Változatos kulturális események az otthonod kényelméből (x)

A világjárvány fenekestől felforgatta az életünket – a kulturális életet és a közösségi szórakozást hosszú ideig felváltotta otthonunk négy fala, valamint számítógépünk, telefonunk kijelzője, és még most, a járvány lecsengésével is nehezebben mozdulunk ki otthonunk biztonságából. No és persze a járványtól függetlenül velünk van az örök probléma: nem mindig van időnk vagy lehetőségünk személyesen részt venni a számunkra érdekes kulturális programokon.

Az Alexandra Kiadócsoport pontosan ezért hívta életre új közösségi kezdeményezését, a Moobius Könyvklubot! A Moobius Könyvklub célja, hogy olyan beszélgetéseket indítson és hozzon el az otthonodba, amelyekre nem biztos, hogy eljutnál; olyan témákról nyújtson információt, amelyekkel a hétköznapok során nem biztos, hogy találkozol. Mindezekhez pedig szakértőket vagy az adott témát egyéni látásmóddal szemlélőket kérnek fel.

A Moobius Könyvklub több egy átlagos olvasóklubnál: sokkal inkább egy, az Alexandra Kiadócsoport köteteihez és az azokban megjelenő érdekes, ellentmondásos és sokszor ismeretlen témákhoz kapcsolódó információs tér. A könyvek révén új gondolatokhoz, izgalmas meglátásokhoz és akár életünket is megváltoztató élményekhez juthatunk, a Moobius Könyvklub beszélgetései pedig nagymértékben elősegítik ezt. Egy krimiregény kapcsán például a képzeletbeli bűntények és a valódi szörnyűségek bonyolult viszonyáról eshet szó, egy tudományos/oknyomozó kötet esetén pedig a téma jeles hazai szakértői szólalhatnak meg. Nehéz témák, például öngyilkossági hajlam vagy eutanázia egy látszólag könnyed romantikus regényben? Beszélgessünk róluk! A szerzők, szerkesztők, fordítók és más könyvpiaci szereplők mellett a Moobius Könyvklub megszólaltat pszichológusokat, történészeket, színészeket és hangművészeket, dietetikusokat, nonprofit szervezetek képviselőit és számos olyan szakembert, akiknek munkásságával sok olvasó máskülönben aligha találkozna. Ezek a beszélgetések azok számára is tartogathatnak érdekességeket, akik szabadidejüket nem feltétlenül könyvek forgatásával töltik – a Moobius Könyvklub beszélgetései az egyes kötetek elolvasása nélkül is ugyanolyan élvezetesek lehetnek. Sőt, lehet, hogy éppen ezek a beszélgetések hozzák majd meg az olvasási kedvet!

És a legjobb, hogy a Moobius Könyvklub beszélgetéseiben te is részt vehetsz, kérdezhetsz és hozzászólhatsz, hiszen élő adás formájában közvetítik őket! A videósorozat élő beszélgetései ingyenesen megtekinthetők – majd visszanézhetők – a Moobius Facebook- és YouTube-oldalán. Legutóbb például a sárkányok népszerűségéről esett szó: miért a fantasyirodalom örök sztárjai ezek a mitikus lények, hogyan ábrázolják őket az invenciózus és kevésbé invenciózus írók, és hogyan lehetséges, hogy a sokadik, elődeitől látszólag alig különböző fantasyvilág is képes belopni magát az olvasók szívébe…

A következő hetekben többek között napirendre kerül Marilyn Monroe tragikus sorsa az egyik leghitelesebbnek tartott Monroe-életrajz, A rivaldafény árnyékában apropóján; királyi családtagok közreműködésével beszélgetünk arról, miért vonzódunk a mai napig ellenállhatatlanul az arisztokratákhoz; és az elmúlt évek egyik legnagyobb visszhangot kiváltó klímaregénye, Az utolsó vándorlás kapcsán körbejárjuk, mit tehet a művészet és az irodalom és mi, olvasók a mindannyiunk életét befolyásoló klímaváltozással szemben. Minden előkészületben lévő beszélgetés elérhető közösségi média-felületeken, így a részletekért és az egyes alkalmakért érdemes követni a Moobius Facebook– és Instagram-oldalát!