A kengurumódszer életmentő lehet a koraszülött babáknál

Világszerte évente 15 millió baba születik korábban, Magyarországon minden 11. gyerek koraszülöttként jön a világra. A kengurumódszer jelentősen javítja a túlélési esélyt és szorosabb lelki kapcsolatra ad lehetőséget a baba és a szülők között.

A sárgaság meglehetősen gyakori az újszülöttek esetében, amíg az időre születő babák 60 százalékánál, addig a koraszülöttek 80 százalékánál fordul elő a születést követő napokban. A besárgulás oka, hogy az újszülött már a levegőből veszi fel az oxigént, a magzati életből hozott vörösvérsejtek lecserélődnek, lebomlanak, ennek termékeként felgyűlik a bilirubin vérfesték, ami az oxigén szállításáért felelős fehérje, a hemoglobin lebomlási terméke. Ez akkor okoz problémát, ha azt a máj nem tudja lebontani, vagy nem elég intenzív a bilirubin kiürülése a baba szervezetéből. A felhalmozódó festékanyag átjutva a vér-agy gáton káros hatással lehet a központi idegrendszerre, illetve további szervi károsodásokat okozhat. A megoldás a kékfény terápia /fototerápia alkalmazása.

Minél korábban születik egy baba annál valószínűbb, hogy fototerápiát igényel. Az 1 000 gramm alattiak harmada-fele részesül kezelésben, az érett újszülötteknél 10-ből 1-2.

A fototerápia hatására elkerülhető az idegrendszeri károsodás, a bőrben lévő bilirubin átalakul vízben oldódóvá és a máj munkája nélkül is kiürül a szervezetből. A GE Healthcare magasan képzett szakemberei kifejlesztettek egy olyan fototerápiás eszközt, amely egy takaróhoz hasonlóan képes az újszülött nagyobb testfelületének intenzívebb bevilágítására úgy, hogy közben a baba és a szülő bőr-bőr kontaktust létesít, azaz kenguruzik.

Speciális fototerápiás eszköz

A Melletted a helyem Egyesület idén immár hatodik alkalommal hirdette meg az ország valamennyi Perinatális Intenzív Centruma közötti kenguruversenyét, amire június 15-ig lehet jelentkezni. A verseny célja, hogy a szülők és a csecsemők közötti, a bőr-bőr kontaktus révén létrejövő szoros kapcsolatra épülő módszert népszerűsítse. Az intézmények között zajló verseny fődíja pedig nem más, mint a GE Healthcare speciális, kenguruzás közben is alkalmazható fototerápiás eszköze, amely a koraszülöttek 60-80 százalékát érintő sárgaság kezeléséhez nyújt hatékony segítséget. Gyarmati János, a GE Healthcare perinatális vezetője elmondta, hogy a versenybe az 1500 gramm alatti súllyal született picik nevezhetnek, szüleik közreműködésével. A verseny értékelési szempontjai, amelyeket egy 5 tagú zsűri bírál el: kik valósították meg legügyesebben és legszakszerűbben a kengurugondozást, milyen a baba pozíciója kenguruzás közben, milyen vizsgálatok, beavatkozások elvégzésére használják ki a kenguru módszer fájdalomcsillapító és nyugtató hatását. Az egyesület a legtöbbet és a legszakszerűbben kivitelezett kenguruzó PIC osztályt díjazza, ez az intézmény fogja megkapni ezt a korszerű, kenguruzás közben is alkalmazható BiliSoft 2.0 fototerápiás eszközt. A kengurumódszert (KMC, azaz a kenguruzó anyai gondoskodást) 1979 óta alkalmazzák a koraszülöttek ellátásában.

A kenguruzás egy hatékony, könnyen használható módszer, amely egyaránt hozzájárul a stabil állapotú koraszülöttek és az időre született csecsemők egészségéhez és jó közérzetéhez.

A kolumbiai Bogotában Martinez doktort és munkatársait a megfelelő technikai feltételek elégtelensége késztette a módszer adaptálására. „A világon a legjobb ellátási eredményeket azok a fejlett országok érik el, ahol ezt a módszert a mindennapi terápia részeként alkalmazzák. Magyarországon ez a technika elterjedőben van, az ország koraszülött intenzív osztályainak több mint felében dokumentáltan jelen van” – árulta el Dr. Nádor Csaba neonatológus, a Melletted a helyem Egyesület elnöke.

A világ legkisebb kenguruztatott koraszülöttje egy 245 grammos, Saybie nevű kislány volt, aki 23. hétre született. (Fotó: Melletted a helyem Egyesület)

A módszer fájdalom- és stressz csökkentésre is alkalmas

Nyilvánvalóan a legtöbb szülő szeretne minél több időt tölteni a koraszülött babájával, amire  a kenguruzás lehetőséget ad, sőt a bőr bőrrel kapcsolatra nem csak a babáknak, de szüleiknek is legalább akkora szüksége van. Dr. Nádor Csaba elmondta, tudományosan bizonyított tény, hogy a KMC módszer alkalmazásának komoly rövid-és középtávú hasznai vannak. „Növeli a vér oxigenizációját, csökkenti a légzéskimaradások (apnoe) előfordulását és segíti az autonóm stabilitást, ezért előnyösebb, mint a folyamatos inkubátorban történő ápolás – indokolja a módszer prioritását a szakember. – A mély, nyugodt alvási periódusok hosszabbak lesznek, ami segíti az agy fejlődését, és további hosszútávú fejlődésneurológiai előnyökkel jár. A módszer fájdalom- és stressz csökkentésre is alkalmas. 

