Mert nekünk van néhány ötletünk! Budapesti és vidéki élményekből is válogathatsz.

A Nők Lapja munkatársai ismét egy csokorba szedték azokat a kikapcsolódási lehetőségeket, amelyeken ők is bármikor szívesen részt vennének. Van benne vezetett tárlatvezetés, Tisza-tavi kirándulás és fővárosi tűzfalnéző séta. Érdemes megindulni hétvégén, de arra készüljünk fel, hogy nagy meleget mondanak mind a két napra.

Művészeti hétvége

Június 18-20. között a Kortárs Galériák Egyesülete immár hetedik alkalommal rendezi meg a Gallery Weekend Budapestet (GWB). Ez a budapesti nyár egyik legizgalmasabb – kihagyhatatlan – művészeti eseménye, amely jól ismert magángalériák tárlatvezetésein és exkluzív túráin keresztül lehetőséget ad a minket körülvevő tér újrafelfedezésére, kitágítására.

A nyilvános, ingyenesen látogatható programsorozat a legkülönlegesebb kiállításoknak, rendhagyó galériatúráknak, vezetett tárlatvezetéseknek ad helyet.

A résztvevő helyszínek a három nap során 12:00-18:00 óra között várják az egyéni látogatókat, emellett a szervezett galériatúrák napi két alkalommal, 5 túraútvonallal, előzetes bejelentkezés után fogadják a kis létszámú csoportokat. Engedjük, hogy a művészet tegye, amit a legjobban tud: hasson ránk! (Sinkó Edit)
További információ: galleryweekendbudapest.com

(Fotó: Gallery Weekend Budapest)

Tengerszem

Hazánk legszebb természeti csodájának nevezik a Sárospatak belvárosából gyalog is megközelíthető Megyer-hegyi Tengerszemet. Már a Ciróka-dűlőn keresztül vezető Malomkő tanösvény is lenyűgöző, de a célban igazi különlegesség vár ránk: a hajdani malomkőbánya helyén lévő néhol hét méter mély tavat körülvevő sziklafalak hetven méterrel magasodnak a víztükör fölé. A Tengerszemet érdemes körbejárni, és a felette található kilátóra is felmenni, mert a tetejéről csodálatos körpanoráma nyílik a Zemplénre. (Jónap Rita)
További információ: anp.nemzetipark.gov.hu

(Fotó: Aggteleki Nemzeti Park)

Ahol a Csudibogarak alkotnak

A Csudibogár Club az A®TYPICAL projekt keretében, összefogva az Autistic Art Alapítvánnyal az autizmusban érintett, magasan funkcionáló gyerekek és fiatalok részére szervezi meg művészeti közösségi programját június 19-én, szombaton. A foglalkozás rotációs elvben, kiscsoportos bontásban zajlik. A résztvevők megismerkednek a jobb agyféltekés rajzolás alapjaival, az Autistic Art Alapítvány autista művészeinek alkotásaiból készült színezőkkel fejlesztik kreativitásukat, valamint egy, a helyszínen megadott témában szabadon készíthetik el saját műalkotásukat. Míg a gyerekek alkotnak, szüleik a Szárnyrakelők Alapítvánnyal közös beszélgetőkörben osztják meg egymással gondolataikat. (Ribánszky Ágota)
Helyszín: MOME, 1121 Budapest, Zugligeti út 9., www.facebook.com/csudibogarclub

Fotó: Csudibogár Club

Tisza-tavi madárrezervátum

Ha a Balatonon kívül meg szeretnénk ismerkedni más csodavizekkel és vidékekkel is, kezdjük a Tisza-tónál! A nemzetközileg elismert vízimadár-élőhelyek egyike e kétezerötszáz hektárnyi terület, ahol többek között gémet, kócsagot, kerecsensólymot, barna kányát, kormoránt, bakcsót és vadul burjánzó, gyönyörű növényeket láthatunk. Legtöbben csónakkal járják be a vadregényes rezervátumot, de a Tisza-tavi vízi sétány másfél kilométeres fahíd-rendszerén is bandukolhatunk, ami két madárvártát és egy megfigyelő tornyot is érint. Mintha a vízen járnánk.
(V. Kulcsár Ildikó)
További információ: hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/vizisetany

(Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park)

Színes tűzfalak

A humor, az irónia és a társadalomkritikus szemlélet kedvelői korosztálytól függetlenül örömüket lelhetik egy fővárosi street art felfedezésében. A szimpla graffitit bőven felülmúló utcai művészet monumentális festményei közt olyan részletes köztéri műalkotásra bukkanhatunk, mint a „6:3-as fal” az Aranycsapat tiszteletére, a Kazinczy utcai „Budapest nem ekkora”, a Rubik kocka, a nemzet színészeivel díszített Rákóczi-híd pesti hídfője vagy a Lumen zöldséges falfestménye a Wesselényi utcában. (Oláh-Koppány Andrea)

A Lumen zöldséges falfestménye a Wesselényi utcában. (Fotó: nőklapja.hu)

Kisvasút és isteni ételek

Somogy-megye, Kaszó! Ott van az ország egyik legszebb kisvasútja, egészen a Baláta-tóig lehet vele utazni. Lombkorona-ösvény, vadaspark, hatalmas fák, csend. A Főherceg fogadóban együnk vadhúst és Erdőmester palacsintát! (Hulej Emese)
További információ: www.kaszort.hu

(Fotó: Főherceg fogadó)

Kiemelt kép: Getty Images