Papírdobozzal lesz fenntarthatóbb a higiénia (x)

Kartoncsomagolás után újrahasznosított papírból készített törlőkendők is érkeznek.

Van, amikor egy régen használt megoldás a leginnovatívabb: a higiéniához kötődő műanyagszennyezés egyre nagyobb probléma, de a kartondobozba csomagolt toalettpapírok és törlőkendők vásárlásával jelentősen csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat.

A palackozott vizek és üdítőitalok mellett a higiéniai papírok nejloncsomagolása okozza otthonainkban az egyik legnagyobb környezeti terhelést. Egyetlen négyfős család egy év alatt csak a toalettpapír csomagolásának kidobásával 7 négyzetméternyi polietilén hulladékot termel, ráadásul a koronavírus-járvány az egyszerhasználatos higiéniai és egészségügyi eszközök, ezáltal a műanyagszemét növekedését is magával hozta.

Ennek visszaszorításához a gyártók és a vásárlók is hozzájárulhatnak. A cégek azzal, hogy csökkentik a felhasznált műanyagok arányát, a vásárlók pedig azzal, hogy élnek a felkínált lehetőséggel, és inkább a kisebb környezetterhelést okozó csomagolású termékeket veszik le a boltok polcairól.

Galéria | 4 kép

Papírdobozzal lesz fenntarthatóbb a higiénia (x)

Papírdobozzal lesz fenntarthatóbb a higiénia (x)

Fotó megosztása:

Ezt felismerve a MAGYAR PISZKE PAPÍR Kft. elsőként tette lehetővé a vásárlók számára a választást a Crepto és Szilvia termékeiknél. Ezek a toalettpapírok és papírtörlők ugyanis a manapság szokásos fóliás csomagolás mellett már kartondobozban is megvásárolhatóak.

– Eljött a változás ideje a higiéniai papírok gyártásban és felhasználásában is. A tudatos vásárlók nem a legolcsóbbat keresik, hanem azt, ami a legjobb a számukra. Ebbe pedig már nemcsak a személyes kényelmük tartozik, hanem az is, hogy mivel tudják csökkenteni a fogyasztásuk okozta környezetterhelést – indokolja döntésüket Bodrogai Ferenc, a cég alapító tulajdonosa és ügyvezetője. Szerinte ezeknél a termékeknél nincs olyan ok, biztonsági szempont, ami miatt a műanyagcsomagolás ne lenne elhagyható akár egyik pillanatról a másikra.

A MAGYAR PISZKE PAPÍR más módon is csökkenti a környezetterhelést. A termékeket kisebb gurigákkal gyártják, hogy így több férjen rá egy tekercsre. Ezáltal sokkal több “hasznos papír” fér el belőlük a teherautókon is, ennyivel csökkentve a szállítás okozta károsanyag-kibocsátást. Egy doboz 12 tekercses Crepto így gyártva 24 guriga átlagos vécépapírnak felel meg, a 6 tekercs Szilvia pedig 14 átlagos papírtörlőt tesz ki.

Bodrogai Ferenc emlékeztetett arra, hogy a higiéniai termékeknél régebben teljesen megszokott volt a papírcsomagolás, csak egy idő után kiszorította az olcsóbb és könnyebben alkalmazható műanyag. Ezért most éppen annak a felismerése jelentette az innovációt, hogy a MAGYAR PISZKE PAPÍR visszatérhet ehhez a jól bevált és zöld módszerhez. Lehetővé téve ezzel a környezeti szempontok érvényesítését is a higiéniai papírok vásárlásakor.

A cég tapasztalatai szerint a tudatos vásárlók közül sokan hamar megkedvelték ezeket a terméket, ami nem meglepő annak tükrében, hogy kutatások szerin a 35 év alattiak körében a környezetvédelmi szempontok már kiemelkedően fontosnak. Ezeknek akarnak eleget tenni a további fejlesztéseikkel, ötleteikkel, amelyek megvalósítása egytől egyig csökkenti a környezetterhelést. Ennek keretében a tekercseken lévő minél több hasznos papír mellett a dobozok újrahasznosított és újrahasznosítható alapanyagokból készültek. Olyan apróságokra is figyeltek, hogy a dobozok méretével a szállításkor használt raklapokat a lehető legjobban ki lehessen használni, ami tovább csökkenti a csomagolás ökológiai lábnyomát.

A járvány alatti otthoni termékfelhalmozás mellett a sok online rendelés is segítette a kifejezetten a csomagolásmentes boltok részére is továbbfejlesztett Crepto és Szilvia termékeket. Mivel egyre jelentősebb az igény a nagy kiszerelésekre, a cég elérhetővé tette a nagyobb kiszerelésű változatokat is fóliamentes változatban. Nemsokára pedig megérkeznek a cég kizárólag újrahasznosított papírból előállított higiéniai termékei is.

Zöld Piszke az erdőkben is

A papírgyártó cég Zöld Piszke stratégiája részeként együttműködik a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a Gerecse Teljesítménytúra szervezőivel is. Újratölthető tisztasági csomagot adnak a szervezet tagjainak rajtkészletéhez. Segítségükkel a Galyatető Turistacentrum is környezetbarát tisztítószereket és higiéniás termékeket használhat a mindennapi takarítás során.