Napi egy pohár sör is távol tartja az orvost?

Ha egy idilli nyári nap hozzávalóit kellene felsorolni, a legtöbben egész biztosan nem felejtenék ki a listából a jéghideg sört. És ha azt mondjuk, hogy a sörnek nemcsak az élvezeti értéke magas, de az egészségünkre is jótékonyan hat (persze csak és kizárólag mértékkel fogyasztva!), akkor még szívesebben nyúlunk a sörnyitó után!

A sör nemcsak több fehérjét tartalmaz, mint a bor, de magasabb a foszfor-, a folsav- és a niacintartalma is.

Ráadásul szilikonban is gazdag, amely hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásának megelőzéséhez, plusz olyan prebiotikumok is találhatók benne, amelyek az egészséges bélflóra fenntartását segítik elő.

Számos kutatás készült a sörről, amelyek olyan kedvező eredményre jutottak, hogy a rendszeres, de mértékletes fogyasztása csökkentheti a diabétesz kialakulásának esélyét, felturbózhatja az agyműködést, csillapíthatja a gyulladásokat, de még a fog és a fogíny egészségéhez is hozzájárulhat. Kell ennél több indok arra, hogy az idei nyár kedvenc itala a sör legyen?

Sörtérkép a Balatonhoz

Persze az sem mindegy, milyen sört iszunk! Szerencsére a magyarországi sörkultúra fejlődésével egyre több olyan vendéglátóhely van országszerte, amelyek a körültekintően megválogatott borkínálat mellett nagy hangsúlyt fektetnek a változatos sörfajták bemutatására. Ha a nyarat a magyar tenger partján kívánjuk tölteni, kapóra jöhet a Beerporn.hu sörmagazin online kalauza, amely a legjobb Balaton környéki kisüzemi sörfőzdéket, illetve craft söröket is árusító éttermeket, sörözőket és üzleteket gyűjti össze.

Fotó: Getty Images

balatonisorkalauz.beerporn.hu oldal részletes bemutatkozó anyagokkal, ismertető írásokkal, illetve a sörkínálat megjelenítésével segítik azokat a tónál nyaraló sörkedvelőket, akik a mindenhol kapható, egyszerűbb láger sörök mellett különleges, helyi főzetekkel is megismerkednének. A Balatoni Sörkalauz négy kategóriában jelöli a látni- és kóstolnivalókat: szereplenek a térképen a Balaton környéki sörfőzdék, változatos sörkínálatot tartó éttermek és büfék, specifikus rendezvények, illetve olyan boltok, amelyekben többféle kisüzemi sör is kapható. A gyűjteményben megtalálható az üzletek részletes sörkínálata, pontos elérhetőségei, nyitvatartása is. És a térkép készítői szívesen fogadják a fogyasztók ajánlásait is!

(Kiemelt kép: Getty Images)