Nyaralás kisbabával? Ezek nélkül ne induljunk útnak!

Mit pakoljunk be feltétlenül a bőröndbe, és mi az, ami nyugodtan otthon maradhat?

A pandémia előtt olyan természetesen utaztunk egyik országból a másikba, sőt egyik földrészről a másikra, és olyan magától értetődően vettünk repülőjegyeket hónapokkal előre, hogy ma már szinte nem is értjük, hogy tehettük. Az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány megfosztott bennünket az önfeledt utazás örömétől – vannak, akik még most sem mernek útra kelni –, de ez nem jelenti azt, hogy az utazási vágyunk csökkent volna, sőt!

A Booking.com áprilisban tette közzé átfogó kutatását, amelyben 28 ország több mint 28 ezer utazóját kérdezték. A világ legnagyobb utazási portálja arra az eredményre jutott, hogy:

  • ha a világjáróknak választani kellene, hogy 2021-ben vakációzhassanak vagy találjon rájuk az igaz szerelem, 71 százalékuk inkább repülőre pattanna.
  • az utazók kétharmada bizakodó a nyaralást illetően – köszönhetően a védőoltások hatékonyságának. 
  • 64 százalékuk szerint az utazás még fontosabb számukra most, mint a koronavírus-járvány előtt. 
  • tízből hat válaszadó pedig abban is biztos volt, hogy idén nyáron eljut egy vízpartra. 

Vakáció extrákkal

Tény, hogy nagyon vágyunk az utazásra, főleg egy igazi nyaralásra – de mi van akkor, ha a helyzetünket nemcsak a pandémia miatti bonyodalmak nehezítik, hanem az is, hogy kisbabával mennénk (talán életünkben először)?

Érdemes az egész házat felpakolni, vagy elég a legszükségesebb dolgokat elvinni? Mi legyen kéznél egy repülőút vagy egy hosszabb autóút során? Mi kerüljön a bőröndbe, és melyek azok a dolgok, amelyeket elég lehet a nyaralóhelyen beszerezni?

A Pelenka.hu kismamák ezreinek tapasztalataira támaszkodva összegyűjtötte, hogy mik a legszükségesebbek dolgok, amiket a kisgyerekes nyaraláshoz érdemes bepakolni, és miket érdemes tudni, hogy a nyaralás valódi pihenés legyen a család minden tagja számára.

A napirend a pihenés kulcsa

A csecsemők és kisgyermekek napirendjéhez érdemes a nyaralás során is alkalmazkodni, hiszen számukra ez jelenti a biztonságot, így lesznek nyugodtak, ami a szülők pihenését is nagyban megkönnyíti. A napirend figyelembevétele ráadásul a csomagolásnál is segíthet.  A kisbabák számára minden nap ugyanúgy telik, így igazából ugyanazokra a dolgokra van szükségük a nyaralás során, mint a hétköznapokon. „Egy, az utazás előtti hetekben összeállított és folyamatosan bővített lista alapján végzett, higgadt, átgondolt bepakolás megóvhatja a szülőket attól, hogy az utazáshoz szükséges babaholmikat túlgondolják, esetleg ne férjenek be az autóba, vagy többletköltségekkel kelljen számolniuk repülős út esetén a poggyászok feladásánál. Érdemes végiggondolni a napokat és a napirendet, és ez alapján elkezdeni a listát, például a baba ellátásához szükséges alapvető babaholmikkal” – mondta el Kéninger Vivien, a weboldal ügyfél és brand managere.

A textilpelenka lehet az út jolly jokere

A listát végtelenre lehetne bővíteni, de a hétköznapi napirend alapján hamar kiderülhet, hogy mi szükséges igazán a gyerekek számára. Amit tényleg nem érdemes kihagyni a csomagolás során, az a textilpelenka. Ideális eszköz a babát letakarni a napon, árnyékot biztosít számára akár a vízparton, akár városnézés során, miközben a babakocsiban pihen, hasznos lehet a pelenkázáshoz a feje alá téve, szoptatáskor az édesanya és baba letakarásához, vagy éppen büfiztetés során, arról nem is beszélve, hogy egy kisbabát akár könnyedén el is lehet szórakoztatni a segítségével.

