Egyedülálló lehetőséget kap 300 magyar nő arra, hogy a kezdő lépésektől indulva emelje magasabb szintre az informatikai tudását a Hello IT! for Women program keretében.

A magabiztos informatikai tudás az egyik legkeresettebb érték az álláspiacon, és ez a trend minden jel szerint a jövőben csak erősödni fog. Magyarországon évente több mint 22 000 olyan nyitott, információtechnológiával kapcsolatos pozíció van, amelyet a cégek nem tudnak betölteni, pedig itthon a nők még mindig nyitottak erre a pályára. Az Eurostat munkaerőpiaci adatai szerint hazánkban 8,5% az információs és kommunikációs technológiai szakmákban foglalkoztatott nők aránya, ezzel pedig súlyosan az EU-s átlag (16,5%) alatt vagyunk.

De nemcsak Magyarországon, egész Európában alacsony a nők foglalkoztatottsága az információs és kommunikációs technológiai szakmákban, pedig álláslehetőség van bőven.

Az IT-ban sokféle pozíció elérhető, eltérő személyiségű és beállítottságú emberek számára. Vannak persze pozíciók, amelyekhez továbbra is erős analitikus és matematikatudás szükséges, de vannak olyanok is, ahol a kommunikációs, koordinációs vagy idegen nyelvi képességek értékelődnek fel, így mindenki megtalálhatja a tudásának és ambícióinak megfelelő munkát.

A Hello IT! for Women kurzus jó lehetőséget nyújt 300 magyar nőnek arra, hogy most térítésmentesen, az otthonukból bekapcsolódva, mentorok  támogatásával szerezzenek erős felhasználói és rendszeradminisztrátori képességeket.

Otthonról, kisgyerek mellett is elvégezhető a képzés. (Fotó: Pexels/Tatiana Syrikova)

A Green Fox Academy programozóiskola minden nőnek ajánlja a részvételt, aki digitális alapokra szeretné helyezni vállalkozását, jövőbiztos területen szeretne elhelyezkedni vagy stabil tudásra szeretné építeni további informatikai tanulmányait.

Mivel ‍a kurzus részidős, így akár munka mellett vagy a kisgyermekkel otthon töltött idő alatt is elvégezhető, a hallgatók egyéni tempójától függően, 2-4 hónap alatt.

Elvégzéséhez középszintű angol nyelvértés szükséges, de informatikai előképzettséget nem igényel. „Az IT a munkaerőpiac legdinamikusabban fejlődő területe, és ez a tudás számos egyéb szakmában is az előrelépés vagy a munkahely megőrzésének feltétele lesz hamarosan” – mondta Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Bárkiből lehet programozó. (Fotó: Unsplash/ThisisEngineering RAEng)

Az INCO szervezésében a Google.org és Coursera támogatásával indított INCO Academy – Work in Tech program Európa 17 országában működik együtt helyi szervezetekkel annak érdekében, hogy 9500 olyan munkavállalónak segítsen elindulni egy stabil karrier felé vezető úton, akiknek a digitalizáció miatt veszélybe került a foglalkoztathatósága.

A képzés több mint 150 órányi, interaktív tananyagból áll, amelyet a Google szakemberei fejlesztettek ki, nagy hangsúlyt fektetve a valós munkaszituációkat idéző gyakorlati feladatokra. A Green Fox Academy mentorai segítik a hallgatókat a tananyag megértésében és elsajátításában, a programozóiskola pszichológusai pedig készségfejlesztő tréninggel és elhelyezkedést támogató workshoppal egészítik ki a tanultakat. Azok, akik sikeresen teljesítik mind az öt szakmai modult, a Google nemzetközileg elismert tanúsítványával zárják a kurzust. A Hello IT! for Women kurzus 2021. július 19-én indul az INCO Academy – Work in Tech nemzetközi képzési program részeként.

Kiemelt kép: Getty Images