Bármi jöhet, ami nyugalmat és békét áraszt egy fárasztó nap után.

A terasz, az erkély a lakásunk oázisa, amely helyet adhat egy finom vacsorának, napozásnak, baráti összejövetelnek, vagy akár egy nyugodt olvasásnak. Akár kisebb, akár nagyobb nyitott helyiségről van szó, könnyedén feldobhatjuk néhány praktikus bútordarabbal és szép dekorációval, amelyeket akár mi is el tudunk készíteni. 

Ezeket szerezzük be!

Kelleni fog egy kézi fúró, egy kis kalapács, de egy kézi csiszoló vagy néhány kertészeszköz is biztosan megkönnyíti majd a balkonunk újragondolását. Ha komolyabb bútor vagy kiegészítő elkészítésére adnánk a fejünket, szükségünk lehet egy dekopír fűrészre is – ebből már az első vásárlás alkalmával is érdemes olyat választanunk, ami állítható sebességfokozattal rendelkezik, így a különböző faanyagok igényeivel nem lehet gondunk. Ha családostul tervezzük a barkácsolást, szerezzünk be gumifejű kalapácsot, gyermekollót és védőkesztyűt, hogy a kicsik biztosan ne sértsék meg magukat.

(Fotó: Getty Images)

Praktikus megoldások

Nagy erkélyt nyilván könnyebb újragondolni, de pár négyzetméterből is kihozhatjuk a legjobbat, ha okosan és praktikusan tervezünk!

Gondolkodjunk többfunkciós bútorokban, például tárolóként és ülőalkalmatosságként egyaránt használható székekben és összecsukható asztalokban, amelyeket félrerakhatunk, amikor épp nincs rájuk szükség.

A magasabbra helyezett, keskeny polcok nem vesznek el túl sokat a térből, a korlátra helyezett, kifelé lógó vagy falra futtatott növények pedig igazi kerti hangulatot adnak egy kisebb terasznak is.

A tökéletes növény

Kis hely esetében érdemes világosabb színekben gondolkoznunk, hogy ne szűkítsük be a teret. Válasszunk halványabb színű padlót, járólapot, kaspókat, terítőt és bútorzatot, hogy légiessé váljon a tér.

A növények kiválasztásánál mindig figyeljünk otthonunk fényviszonyaira.

Ha például déli- vagy nyugati fekvésű az erkély, számos fűszernövényt is tarthatunk, ugyanis az északi fekvés egyik növénynek sem kedvez, ahogyan az erős szél sem. A legkönnyebben kezelhető növény a petrezselyem, bazsalikom és majoranna, kezdőknek ezeket ajánlják.

(Fotó: Getty Images)

Lampionok fényében

Nagyon sokat dobhatunk az esti hangulaton kültéri égősorokkal, lampionokkal. Akár befőttesüvegeket is felhasználhatunk, amit egy fémdróttal könnyedén felakaszthatunk, a belsejébe pedig egy könnyű világítótestet helyezhetünk el. A ledes, elemes fénydekorációk ugyanannyi fényt hoznak az éjszakába, de sokkal kevesebb takarítanivalót hagynak maguk után, mint a gyertyák.

Fotó: Getty Images

Virágos dekoráció

A merész minták, kültéri szőnyegek is nagyban feldobják a terasz hangulatát. A nagy, virágos díszítéseket kisebb hely esetén jobb elkerülni, mivel túlságosan összenyomják a teret, de egy kicsi, lapos tálban elhelyezett pünkösdi rózsa vagy liliomvirág egyszerű, mégis kifinomult asztali díszként funkcionálhat, ha vendégeket várunk.

Lehet grillezni?

Nagyobb terasz esetén találjuk ki a grill helyét is, de arra figyeljünk, hogy lehetőleg ne a szomszéd hálószobája mellett füstöljünk. Erkélyen is készíthetünk ételeket, de ezek kivitelezésére kizárólag elektromos grillezőt használjunk, és előtte mindenképpen ellenőriznünk kell, nem tiltja-e a társasház szabályzata ezt a tevékenységet.

(Fotó: Getty Images)

Saját kezűleg

Kezdőként érdemes egy tárolóként is funkcionáló székkel kezdeni a barkácsolást, hiszen ehhez különösebb eszközigény sem társul, és rengeteg segítséget találunk hozzá a különféle DIY blogokon.

Belevághatunk egy szép fa madáretető, kinti polc, virágállvány vagy kisasztal elkészítésébe is, de gondolkodhatunk mini sziklakertben vagy egy kézzel festett kaspóban is.

Olyan praktikus és szép dolgokat valósítsunk meg első körben, amik kicsiknek és nagyoknak egyaránt örömet okoznak, így garantáltan jó program és kellemes, erkélyen töltött idő vár ránk.

Kiemelt kép: Getty Images