5 ajándékötlet apák napjára, amit még be tudsz szerezni

De mi is ez az apák napja, és honnan ered?

Az, hogy mikor van anyák napja, legkésőbb óvodás korunkban megtanuljuk, és onnantól kezdve minden évben május első vasárnapján zeng az „orgona ága, barackfa virága”, pirulnak a gyerekpofik, és könnyesednek a felnőtt szemek. Az apák napja viszont korántsem ilyen elterjedt itthon, pedig egyáltalán nem újkeletű ünnepnapról van szó. Története egészen a múlt század elejére nyúlik vissza, és az Amerikai Egyesült Államokban, Spokane városában kezdődött.

Özvegy édesapa tiszteletére született

Az itt élő Sonora Smart Dodd fiatalon elveszítette édesanyját, és miután a háborús veterán apja második felesége belehalt a szülésbe, őt és nyolc (más források szerint hat) testvérét a megözvegyült férfi nevelte fel. Miután 1908-ban hivatalos nemzeti ünneppé vált az anyák napja Amerikában, a fiatal lány úgy gondolta, hogy az iránta érzett szeretetből és tiszteletből kérvényezi, hogy az apáknak is járjon egy nap, amikor felköszönthetik őket. Felkereste hát a helyi boltosokat, egyházat és politikusokat, hogy segítsenek neki ebben, és végül sikerült meggyőznie őket és az ügy mellé állítani. Eredetileg az apa, William Jackson Smart születésnapja lett volna a dátum, a hatóságok azonban nem készültek el a dokumentációval, így lett az apák napja végül június harmadik vasárnapja, amit 1910-ben már Washington állam szerte ünnepelték, majd később országszerte elterjedt.

Hazánkban Miskolcról indult a kezdeményezés, hogy itthon is megünnepeljük a napot, bár egyelőre a tengerentúlinál sokkal kisebb visszhanggal, pedig sokak életében volt jelen itthon is a nagybetűs apa.

 És persze sokunknak vannak olyan emlékei életünk férfi alakjairól, mint amikor elvitt magával dolgozni, megtanított vezetni, vagy először koccintott velünk egy sörrel. (És persze arról nem is beszélve, hogy a mai fiatalok, különösen a mai kisgyerekek édesapjai már egyre jobban azon vannak, hogy egyenlő részt vállaljanak a gyermeknevelésből.) Összegyűjtöttünk néhány last-minute is beszerezhető ajándékot, aminek biztosan örülni fognak az apák, nagyapák, pótapák, keresztapák, faterok, papusok, taták és nevelőapák:

BBQ-készlet

Itt a jó idő, ezzel pedig elérkezett a szabadtéri sütögetés ideje is. Szinte alig akad olyan, aki nem csábulna el ilyenkor egy jó barbeque-ra, grillezésre vagy bográcsozásra. Mivel a tökéletes eszköz megvásárlása nem csak időigényes, de nagyon személyes művelet, amit érdemes az érintettre magára bízni, ezért inkább különleges pácokat, fűszercsomagot és húsokat szerezz be, amit szinte bármelyik nagyobb áruházban megtehetsz és garantált a sikere.

(Fotó: Getty Images)

Közös élmények, közös emlékek

Ha sok időt töltötök együtt, akkor azért, ha pedig keveset, akkor azért lenne kiváló ajándék a rendszeres közös program! Készíts egy program posztert és döntsétek el közösen, hogy hetente vagy havonta mentek el közösen a következő programra! Például kitalálhatjátok, hogy végigjárjátok a Kék Túrát, és bizonyos időközönként más és más részét teszitek meg a távnak. A teniszpálya bérlet is jó ötlet lehet, vagy ha Ha kevésbé sportos, viszont olvasni szeret, akkor alapítsatok privát könyvklubot, amikor minden hónapban ugyanazt a művet olvassátok el, és a végén átbeszélitek a véleményeiteket.

Piknikcsomag

Szerezz be egy hűtőládát és töltsd fel olyan itallal, amit szeret az édesapád! Például ha szereti a sört, akkor vegyél különböző, kézműves vagy különlegesebb fajtákat, és tartsatok egy szabadtéri kóstolót (azért csak felelősségteljesen fogyasztva). Csapj mellé egy pokrócot, keressetek egy füves, árnyas részt a parkban, és máris készen álltok egy tökéletes piknikre.

Szurkoljatok együtt a szabadban

Szeretitek a focit és gyakran nézitek együtt a meccseket és nincs jegyetek a stadionba? Akkor irány vasárnap (vagy bármelyik másik alkalom) az egyik szabadtéri kivetítő vagy szurkolói zóna! Kellő távolságból, mégis emberek között, jó hangulatban tudjátok biztatni kedvenc csapataitokat.

Szakállasokra is gondoltunk

Egy jól ápolt arcszőrzet a férfi ékessége lehet, így egy menő szakállápoló szett mindig jól jön! Ma már szuper szetteket lehet kapni a drogériákban is, de te magad összeválogathatod a különböző termékeket és egy szép csomagolással máris kész a meglepetés.

szöveg: Hartinger Emese

Kiemelt kép: Getty Images, forrás: Dreher