Ma van a ronda kutyák világnapja!

Mindenkinek a saját kutyusa a legszebb, ezért is lehet az, hogy a világháló tele van kutyás felhasználói fiókokkal. Meg persze négylábú influenszerekkel, amelyeket százezrek követnek az Instagramon, a YouTube-on, sőt újabban már a TikTokon is. Vannak ebek, amelyek cuki ábrázatuk, csodálatos bundájuk, kivételes intelligenciájuk, netán topmodelleket megszégyenítő pózaik által gyűjtik a lájkokat, és ott vannak azok a kutyusok, amelyek éppen azáltal váltak híressé, hogy cseppet sem fotogének.

A nem a legszerencsésebb külsővel megáldott ebeknek saját világnapjuk is van: a ronda kutyák napját június 20-án ünnepelhetjük. A Kalifornia állambeli Petalumában ilyenkor minden évben „szépségversenyt” is rendeznek a csúnyácska kutyusoknak – de nem azért, hogy gúnyt űzzenek belőlük! Épp ellenkezőleg, a szervezők célja

felhívni a figyelmet arra, hogy a külső adottságoktól függetlenül minden négylábú szeretetreméltó. Mindegyik megérdemel egy gondoskodó gazdit.

A résztvevők zöme örökbefogadott kutya, amelyek jellemzően nem fajtiszták, hanem keverékek, de sok a szaporítótelepről mentett eb is. A verseny, amelyet a hetvenes évek óta rendre megrendeznek júniusban, nagy érdeklődésre tart számot, a nyertes kutyus pedig nemcsak egy trófeát kap, hanem egy ezerdolláros csekket is. És ami még mindezeknél is nagyobb dicsőség: az első helyezett fotóját neves újságokban és híroldalakon is lehozzák.

Kíváncsian várjuk, hogy melyik eb lesz a 2021-es győztes, addig is mutatjuk az elmúlt évek legimádnivalóbb és legkülönlegesebb versenyzőit.

Archie

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Az Arizona állambeli Phoenixből érkező kínai meztelen kutya 2006-ban szállt versenybe, és haza is vitte az 1000 dolláros fődíjat. 

Gus

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Az félszemű, háromlábú Gus szintén egy kínai meztelen kutya, neki 2008-ban sikerült mindenkit lekörözni a ronda kutyák petalumai versenyén. 

Pabst

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

A négyéves boxer jellegű kutyus nem tűnne ilyen zsémbesnek és mogorvának, ha nem lenne harapási rendellenessége. A keresztharapás azonban hozzájárult ahhoz, hogy 2009-ben ő lett a világ legrondábbnak választott kutyája. 

Yoda

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

A csivava-kínai meztelen kutya keveréknek meglehetősen hosszú vezetett a 2011-es kutyaverseny színpadáig. Gazdája egy elhagyott épület oldalában talált rá, az aprócska kutyus pedig olyan rossz állapotban volt, hogy először patkánynak hitték. Yoda nemcsak részt vett a petalumai megmérettetésen, de meg is nyerte a fődíjat. Egy évvel később, 15 évesen kelt át a szivárványhídon.

Martha

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

Ennél a nápolyi masztiffnál nem láttunk búbánatosabb tekintetű kutyust az egész földkerekségen – 2017-ben pedig a zsűri őt választotta a világ legrondább kutyájának.

Scamp the Tramp

Fotó: Justin Sullivan/Getty Images

A rasztás szőrzetű, lógó nyelvű, meghatározhatatlan fajtájú eb nemcsak pénzt, de egy New York-i utat is nyert a 2019-es „szépségversenyen”. Scamp örökbe fogadott kutyus, korábban az utcán élt, megmentői úgy találtak rá, hogy egy Taco Bell tekercset nyalogatott. Azóta terápiás kutyaként dolgozik.

(Kiemelt kép: Getty Images)