Itt a nyár, lendüljünk formába! (x)

Végérvényesen megérkezett a nyár, ha még  nem is kánikulával (az is eljön), úgyhogy kénytelenek vagyunk kivetkőzni a páncélként védő ruhadarabjainkból és felfedni a külvilágnak a valódi énünket.

Tavasszal sokan kezdenek fogyókúrába, de a nyár az, amikor az igazi késlekedők se tolhatják tovább a dolgot. Mindjárt itt a nyaralás, a strand, meg hát azok a fránya nyári ruhák.

A legjobb ugye az lenne – ha már fogyásban gondolkodunk – hogy az független legyen a nyári strandszezontól. Az egészséges fogyás mértéke ugyanis heti 0,5-1 kiló. Ebből ugye következik az is, hogyha nem akarjuk kizsigerelni a testünket, akkor egészséges étrenddel, dietetikus segítségével, hosszú távra gondolva változtatunk és fogyunk.

Ha szükségét érezzük (én mindenképp javaslom), keressünk fel egy dietetikust, hiszen egy személyre szabott étrend mindig célravezetőbb, mint egy saját elgondolás vagy egy másnak bevált terv. Ha nem volt eddig mozgás, akkor érdemes lenne beiktatni, mert sokkal jobb eredményt lehet elérni a fogyás tekintetében. Ha mozgásszervi betegségünk van esetleg, akkor fontos, hogy a tervezett mozgásról orvossal és egy gyógytornásszal is egyeztessünk. Hetente legalább 3×1 óra intenzív mozgást próbáljuk beiktatni.

Vezessünk étkezési naplót, minden falatot feljegyezve, majd átnézve, sok-sok probléma feltárható. Ez segíthet megtalálni, hol rejtőznek esetleg olyan dolgok, amiket csak úgy elcsipegetünk, vagy túlzásba viszünk.

Próbáljuk több étkezésre elosztani a naponta elfogyasztott ételmennyiséget. Javasolt két-három óránként enni. Nem kell sokat, csak pár falatot, például gyümölcsöt, zsírszegény tejterméket. Esetleg érdemes meginni minden reggel egy pohár jó minőségű zöld teát, ami segíti az elhasznált kalória mennyiséget növelni és nagyon egészséges is. Reggelire fogyaszthatunk zabkását gyümölcsökkel és néhány szem olajos maggal (a mennyiségre oda kell figyelni, mert a magvak energia tartalma elég nagy). Tízóraira jöhet egy marék gyümölcs cukormentes keksszel, majd ebédre egy csésze könnyű leves, majd barna rizzsel készült rakott brokkoli, grillezett csirkével. Délutánra zsírszegény tejtermék útifűmaghéjjal és gyümölccsel majd vacsorakor főtt tojás teljes kiőrlésű kenyérrel és zöldségekkel. Természetesen ez csak egy minta, nem jó, ha minden nap ezt esszük, hiszen fontos, hogy minél változatosabb legyen az étrend.

Galéria | 4 kép

Itt a nyár, lendüljünk formába! (x)

Itt a nyár, lendüljünk formába! (x)

Fotó megosztása:

A nassokról sem kell lemondani, de mértékkel fogyasszuk őket, de nagyszerűen kiválthatjuk cukormentes kekszekkel. Érdemes olyat választani, aminek magas a rosttartalma, mert az jobban telít és egyenletes szinten tartja a vércukor szintet. Az meg még pluszban jó, hogy az emésztést is támogatja. A csomagoláson megtalálható a kalória mennyiség, amit mindenképp ellenőriznünk és a gyümölcs mellé körülbelül 150- 200 kalóriányi kekszet fogyaszthatunk el. De nem csak gyümölcs mellé tökéletes választás, de a reggeli vagy/és délutáni kávénak is méltó kísérői lehetnek. Például, ha reggel nem szeretünk vagy nincs időnk nagy dolgot enni, akkor egy tea vagy kávé mellé pár darab cukormentes, rostdús keksz nagyon jól tud esni. Ha úton vagyunk és kell valami, akkor sem kell kísértésbe esnünk valamelyik pékség kínálatából, hanem egyszerűen csak vegyük ki a táskánkból azt a cukormentes kekszet, amit egyesével csomagol a gyártó. Így rengeteg felesleges kalóriától óvhatjuk meg magunkat. De ha már a strandot emlegettem, akkor oda is magunkkal vihetünk édesség gyanánt pár darab cukormentes, rostdús finomságot.

Amit sosem hagyhatok ki a felsorolásból, az a folydékfogyasztás kérdése, hiszen nagyban meghatározza az egészségi állapotunkat és a súlyunkat is. Naponta 2-3 liter folyadékot érdemes lenne elfogyasztani. Ez az ízületeknek is jót fog tenni. Elképzelhető, hogy a bélflórát is rendbe kell tennünk. Ehhez szedjünk probiotikumot.

Szerző: Kovács Judit dietetikus