Ezért nem visel soha bézs színt II. Erzsébet királynő

A brit uralkodó híres a színpompás öltözködéséről, de egy árnyalatot szinte soha nem lehetett látni rajta az uralkodásának csaknem hetven éve alatt, méghozzá nagyon jó ok miatt.

Erzsébet királynő a világ leghosszabban trónon lévő uralkodója és a legtöbbet fotózott nője, aki ha megjelenik valahol, majdnem biztos, hogy azt már-már szövegkiemelőre emlékeztető élénk színű holmikban teszi. Ruháiból számtalan összeállítás készült már, és most kiderült, hogy mindezt nem divatból teszi, hanem egy sokkal praktikusabb okból.

Robert Hardman királyi életrajzíró szerint őfelsége szándékosan visel feltűnő színeket a hivatalos eseményeken, méghozzá azért, hogy kitűnjön a tömegből a 164 centis termetével, így pedig nemcsak a közönség, hanem a biztonsági emberek számára is jól láthatóvá válik. A 2011-ben megjelent könyvében ír arról az esetről, amikor maga a királynő is viccelt ezzel. Hardman szerint ezt mondta: „Sosem vehetek fel bézs színt, mert akkor senki nem tudná, hogy ki vagyok.”

Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen amikor szabadságát tölti Balmoralban vagy Sandringhamben, akkor Erzsébet is szívesen bújik neutrális föld színekbe.

Erzsébet a szabadsága alatt szívesen visel inkább visszafogott színeket Fotó: Getty Images

Sali Hughes újságíró a 2019-ben megjelent A mi szivárványkirálynőnk című könyvében azt írta, hogy őfelsége öltöztetőinek figyelembe kell venni nem csak az alkalmat, hanem a helyszínt és az útvonalat is.

„Például soha nem venne fel zöldet egy füves helyszínre, mint amilyen egy kerti parti vagy lóverseny, hiszen beleolvadna a környezetbe” – idézi a The Sun magazin a könyvből Sali szavait. „De máskülönben kedveli ezt a színt.”

Egyik emlékezetes outfitje volt a 2016-ban megtartott 90. születésnapján viselt lime-zöld kosztüm, miközben a családtagjai tisztelettudóan visszafogott, semleges színekbe öltöztek, de ugyanezt az árnyalatot választotta akkor is, amikor unoka-menyével, Meghan Markle-lel Cheshire-be utaztak.

Meghan Markle visszafogott színű kosztümje mellett jól érvényesül Erzsébet limezöld kabátja Fotó: Getty Images

A szakértő arra is rámutatott, hogy a királynő mindig aranyat viselt akkor, amikor Ausztráliába látogatott, ami egyike az ország nemzeti színeinek, és hogy egykori kedvenc színét, a rózsaszínt már csak ritkán horja, helyette inkább a különböző kékeket és lilákat részesíti előnyben.

Hogyan dönti el, mit vesz fel reggel?

Paul Burrell, a Buckingham palota egyik korábbi dolgozója szerint úgy, hogy az öltöztetők minden reggel felskiccelik számára az aznapi ruhaterveket, és anyagmintákat is mutatnak, hogy könnyebben tudjon választani. A Yahoo’s Royal Box-nak adott interjúban az egykori inas azt is felfedte, hogy a királynőnek nincs hagyományos értelemben vett gardróbja, a palotában egy teljes szintet elfoglalnak a ruhái.

A királynő egyik korábbi ruhatervezője, Stewart Parvin pedig arról beszélt a The Sunday Times-nak, hogy Erzsébetnek speciális, és elég megosztó trükkje van arra, hogy az új cipői soha ne törjék fel a lábát.

„Hogy azonnal kényelmesek legyenek a cipői, mindig megbíz valakit azzal, hogy hordja az új párt, mielőtt felvenné.”

A tervező azt is elárulta, hogy egy Excel-táblázatban vezette, hogy a királynő melyik ruhát mikor és milyen alkalomból viselte, nehogy kétszer ugyanabban jelenjen meg.

(Forrás: thesun.co.uk, ibtimes.co.uk, nowtolove.co.uk)

Kiemelt kép: Getty Images