A tehetséges színésznőt legközelebb élete első sorozatában láthatjuk.

Az 1990-es évektől, amióta Julianne Moore filmezni kezdett, számos elismerést besöpörhetett, köztük egy Oscar-, két Emmy-díjat  és két Golden Globe-ot. A Time magazin Moore-t 2015-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta, 2020-ban pedig ő volt a 11. helyezettje a 21. század 25 legnagyobb színészének a The New York Times által összeállított listán.

Nemrég láttam Moore-ral a Nő az ablakban című filmet, amiben csak egy mellékszerepet játszik, alakításával mégis átszakítja a vásznat. A film egyébként nem hagy túl mély nyomot az emberben, de Julianne Moore vérprofi benne, ahogyan a főszereplő Amy Adams is.

Talán nem is tudok olyan filmet mondani, amiben ne lenne zseniális a színésznő, aki tavaly decemberben ünnepelte 60. születésnapját.

Nem akartam hinni a szememnek a kerek dátum láttán, pedig valóban december 3-án fújta el a hatvan gyertyát a tortáján. Ennek ellenére Hollywood még mindig ugyanúgy imádja, és sorra kínálják meg újabb és újabb munkákkal. Legközelebb egy Apple TV+ sorozatban láthatjuk, ismét Clive Owen oldalán (korábban 2006-ban játszottak együtt az Ember gyermeke című sci-fiben), aki szintén nem szokott hibázni.

Clive Owen és Julianne Moore 2010-ben Párizsban (Fotó: Marc Ausset-Lacroix/Getty Images)

Stephen Kinggel táncol az idegszálakon

A Lisey története sorozat első két része június 4-én debütál, és összesen nyolc részből áll majd. A péntekenként látható minisorozat a sok filmszerep után Moore első tévés főszerepe, amely a Stephen King Lisey története című könyve alapján született. Érdekessége, hogy maga King írta a forgatókönyvet, sőt ő az executive producere, J. J. Abrams és Julianne Moore mellett. A film rendezője Pablo Larraín (többek között ő rendezte a Jackie-t), aki szintén nagyágyúnak számít a szakmában – ennek ismeretében elég nagy durranásra lehet számítani.

Egyébként nem most először szerepel az Oscar-díjas színésznő Stephen King történetben.

1990-ben a Történetek a sötét oldalról című filmben is játszott, ami szintén az író jegyez. Julianne elárulta egy interjúban, hogy ebben a filmben annyit kellett sikítania, hogy a hangszálai igencsak megsínylették a produkciót: egy-egy nagyobb sikoly után két nap kellett, mire visszajött a hangja.

Egy özvegy szerepében

Moore elárulta, hogy nagyon élvezte a sorozat forgatását, és különösen örült annak, hogy újra Owennel játszhat. Bár sikoltoznia nem kellett, a drámai színjátszás mélységeit annál inkább bele kellet adnia a produkcióba. A vörös hajú színésznő ugyanis Lisey Landon bőrébe bújik bele, aki huszonöt év házasság után veszíti el híres író férjét, Scott Landont (Clive Owen). Két év gyötrelmes gyász után Lisey úgy dönt, rendet rak férje szobájában, és elrendezi irodalmi hagyatékát, amely során nyugtalanító események láncolata idézi fel házassága olyan momentumait, amelyeket eddig tudatosan elrejtett magában. A történet közben gyönyörűen kirajzolódik egy házasság valódi története, az író gyermekkora és munkássága. Mivel egy Stephen King regényről beszélünk, a szerelmi történeten kívül természetesen horrorisztikus elemek is tarkítják az alkotást.

Bár a történet természetfölötti, jócskán van átfedés Stephen King és felesége, Tabitha King ötven éve tartó házasságával.

A regényből egyébként a sorozaton kívül egy nagyjátékfilmes adaptáció is készül, amin Josh Boone rendező (Csillagainkban a hiba) már javában dolgozik. Azt még nem lehet tudni, abban ki kapja a főszerepet, de ha abban is Julianne lenne, biztosan megnézném, akárhány évesen is szerepel benne.

Itt látható a sorozat előzetese:

Kiemelt kép: Getty Images