Tudtad, hogy mit fejez ki cicád a testbeszédével? (x)

Négylábú barátaink megértése nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, még a gazdik jelentős része sem értelmezi gyakran jól a kutyák és macskák testbeszédét, hiszen alapvetően az emberi kommunikációból indulnak ki.

Sokszor tévesen hidegszívűnek és öntörvényűnek állítják be a macskákat, pedig csupán arról van szó, hogy a viselkedésük egy picit árnyaltabb. A következőkben hoztunk néhány példát, hogy kedvenceink különböző testbeszéd jelzéseit miként értelmezzük félre, és mit szeretnének jelezni nekünk valójában.

Magas és mély hangok

Egy macska nagyon sokféleképpen tud hangot kiadni magából. Más hangokat használ az üdvözlésre, ha fel akarja hívni magára a figyelmet, ha hívja a kölykeit, fenyegetve érzi magát vagy fájdalma van.

A mélyebb és hosszabb hangokkal türelmetlenséget fejeznek ki, a rövid, magas hangú nyávogások barátságot jeleznek vagy például simogatásra, játékra akarják rábírni a gazdit. A szisszegés és fújtatás egyértelmű jelzés a fenyegetettség vagy düh érzésére, ami egyben figyelmeztetés is a másik fél számára.

Dorombolás

Ha már a hangoknál tartunk, a macskák egy különleges rezgő hang kiadására is képesek, amit dorombolásnak hívunk és általában elégedettséget és örömet fejez ki.

A dorombolás eredetileg az anyamacska és a kölykök közötti kommunikációt szolgálja, az első napokban megnyugtatásra használja a szoptatós cica, aminek köszönhetően a kismacska is nagyon korán elsajátítja a doromboló képességet.

„Olyan helyzetekben is megfigyelhetjük a dorombolást, amikor a macskák félnek vagy szülési fájdalmaik vannak, esetleg éppen gyógyulnak valamilyen betegségből” – teszi hozzá dr. Márton Kinga, a Purina állatorvosa. Számos korábbi vizsgálat azt mutatta, hogy a macskák dorombolásával megegyező, 20-140 Hz-es frekvenciatartományba eső rezgések jótékony egészségügyi hatásokkal is járhatnak. Ezeket a vizsgálatokat a macskák és macskafélék dorombolásának megfigyelésére alapozták.

Dörgölőzés

Az orrok, az arcélek és a testek oldalsó részének összeérintése, egymáshoz dörzsölése a barátságos üdvözlés jele a macskák között, ezzel fejezik ki szeretetüket és a ragaszkodásukat. A gazdik esetében a lábszárhoz való dörgölőzés is ezt jelenti, de ha nyávogás is kíséri, akkor annak jelzéseként is szolgál, hogy a cica éhes és követeli az ételt.

A dörgölőzés élettelen tárgyakhoz a territórium kijelölésében is szerepet játszik, hiszen a macska fejének oldalsó részén illatmirigyek is találhatók, tehát ezzel a gesztussal ott hagyja az „illatát” a felületen az állat.

A farok mozgása

A macska jólétének mérőeszköze lehet a farok helyzete, amiből nagyon sok következtetést tud levonni az állatorvos is. Ha a cica a farkát a földnek szegezi vagy maga alá húzza, az jelzésértékű lehet, hogy fájdalmai vannak, de persze az ijedtség és bizonytalanság is kiválthathatja ezt a reakciót egy idegen helyen.

Egy boldog és kiegyensúlyozott cica égnek álló farokkal, magabiztosan jár-kel, de a kutyáknál jellemző boldog farokcsóválás a cicák esetében mást jelent. Ha egyik oldalról a másikra csapkodja, vagy enyhén vibrálóan megrázza, az az idegesség jele.

Dagasztás

A boldog macskagazdik gyakran megfigyelhetik, hogy puha és hajlékony felületen mint például ölben vagy a kedvenc alvóhelyükön dagasztó mozgást végeznek a cicák a mellső lábaikkal, miközben a karmaikat kieresztik és visszahúzzák. A gyúró mozgás a kölyökkorból ered, amikor az újszülött kiscicák ösztönösen próbálják az anyjuk emlőit megdolgozva az anyatej gyorsabb áramlását serkenteni.

Mivel a mancsukban is találhatóak illatmirigyek, a dörgölőzés mellett ez a viselkedésforma is a terület-megjelölést szolgálja. Tehát amikor a gazdi ölében dagaszt a cica, azzal azt fejezi ki, hogy „ő bizony az enyém”.

Szemkontaktus és pislogás

A macskák kommunikációjában a szemkontaktus a dominancia gyakorlását jelenti, ilyenkor fenyegetve érzik magukat. Ha a gazdi hamar elveszi a tekintetét, azzal az állat alá helyezheti magát, ha viszont keményen megtartja, az állatvilágban gyakran agressziót jelez, emiatt feszülté és idegessé válhat tőle a macska.

A hosszú és lassú pislogás viszont éppen ellenkezőleg, bizalmat és nyitottságot fejez ki, ezért amikor kedvencünk ránk néz és lassan hunyorog, valójában ránk mosolyog.

Reméljük, cikkünk segített egy picit minden gazdinak és macskakedvelőnek könnyebben kiigazodni a cicák jelzéseiben, és hozzájárult a felismeréshez, hogy a macskák egyáltalán nem rideg állatok, csupán számunkra szokatlan módon fejezik ki érzelmeiket. Figyeljük ösztönös és természetes jelzéseiket, és aszerint biztosítsunk nekik megfelelő életteret és gondoskodást!

A FELIX megújult receptúrával és új külsővel továbbra is leveszi a furfangos cicákat a lábukról. A FELIX eledelek ellenállhatatlanságának jól felismerhető jelei vannak a macskádon, amit te is könnyen megtapasztalhatsz:

  • A közelgő finomság láttán izgatott láb körüli tekergőzésbe kezd;
  • Az áhítozó tekintetével azt üzeni „Éhen halok, tálald már, Gazdi, azokat az ínycsiklandó falatokat!”;
  • Hallgasd lelkes rágcsálását és ropogtatását, ahogy kiélvezi minden pillanatát;
  • Mindent elmond az elégedettségéről, ahogy a szája szélét körbenyalja;
  • A tisztára nyalt tányérja pedig jól mutatja, hogy az utolsó falatig ellenállhatatlanok a FELIX eledelek!