Miért rendeznek 2021-ben külön programozás olimpiát lányoknak?

Bátorítás, és nem a megkülönböztetés áll amögött, hogy külön programozás olimpiát (EGOI) szerveznek lányoknak. Az első Európai Lány Informatikai Diákolimpián júniusban egy magyar ezüst is született.

Nem hallottál még az EGOI-ról, ami egyébként a European Girls’ Olympiad in Informatics rövidítése? Nem csoda, hiszen idén először rendezték meg a kizárólag lányok részvételével zajló Európai Lányok Informatikai Diákolimpiáját, amelyre a Neumann Társaság négy magyar diákot delegált. Tőlük először is azt kérdeztük meg, hogy egy szellemi megmérettetés esetében mi szükség van külön női diákolimpiát szervezni? Mint kiderült, nincs külön fiúknak szánt európai programozás olimpia, csak koedukált, az EGOI-t pedig azért indította el több ország közösen, mert a koedukált versenyre egyelőre nem jelentkezik elég lány. A jelenleg is zajló Nemzetközi Informatikai Diákolimpián, az IOI-n is négy magyar fiú vesz részt.

„Az EGOI-nak az a küldetése, hogy ráébressze a lányokat: van keresnivalójuk a számítástechnika területén, hiszen ők is éppen annyira sikeresek lehetnek benne, mint a fiúk.

Tanárként az iskolában én magam sosem teszek különbséget a gyerekek között a nemük alapján, hiszen nem a nemüktől függ, hogy mely területhez van tehetségük” – mondta Erdősné Dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke, aki a diákolimpikon lányok felkészítésében is közreműködött.

A kizárólag lányoknak meghirdetett versennyel a szervezők bátorítani akarják a fiatal lányokat arra, hogy foglalkozzanak informatikával. Manapság ugyanis sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják – tévesen – férfias szakmának.

Éles Júlia, a versenyre Szatmárnémetiből érkező diák csak jövőre fog érettségizni, de már most ezüstérmet szerzett az EGOI-n, és matematika vagy informatika szakon tervez továbbtanulni. Saját bevallása szerint nem volt semmilyen különleges trükkje, csupán az, hogy rengeteget gyakorolt, igyekezett többféle feladatot megoldani, a problémákat minél több oldalról megközelíteni. Júlia egyébként nem érzékelte, hogy lányként nehezebb dolga lenne az informatika terén, bár azt ő is megtapasztalta, hogy sokszor ő az egyedüli lány a gépteremben. Ő egyébként már hatodikos kora óta indul programozási versenyeken, és matematika versenyen is volt már dobogós.

Éles Júlia. Fotó: EGOI (Végh Bence)

Kelemen Anna, aki egy ponttal maradt le a bronzérmes helyezéstől, most érettségizett Szombathelyen. Szerinte is inkább a felkészülés a fontos egy ilyen versenyen, bár ő elképzelhetőnek tartja, hogy sok lányt eltántoríthat a megmérettetéstől, ha azt látja, hogy rajta kívül milyen kevés lány indul.

Kelemen Anna. Fotó: EGOI (Végh Bence)

A harmadik – ugyancsak szatmárnémeti – diákolimpikon, Nagy Boglárka nem gondolja, hogy neki nehezebb dolga lenne informatikai területen a fiúknál, míg Ottlik Veronika, aki budapesti középiskolás, úgy véli, hogy lányként jobban meg kellett küzdenie az elismerésért ezen a területen.

Nagy Boglárka. Fotó: EGOI (Végh Bence)

(Kiemelt kép: EGOI)