Amiket még mindenképpen érdemes bepakolni

• pelenka • törlőkendő • popsikrém • cumi • hőtárolós itató palack • bébiétel, tápszer, gyümölcspüré • bébiőr vagy légzésfigyelő • bébiruha • pléd • hordozókendő vagy kenguru • sportbabakocsi • rágóka, mesekönyv, csörgő • fertőtlenítő gél vagy kendő • naptej, fényvédő • rovarok elleni spray • gyógyszerek

Popsikrémből, fertőtlenítőből és hasonló (tubusos vagy dobozos) termékből repülős utazás során tégelyenként maximum 100 ml-es kiszerelés tehető a kézipoggyászba, így ezekre kiemelten kell figyelni. Ezeket egyébként nem csupán a repülőn, hanem autós út során is érdemes elérhető közelségben tartani. Emellett legyen a kézipoggyászban vagy az utastérben néhány játék, amely leköti a baba figyelmét, illetve egy váltásnyi ruha balesetek esetére, babavíz és rágcsálnivaló, esetleg egy-egy szem gyógyszer, továbbá a gyerekek és a szülők iratai.

Ez nem a kísérletezés ideje

A kisbabáknak és kisebb gyerekeknek éppen elég változást jelent maga az utazás, így nem érdemes a szokásoktól, a napirendtől, vagy éppen a megszokott termékektől eltérni. „Arra kiemelten figyeljünk, hogy minden országban más a vezető bébiétel- vagy pelenkamárka. Ha kisbabánk adott márkához és termékekhez van szokva, érdemes előre tájékozódni, hogy a célként kitűzött országban elérhető-e. Ha nem, akkor számoljunk nagyobb mennyiségekkel, adagokkal, így ez sem lehet akadálya a felhőtlen pihenésnek. Cumiból például hasznos lehet egy-két tartalékot is csomagolni, hiszen a legtöbb szülő valószínűleg tapasztalta már, hogy ezt illetően kifejezetten ragaszkodnak a megszokotthoz a babák” – hangsúlyozta Vivien.

Fotó: Getty Images

Vannak dolgok, amiket érdemes otthon hagyni

Indulás előtt ajánlott egyeztetni a szállásadóval, hogy tud-e biztosítani kiságyat vagy járókát – mert bár egy összecsukható utazóágy vagy járóka is nagyon hasznos lehet, mégis kényelmesebb ezek nélkül utazni. Ugyanez a helyzet például a mikrós sterilizálókkal, a bébiőrrel és légzésfigyelővel. Előbbit ki lehet váltani bababarát fertőtlenítő spray-vel vagy antibakteriális törlőkendővel, a légzésfigyelőből pedig a pelenkára csíptethető a legbiztonságosabb és legpraktikusabb, hiszen ez foglalja a poggyászban a legkisebb helyet. Ha a szálláshely tud mosási lehetőséget biztosítani, az nagyban leegyszerűsítheti a pakolást, és redukálhatja a csomagok számát.

Mikortól lehet hosszabb utakra is vállalkozni?

Jobb lélekben is előre felkészülni, hogy gyerekekkel nyaralni egyáltalán nem olyan, mint kettesben vagy a barátokkal. Hiszen sokkal kevesebb lehetőség van a kikapcsolódásra – cserébe viszont egy életre szóló élmény az egész családnak, amelyre évekkel később is öröm lesz visszagondolni.

Fotó: Getty Images

Az első hónapok az összeszokás és a napirend kialakításának jegyében telnek. A szülés, születés utáni regenerálódásra a csecsemőnek és anyukának is szüksége van. Egy három hónapos csecsemő esetében viszont már rövidebb, pár óráig tartó utazással el lehet kezdeni a babát az új élményhez szoktatni.

Hat hónapos kortól – ha már előtte pár rövidebb utat megtett együtt a család –kényelmesen el lehet indulni akár egy hosszabb autós utazásra is, illetve a repüléssel is ajánlott legalább eddig várni.

Mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a gyerekek teljesen más programokat élveznek, mint a felnőttek, azonban például a csecsemők egy hordozókendőben vagy kenguruban adott esetben a nap nagy részében alszanak a napirendjüknek megfelelően, így velük még egyszerűbb lehet eljutni például múzeumba, kiállításra vagy idegenvezető által vezetett túrára. A totyogó korszakba lépő gyerekekkel hasonló a helyzet, hiszen ők alapvetően a világ felfedezését élvezik leginkább. Pontosan emiatt az ő esetükben nem szükséges nagyon sok játékot csomagolni a nyaralásra, ugyanis sokszor előfordul, hogy a hullámzó vizet, egy kavicsot vagy éppen pár falevelet érdekesebbnek találnak, mint szeretett játékaikat. Nagyobb gyerekek esetében inkább ajánlott már kifejezetten a számukra érdekes programokat vagy akár szállást is választani.

(Kiemelt kép: Getty Images)