country magazinnak. „

26 éves voltam, és teljes munkaidőben egy jótékonysági szervezetnek dolgoztam, amit imádtam, de ez nagyon különbözik attól a világtól. Hazamentem, és beszéltem a családommal, és anyukám visszakérdezett, hogy de miért nem teszed meg?”

Miután elültették a bogarat a fülébe, nem tudott szabadulni tőle. „Arra gondoltam, hogy megcsinálom az idősebbik énemnek, hogy visszatekintve azt mondhassam: igen, megtettem” Arra is kitér, hogy mennyire megnyugtatta, hogy a márka hangsúlyt fektet a testpozitivitásra, és azt az első műsort „egy önbizalomépítő gyakorlat” kezdetének nevezi. „Emlékszem, hogy próbáltam nagyon egészséges lenni, konditerembe jártam és ilyen dolgokat csináltam, és amikor felpróbáltam a ruhát a ruhapróbára, Domenico [Dolce] azt kérdezte: ‘Fogytál?’. Büszkén válaszoltam: ‘Igen!’, mire ő: ‘Oké, most már mások a méretek…’ Nem volt hangsúly a testméretemen, egyáltalán nem erről szólt a dolog.”

A reflektorfényen túl

Az esküvőn való megjelenés hatalmasat lendített a karrierjén, ami bár voltak sikerei, de annak ellenére nem volt valami mozgalmas, hogy a királyi családhoz közel álló személyként ezt gondolhatnánk róla. Hirtelen viszont rengeteg figyelem irányult rá, ami néha nagyon idegesítő volt számára. „Határozottan váratlanul ért” – vallotta be a Harper’s Bazaarnak adott interjúban, amikor a magazin címlapján pózolt.

„Az Instagram-követőim száma egy éjszaka leforgása alatt 17 ezerről félmillióra nőtt. Azt hittem, hogy más telefonja van nálam, amikor másnap reggel felébredtem. Ki kellett kapcsolnom az értesítéseimet, hogy ne merüljön le a telefonom.”

Soha nem volt az a típus, aki sok személyes adatot oszt meg a közösségi médiában – a feedjén többnyire modellmunkák szerepelnek néhány, testvéreiről és barátairól készült fotóval együtt –, de akkor el kezdett aggódni, hogy a posztjainak megfontoltabbnak kellene-e lenniük. „Még mindig FaceTime-olhatok a macskámmal, és kitehetem Instagram-sztoriba?” – viccelődött a magazinnak.

Kitty 22 évesen költözött Londonba, hogy három év firenzei olasz és művészeti tanulmányok után luxusüzleti menedzsmentből szerezzen mesterdiplomát, és soha nem gondolta volna, hogy olyan modell lesz, mint édesanyja, Victoria Aitken (bár egyéves korában már a Harpers & Queen címlapján szerepelt mellette). Hét évvel ezelőtt leszerződött a Storm Managementhez, ahhoz a modellügynökséghez, amely Kate Moss és Cara Delevingne karrierjét is elindította, és 2017-ben debütált a kifutón a Dolce & Gabbana számára. De a királyi esküvő volt az, ami felpörgette a profilját.

Világmárkák arca

Hét évvel ezelőtt leszerződött a Storm Managementhez, ahhoz a modellügynökséghez, amely Kate Moss és Cara Delevingne karrierjét is elindította, és 2017-ben debütált a kifutón a Dolce & Gabbana számára. De a királyi esküvő volt az, ami felpörgette a profilját. Kitty egy héten belül Bulgari nagykövet lett, utána pedig New Yorkban, Moszkvában, Dubajban, Pekingben és Mexikóvárosban dolgozott, valamint Ausztráliába és Olaszországba utazott rendezvényekre és kifutó bemutatókra. Úgy nyilatkozott akkor, hogy fél év alatt csupán néhány napot töltött Londonban. 

Kitty egy héten belül Bulgari nagykövet lett, és azóta alig érte a földet a lába, New Yorkban, Moszkvában, Dubajban, Pekingben és Mexikóvárosban dolgozott, valamint Ausztráliába és Olaszországba utazott rendezvényekre és kifutó bemutatókra, és a családjával együtt visszatért Dél-Afrikába az ünnepekre. Bár kezdtek számára beindulni a dolgok, mégis szerényen ítéli meg magát modelltársaihoz képest, sőt, bizonyos fokú imposztor-szindrómában szenved. „Valóban úgy érzem, mintha valahogy a hátsó ajtón lopakodtam volna be, és még senki sem vette észre. Ezt érzem, különösen a bemutatókon” – mondta a Harper’s-nak. Nem is számít arra, hogy a modellkarrierje olyan hosszú életű lesz, mint Naomi és társaié – bár reméli, hogy ez is sikerülni fog. „Folyamatosan arra gondolok, hogy ez potenciálisan rövid távú és nagyon izgalmas pillanat, ezért próbálom elfogadni annak, ami.

Aztán amikor vége lesz, csak hálásnak lenni, mert ez olyasmi, amit eleve nem is képzeltem volna.”

A családja az első

Az esküvő óta, bár nagyot fordult vele a világ, és rengeteg modellmunkát kapott, a legtöbbször inkább mégis jótékonysággal foglalkozott, például alternatív kötődési élményeket koordinált katonai családok számára, többek között szafari napokat szervezett Longleatben barátnőjével, Emma Weymouth vikomtnővel. Kilenc testvér közül a legidősebbként – szülei későbbi újraházasodása után – Kitty nagyon védelmező és gondoskodó lett. Mindegyikükhöz közel áll, különösen ikerhúgaihoz, Elizához és Ameliához, akik mindössze 18 hónappal fiatalabbak nála. „Kicsit olyanok vagyunk, mint egy háromlábú” – mondta a Town and Country-nak.

„Szörnyű volt külön élni az elmúlt évben. Ők Dél-Afrikában élnek, és mivel naponta két repülőjárat indul oda, általában azzal nyugtattam magam, hogy ha kell, reggelre mindig ott lehetek. Szörnyű volt teljesen elzárva lenni, és arra gondolni, hogy bármi történjék is, nem lehetünk ott egymásnak…”

Kitty hangsúlyozta, hogy bár neki is nehéz volt, de milyen szörnyű volt azok számára a karantén időszaka, akiket a hajléktalanokat segítő Centrepoint jótékonysági szervezetnél és a katonai családokat segítő Give Us Time szervezetnél végzett munkája révén támogat. Ez utóbbi arra összpontosít, hogy a katonákat és szeretteiket pihenőszabadságra küldjék, hogy erősítsék a kapcsolatokat és segítsenek a PTSD tüneteinek enyhítésében, ami Kitty szerint a világjárvány alatt szinte lehetetlen volt. „Bénító érzés arra gondolni, hogy nem tudtuk megtenni, amit kitűztünk magunk elé, mert tudom, hogy ez mekkora változást jelent.” 

 

(Forrás: townandcontrymag.com, harpersbazaar.com, scmp.com, insider.com)

 

Kiemelt kép: Mike Marsland/WireImage/Getty Images