125.680 életet lehetne megmenteni

„Magyarországon 4% alatt van a csecsemőhalandósági ráta, ennek megfelelően évente 300-340 1 év alatti csecsemőt veszítünk el (jelentős részük koraszülött). A COVID-19 járvány hatására még nagyobb figyelem fordul a korábban és kis súllyal született babák felé, hiszen a fertőzésveszély miatt nagyon sok PIC osztály nem engedélyezte a szülők jelenlétét, ezzel ellehetetlenítve a kenguru módszer alkalmazását. A Lancet orvosi szaklap is sorra ilyen szalagcímekkel jelent meg: „A bőrkontaktus hiánya negatív hatással van a babák túlélési arányára. … Kutatások igazolják a pandémia miatti szeparáció kockázatait.” Ugyancsak a Lancetben jelent meg egy kimutatás, amely szerint 127 országot vizsgálva, a kengurumódszerrel 125.680 életet lehetne megmenteni évente. Mindez bizonyítja, hogy van összefüggés, így még inkább gyakoribbá kell tenni a kengurumódszer alkalmazását és mellette folytatni az újszülöttek anyatejes táplálását, mert ez segíthet elérni a kitűzött célt, a csecsemőhalandóság visszaszorítását” – mondja Dr. Nádor Csaba neonatológus.

A tejelválasztás beindulása gyorsabb, a lefejt tej mennyisége nagyobb. Nő a szülők magabiztossága, jobb gyermek-szülő interakciók és biztonságosabb kötődés alakulnak ki. Az optimális testi és lelki jóllét állapota csökkenti a szülői stresszt és a szorongást, valamint az anyai (vagy akár apai) szülés utáni depressziót. ” Továbbá azt is tudni lehet (egy tavalyi tudományos vizsgálat szerint), hogy a KMC szignifikáns pozitív hatásai 20 évvel a beavatkozás után is detektálhatóak. A kenguru-módszert alkalmazó szülők protektívebbek, gondoskodóbbak voltak, a 20 éves fiatal felnőttek (korábban 1800 gramm alatti születési súlyú koraszülöttek) anamnézisében kevesebb iskolai hiányzás, kevesebb hiperaktivitás, agresszivitás és deviáns társadalmi magatartás szerepelt, mint a nem KMC-ben ápolt volt koraszülötteknél. Alsó súlyhatára nincs az eszköznek: amennyiben a koraszülött stabil állapotú (akár invazívan lélegeztetett is lehet a baba), és a szülők is felkészültek, nem lehet akadálya a kenguruztatásnak.  

A koraszülött babáknak is nagy szükségük van a bőr a bőrrel kapcsolatra (Fotó: Getty Images)

245 grammos kislány volt a legkisebb baba

Gyarmati Jánostól azt is megtudjuk, bár külön statisztikát nem vezetnek a világ legkisebb kenguruztatott koraszülötteiről, de azt tudni lehet, hogy a világ eddig ismert legkisebb koraszülöttje egy 245 grammos, Saybie nevű kislány volt, aki 23. hétre született az USA-ban, 2019-ben. „Ez a siker 10 éve elképzelhetetlen volt, biztos vagyok benne, hogy ezekben a nagy kihívást jelentő esetekben szerepe van a kenguruztatásnak is. Magyarországon ma már 600 gramm alatti babákat is rutinszerűen kenguruztatják” – teszi hozzá büszkén.

Az apa vagy nagyobb testvér mellkasán is pihenhet a kicsi

A szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy fototerápiás eszközt hamarosan a saját otthonukban is használhatnak a szülők.

Hazánkban a kékfényterápia csupán kórházi keretek között engedélyezett, így a nagy hatékonyságot biztosító fototerápiás eszköz kórházak és speciális koraszülött-ellátó intézmények számára hozzáférhető.

De ahol a jogszabályok engedik, az otthoni kezelés is engedélyezett a szülők megfelelő felkészítését követően. „Ilyen például Lengyelország, Hollandia és a skandináv országok. Természetesen ilyenkor is nyomon követik a baba állapotának változását. Ez mindenkinek jó, hiszen a kórházak ezzel tudják csökkenteni a költségeiket, csökken egy esetleges kórházi fertőzés kockázata, illetve a család otthoni környezetben lehet együtt” – árulja el Gyarmati János, akitől megtudjuk, akár ikrek esetében is használható az eszköz. „Ideális esetben nem csak az apát, hanem a nagyobb testvéreket is be tudjuk vonni. Fantasztikus, lélekmelengető képek szoktak születni arról, amikor a teljes család kenguruzik a koraszülött ikrekkel.”

Kiemelt kép: Getty Images