Már csak az egészségünk érdekében is érdemes nyomon követni a nyári sporteseményeket.

A rendszeres sportolás előnyeiről, az egészségre gyakorolt pozitív hatásairól nem kell senkinek kiselőadást tartani, jól tudjuk, hogy ez – a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett – a legjobb, amit a szervezetünk optimális működéséért tehetünk. De hogy a sportesemények nézése és a drukkolás is jótékony lenne? Bizony, a szurkolás nemcsak a stressz-szintünket és a depressziót csökkentheti, de instant önbizalomnövelőként is működik.

Azt gondolhatnánk, hogy abban az esetben, ha a kedvenc csapatunk vereséget szenved – vagy hogy egészen aktuálisak legyünk, kiesik a labdarúgó-Európa-bajnokságból –, attól egyértelműen letargiába esünk. Pedig valójában épp ellenkezőleg!

A Kansasi Egyetem kutatása szerint a szurkolók ritkábban küzdenek depresszióval, mint azok, akik nem sportrajongók.

Ez azért lehetséges, mert míg a győzelmek vitathatatlanul és tartósan hangulatjavító hatásúak, addig a vereségek sem olyan helyzetek, amelyekkel egyedül kellene megbirkózni a drukkereknek: a szurkolók át tudják segíteni egymást ezeken a rosszabb szituációkon. Plusz mindig lehet várni egy következő mérkőzést, amely reménnyel tölti el őket.

Fotó: Getty Images

Egy-egy izgalmasabb sportverseny vagy meccs végigszurkolása ráadásul felérhet akár egy edzéssel is. Több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy amikor sporteseményt nézünk, a testünk úgy reagál, mintha mi magunk is sportolnánk. Az egyik kutatás szerint a pulzusunk annyira megemelkedik, mintha futnánk. Míg egy másikból az derül ki, hogy a testünk – empatikus válaszreakcióként – apró mozgásokat végez, miközben a versenyt figyeljük. Persze ez nem azt jelenti, hogy a meccsnézés helyettesítheti a hagyományos testmozgást, csupán figyelemre méltóak a szurkolás jótékony hatásai.

Évezredes hagyomány

Már az ókorban is lelkesen biztatták a nézők a fogathajtókat vagy az olimpiai játékok sportolóit, és tovább élt ez az izgalom és drukk a kedvenc csapat buzdítására az újkori sporteseményeken is. Idővel már nemcsak azok élvezhették a sporteseményeket, akik a sportlétesítmények nézőterein, a lelátókon izgultak, hiszen a technológia fejlődésének köszönhetően az otthonokba is beköltözött a szurkolás izgalma.

Az ötvenes években az egész szomszédság egybegyűlt meccsek idején, és együtt szorítottak a hazai csapatokért a rádió köré kuporodva.

Csak úgy zengett az utca, ha egy-egy szoros eredmény született, vagy ha a hazaiak gólt rúgtak. Igazi népünnepély volt ilyenkor! Mindenki készült valamivel (sütivel, sörrel), és a meccs után még órákig elemezték a játékot a „gang szakértői”.

Igazi közösségi élmény

A televíziózás elterjedésével már nem csak a kommentátor szavai alapján lehetett elképzelni a játékot. Először fekete-fehérben élvezhették a szurkolók a látványt, ezért is volt fontos, hogy például egy focimeccsen az ellenfelek nagyon eltérő, kontrasztos színekben lépjenek pályára. A technika fejlődésével azután színessé vált a képernyő, és egyre jobb minőségű és nagyobb képernyőkön, kivetítőkön nézhették a szurkolók a sporteseményeket.

A legfrissebb trend a sportteraszok kialakítása a nagyobb sportesemények idején, ahol együtt szoríthatnak a családtagok, barátok és kollégák.

Akik viszont inkább otthon maradnának, azok is kényelmesen tudják élvezni a nyár sporteseményeit nagy képernyőjű tévéken – néznivaló ezen a nyáron akad bőven! 

A nagyszülőket sem kell kihagyni

A vidéken élő, idősebb szülők, nagyszülők jellemzően az otthonuk kényelmét választják a szurkolásra, de a technikai újításoknak köszönhetően ebben az esetben sem kell lemondaniuk a közös szurkolás öröméről. A vezető szenior telefongyártó, a Doro azt ajánlja, hogy

ne hagyjuk, hogy a nagyszülők egyedül és magányosnak érezzék magukat, hiszen sokkal jobb együtt meccset nézni, közösen szurkolni.

A távol élő idősebb rokonokkal könnyedén megoldható, hogy telefonon tartsuk a kapcsolatot a sportközvetítés ideje alatt. Akár online is összekapcsolódhatunk a távol élő szerettünkkel a tévében közvetített meccs alatt: így láthatjuk egymás reakcióját is, ami még közelebb hoz minket, és így együtt szurkolhatjuk végig az izgalmas sporteseményeket. Új élmény lehet tehát az online szurkolás, közösen kommentálva a meccseket – még úgy is, hogy több száz vagy ezer kilométer választja el egymástól a generációkat.

(Kiemelt kép: Getty Images)