„Kizöldül” az Olajág! (x)

Az Olajág Otthonok életében több szempontból is rendkívül fontos időszak az idei tavasz-nyár. A természet ünnepli az újjászületést, mellyel együtt mi magunk is a megújulásra készülünk.

A testi-lelki egészség megtartása érdekében folyamatosan új programokat honosítunk meg intézményeinkben, melyek fokozzák a lakók jóllétét, fizikai és lelki aktivitását, ugyanakkor hosszú távon is formálják az idősotthoni életformát.

Otthonaink nyitottsága nem csupán a lakók szabad mozgásában nyilvánul meg, támogatjuk a kapcsolatok intézményeken kívüli építését is, saját vagy más korosztályokkal egyaránt. Ennek égisze alatt idősügyi szervezetekkel, oktatási intézményekkel és egyéb közösségekkel is napi szintű kapcsolatokat ápolunk. Vendégül látjuk egymást rendezvényeken, közös programokat szervezünk, miközben eltűnnek a határok az otthonokon belül és kívül élők között, új kapcsolatok, barátságok születnek.

Óvodai Projektünk a generációk találkozását teszi lehetővé. A közös programokból mindkét korosztály profitál, legyen az közös séta, kirándulás, éneklés, torna, tánc, sütés, mesejáték előadása és még sorolhatnánk, hiszen minden belefér, amivel „nagyszülők” és „unokák” szívesen töltik együtt az időt. A találkozók feltöltik a résztvevőket, a gyerekek még otthon is az élményeiket mesélik. A tapasztalatok alapján a gyerekek, idősek, szülők és óvodapedagógusok egyöntetűen hasznosnak és előremutatónak tartják a kezdeményezést.

Senior Akadémiánkkal az élethosszig tartó tanulás lehetősége valósul meg. A Milton Friedman Egyetem oktatói mellett más szervezetek szakemberei is minőségi, tartalmas előadások során adnak át információkat a résztvevőknek, legyenek azok az intézményhálózatunk lakói vagy meghívott idősklubok tagjai. A találkozókon minden olyan témakör előtérbe kerül, mely az idős korosztályt érinti, érdekli, legyen az a biztonság rendőrségi vagy tűzoltósági szemmel, párkapcsolatok jellemzői a senior korosztályban, testi-lelki egészség, stb.

Otthonainkban nagy hangsúlyt fektetünk a mozgás különböző formáinak megteremtésére. A senior sport keretein belül a gyaloglás, Nordic Walking, jóga, zenés torna, senior tánc mellett többek között az Esések Iskolája/SeniorEsésTan is elérhető intézményeinkben, és folyamatosan bővítjük a lehetőségeket. Gyaloglóklubjaink az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatának tagjai. Lakóink folyamatosan szép eredményeket érnek el országos senior sportkihívásokon, élvezik a részvételt, büszkék az eredményeikre.

A közösségi életben való aktív részvételre klubjaink, kulturális eseményeink, zenés-táncos rendezvényeink, kirándulásaink nyújtanak alkalmat. Számos ismert előadó műsorát élvezhették már lakóink, de író-olvasó találkozókat, vallási eseményeket, sportnapokat is szerezünk számukra.

Bakancslista programunk az önmegvalósítás lehetőségét biztosítja. Sok velünk élőnek sikerült már teljesíteni a vágyát, legyen az tandemugrás 80 év felett, lovasfogat-hajtás, erdélyi túra, sakkmesterrel játszott sakkjátszma, limuzinnal történő utazás, és a kívánságoknak még nincs vége.

Lakóink testi-lelki aktivitása a széles körű lehetőségeknek köszönhetően folyamatosan növekszik. Belső kutatásunk alapján már a beköltözéskor mintegy harminc százalékkal nő az aktivitás, a későbbiekben pedig minél több lehetőséget használnak ki a lakók, annál színesebb, tartalmasabb, izgalmasabb mindennapokat élnek.

Büszkék vagyunk lakóinkra, akár a senior sport területén érnek el feledhetetlen eredményeket, akár könyvet, verset, cikket írnak, tanulnak vagy tanítanak, és ezt minden esetben szívesen meg is mutatjuk a külvilágnak. Lakóink Flash mobban táncolnak, számukra készült színházi előadásban szerepelnek és megszületett az Olajág dal is, mely generációkon átível stílusával, mondanivalójával, illetve saját negyedévente megjelenő Olajág Magazinunk is van, mely rólunk szól.

Aktivitásunkat, életigenlő gondolkodásunkat, otthonaink és lakóink életét és céljait az idővel egyre patinásabbá váló ezüst szín és a megújulást is jelentő zöld szín hitelesebben mutatja meg, ezért „Kizöldül” az Olajág!