Játssz, nevess és ne essél le! (x)

A nagy nevetésből gyakran lesz nagy sírás. Jól tudja ezt minden szülő, hiszen az önfeledt játék közben elő-előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek.

A júniusban megnyíló Bobo Fun Park tervezésénél a legfontosabb szempont volt, hogy a gyerekek ugyanolyan állapotban jöjjenek ki onnan, mint ahogyan bementek – csak kicsit csapzottabban, fáradtabban és mindenképpen fülig érő szájjal. Az üzemeltetők mindent megtesznek azért, hogy ez így legyen, most pedig Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész ad praktikus tanácsokat, amiket a Bobo Fun Parkon innen és túl is érdemes megfontolni.

Dr. Kőnig Róbert

Kéz- és arcmosás mindenkinek!

Jelen helyzetben a legfontosabb, hogy a játszóházazás után mindig alaposan mossunk kezet és arcot! Ne csak a gyereknek, saját magunknak is. Bár a Bobo Fun Parkban még nap közben is lesz egy alapos takarítás, ettől még ugyanolyan fontos nekünk magunknak is minden megtennünk a fertőzések és vírusok elkerülése érdekében.

A legveszélyesebb játék? Nem az, amire gondolsz!

Egy játszóházban általában véve is jobb a játékok minősége, mint egy játszótéren, már csak azért is, mert előbbiek nincsenek kitéve az időjárás viszontagságainak, jellemzően pedig jobban ki is vannak párnázva. A veszélyek ugyanakkor hasonlóak: a gyereksebész tapasztalatai szerint a legtöbb sérülés mindkét helyen az esésekből következnek be. „A szülők általában akkor aggódnak, amikor látják gyermeküket a magasban mászkálni, a játszótér legveszélyesebb pontja azonban nem más, mint a csúszda lépcsője. A magasban a gyerekek is sokkal jobban odafigyelnek a mozdulataikra és akkor sincs feltétlenül baj, ha véletlenül megcsúsznak, hiszen ott a biztosítókötél, a védőháló, vagy a vastag szivacs. Ráadásul amíg a magasban mászkálás már önmagában is játék, addig a csúszda lépcsője a gyerekek szemében csupán egy leküzdendő akadály a csúszdázás felé. Ő nem lépcsőzni, hanem csúszni akar, ezért fejben már előrébb jár és nem figyel a mozdulataira. Szülőként ezért érdemes a lépcső mellett állni és onnan figyelni gyermekünkre.”

Galéria | 6 kép

Játssz, nevess és ne essél le! (x)

Játssz, nevess és ne essél le! (x)

Fotó megosztása:

Mit tehetünk szülőként?

“Várj egy picit!” – ezt a kedves, de határozott mondatot nem csak a saját, de akár más gyermekének is mondhatjuk, ha azt látjuk, ha kezd egy kicsit túl nagy lenni a kavarodás egy-egy konkrét játékban. Különösen fontos ez a ‘bebújós’ játékok esetében, ameddig elő nem bukkan a gyerek a másik oldalon. A folyamatos felnőtt felügyelet alapvető fontosságú. “Akár még 10-12 évesen is csinálnak megdöbbentően veszélyes dolgokat, a kamaszok pedig már direkt feszegetik felülről a határokat” – osztja meg tapasztalatait a budapesti Szent János Kórház gyermeksebésze. Sérülések pedig akkor is bekövetkezhetnek, hogy mindent megteszünk azok kivédésére. Ennek oka a szakember szerint egyszerűen az, hogy bár az esés nem tűnik nagynak, ám ha a gyerek rosszul érkezik le a földre, akkor egy kisebb energiájú esésnek is lehet törés a vége.

Kell-e félnünk a mászófaltól?

Hogy mennyire veszélyes egy, a magasba nyúló mászófal a gyereksebész szerint? Annyira nem, hogy ez a legbiztonságosabb játékok egyike. Ennek oka a folyamatos felügyelet, melynek köszönhetően, ha a gyerek el is ront valamit, akkor is csak lóg egy kötélen a levegőben. Dr. Kőnig Róbert, aki amatőr szinten maga is mászott falat, inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy nem minden gyereknek való a falmászás, illetve itt is fontos a fokozatosság elve és a gyerek fáradtságának figyelembe vétele. A szakember szerint gyerekként és felnőttként is érdemes a mászófallal kezdeni az ismerkedést és csak ezt követően kipróbálni a bouldert – például megmászni a rögtön a bejárat mellett található víziló alakút vagy az „égig érő” változatnál választani a nehézségi fokok közül a hozzánk passzolót. Egymás mellett falat mászni gyermekünkkel pedig egészen új szintre emeli a közös szülő-gyermek élmények fogalmát.

A Balaton közelében fekvő Bobo Fun Parkban 30 attrakció várja a család minden tagját: 3 emelet magas beltéri mászófalak, csúszdapályák, lézerlabirintus, „igazi” barlang, trambulin mezők és sok más izgalmas aktivitás. A 3000m2-es adrenalin aréna az esőnapokra is egy igazi jolly joker a balatoni pihenés tervezésekor. Ha szállást is keresel, a családbarát Kolping Hotel Spa & Family Resort éppen a szomszédban található.