Ma melegrekordok dőlhetnek meg, vigyázzunk magunkra!

Tippek és tanácsok hőségriadó esetére.

Az újabb hőhullám ezúttal nem bizonyul tartósnak, kedden tetőzik a kánikula, szerdán pedig hidegfront éri el Magyarországot. A maximumok 33 és 38 fok között alakulnak, a legmelegebb a déli országrészben lesz. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta:

az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzését és az országos tisztifőorvos hőségriasztását figyelembe véve június 29-én 8 órától június 30-án 20 óráig kiadta a vörös kód figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, kedden és szerdán is meghaladja a 27 Celsius-fokot a napi középhőmérséklet. A közlemény szerint a vörös kódnak két fontos célja van: egyrészt felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, másrészt a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat, attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást. A tárca felhívta a figyelmet, hogy ha valaki bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

Hűtsd le magad!

A jól bevált módszereket, mint a hidegvizes törölköző használata, vagy a meleg tea szürcsölgetése, mindenki ismeri. Fontos, hogy elegendő (értsd: sok, vagyis legalább 3 liter vizet) igyunk. Lehetőleg próbálj meg ne az utcán tartózkodni, de ha mégis ki kell menned, jól jöhet, ha van nálad egy palack, előzőleg lefagyasztott víz. Ha már nagyon meleged van, hatékonyan csökkentheted a hőérzeted, ha a test bizonyos pontjaihoz értinted a jeget: a csukló, a boka, a nyak és a combok belső oldala a legjobb helyek. Arra viszont figyelj, hogy különösen az ízületek környékén ne hűtsd túl magad, mert megfázhatnak az ízületeid, ami fájdalommal járhat. És amit nem lehet elégszer elmondani:

  • 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon!
  • Ha feltétlenül ki kell mennünk, viseljünk szellős, lenge, kényelmes ruházatot!
  • Óvjuk a fejünket is: egy könnyű nyári kalap vagy kendő sokat segíthet tűző nap ellen.
  • Mindenképpen használjunk legalább 50 SPF-es naptejet!
  • SOHA ne hagyjuk a gyerekeket vagy a háziállatokat az autóban – még akkor sem, ha résnyire nyitva hagyjuk az ablakot! A napon hagyott autóban percek alatt iszonyatosan megemelkedhet a hőmérséklet, ami gutaütéshez, halálhoz vezethet.

  • Lehetőleg csak vizet, ásványvizet, szénsavmentes üdítőt fogyasszunk!
  • Az alkoholt és a kávét jobb mellőzni, ugyanis elősegítik a kiszáradást. A forró tea viszont segít a szervezet hűtésében (úgy, hogy fokozottan izzadunk tőle).
  • Kerüljük a zsíros, nehéz ételeket, maradjunk a salátáknál, gyümölcsöknél!
  • Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint hőségriadó esetén jjánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, itt találhatod!

Vigyázzunk magunkra, és egymásra!

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány már a múlt héten felhívta a figyelmet arra, hogy az extrém meleg időjárás különösen veszélyes lehet a kisgyerekekre és az idősebb korosztály számára, hiszen ők könnyen kiszáradhatnak. Kánikulában gyakori a hőkimerülés vagy akár a hőguta – hívta fel posztjában a figyelmet az OMSZ Alapítvány. Amíg a hőkimerülés tüneteit mi is kezelhetjük, addig a hőguta már orvosi ellátást igényel.

Kiemelt kép: Getty Images