Főszerkesztői levél a Nők Lapja 2021/24. számából.

Egy adózással foglalkozó portál ezt jósolta 2020 márciusában:

„A koronavírus terjedése miatt előfordulhat, hogy a munkavállalók igénylik saját és családjuk egészsége érdekében az otthoni munkavégzést, de az is lehet, hogy a munkáltató kívánja így elejét venni annak, hogy a munkahely fertőzési gócponttá alakuljon.”

Azután témát váltott.

Milyen az iroda csaknem egy évvel azután, hogy bekerült a hírekbe? Vizsgáljuk meg.

Nagy ablakok és az álmennyezetbe helyezett spotlámpák világítják meg. Szürke szőnyegpadlóját nemrég porszívózták, a papírkosarak üresek. Ebben a hatalmas helyiségben – mint alkalmi, zavaros nyomok mutatják – emberek dolgoztak.

Ez itt a mi kis meghitt pompeji túránk. Haladjunk lassan, őgyelegve, mint turistához illik.

Egy életforma látható itt, történelmi távlatból. Úgy hívják: egyterű iroda.

Száz és száz hasonló irodában ezer és ezer ember üldögélt az íróasztaloknál, gondokkal, vágyakkal, kedvtelésekkel, és mindegyik szentül hitte, hogy ez a munka helye.

Most az iroda pőrén mutatja meg magát, kizsigerelten. Nincs többé rejtenivalója, több hónap otthoni munkavégzés után nyilvánvalóvá vált, mi az, ami tetszik benne, és mi az, ami nem.

Egy év alatt sokat változott a munkahely sajtója is.

Home office helyett már a Homo office szerepel a szalagcímekben. Az irodában dolgozó ember. A maga rigolyáival, gyengeségeivel, tehetségével.

Mára a cégvezetők is tisztában vannak vele, hogy ha rögtönzött értekezletről van szó, a konyhapult és a kávéautomata komoly kihívója a tárgyalóasztalnak, és hogy a munka nem csupán a számítógép előtt végezhető.

Az új iroda, ígérik a szakemberek, nem végtelen értekezletek és kilenctől ötig tartó rezignált robot helyszíne, sokkal inkább tudásközpont, fontos közösségi pillanatok színtere. Hosszú évek teltek el azzal, hogy a fénymásolók zümmögése mellett iparkodtunk megélni. Most majd iparkodunk élni.

Ebben a lapszámban a hibrid munkahely került fókuszba. Miféle öszvér ez? Lázadozva, ellenkezve, morogva és bosszankodva visszatérünk az irodaházba. Még hogy Homo office…

Gyere, igyunk meg egy kávét, és dumáljuk ki!

Vass Virág, főszerkesztő