Egyedül, párral vagy családdal: senki nem fog unatkozni!

Alig vártuk már, hogy újra ki tudjunk szabadulni a négy fal közül, és valódi programokon vehessünk részt. Hétvégén számos remek kikapcsolódás vár ránk, és mivel vasárnap gyereknap, a kicsiknek is bőven akad szórakozási lehetőség.

Friss Hús Rövidfilmfesztivál

Csütörtökön kezdődött a főváros egyik legjobb filmfesztiválja, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, melynek keretében hét napon keresztül vetítik a Toldi moziban a magyar kisjátékfilmes versenyprogramot, a nemzetközi versenyfilmes programot, valamint olyan kisfilmes összeállításokat, mint a Queer Dreams, a Háborús rövidek vagy a Nemzetközi dokuk (védettségi igazolvány szükséges). A Cseh Fókusz jegyében a Best of FAMU és a Cseh Kortársaink blokkok láthatóak, valamint a Friss Hús történetének első nagyjátékfilmje, a Winter Fliest is.
Gyereknap hétvégéjén a legkisebb filmrajongóknak szól a Friss Hús Kids válogatás: az 1-es animációs blokkot a 4-6 éves közönségnek ajánlják, a 7-8 éveseknek szóló válogatásban pedig olyan filmek kaptak helyet, mint a Mindenki vagy a Polgár lányok. A Városháza díszudvarán tartott szabadtéri Friss Hús vetítésekhez nem szükséges védettségi igazolvány. Itt a magyar versenyprogram 5 blokkját, a Határesetek című, tiszteletbeli magyarok filmjeit tartalmazó nemzetközi blokkot, valamint a díjnyertes filmeket lehet megnézni. 
További információ: frisshusbudapest.com

 

Pannonhalmi Főapátság Illatmúzeuma

Május 30-án vasárnap 12:00-tól vár minden érdeklődőt a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjének újabb turisztikai látványossága, az első magyar Illatmúzeum. Itt lehetőségünk nyílik megismerni a leggyakrabban használt gyógynövényeket Pannonhalmán, és azok történetét, illetve azok feldolgozási technológiáját. Az Illatmúzeumban kezünkkel tapintjuk a korabeli növény metszetek rekonstruált kontűrjeit, látjuk a botanikai sajátosságaikat és szárított alapanyagukat, finom illatuk pedig egész látogatásunk alatt elkísér bennünket. Betekintést nyerhetünk továbbá a speciális feldolgozási technológiák titkaiba is, valamint érdekességeket tudhatunk meg a pannonhalmi szerzetesi gyógyászati hagyományokról is. A gyógynövények világa mellett megismerhetjük a parfüméria alapjait is. Ha előtte való nap is a környéken járunk, semmiképp se hagyjuk ki Szent Orbán ünnepén az egész napos borünnepet és gasztro-pikniket sem.
További információ: pannonhalmifoapatsag.hu

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Hajókirándulás a Balatonon

Badacsony, Balatonboglár, Balatonalmádi, Balatonföldvár, Balatongyörök kikötői már készen állnak! A sétahajó szezon megkezdődött a Balatonon, szinte valamennyi kikötőből indulnak különböző sétahajók, és páratlan élményt nyújtó hajózást követően térnek vissza a kiinduló hajóállomásra. A sétahajózáson megcsodálhatjuk a Balatont és a part menti látnivalókat egyaránt. Igény esetén, csoportok számára a meghirdetett időpontokon kívül is biztosítanak sétahajózási szolgáltatást. A szolgáltatások igénybevétele nem kötött védettségi igazolványhoz, a maszkviselés viszont kötelező. A BAHART hajók a legkisebbeket is várják: számukra kalandos hajóprogramokat kínálnak: varázsolhatnak, kincseket kereshetnek. Tökéletes hétvégi program.
További információ: balatonihajozas.hu

Fotó: Unsplash / Glatz László

Emberi test kiállítás: BODIES 2.0

Fedezzük fel az emberi test eddig nem látott rejtelmeit! A kiállítás mintegy 200 preparált szervet és egész testet mutat be, mindegyik úgynevezett „plasztinációs” eljárással lett konzerválva. A Bodies 2.0 kiállítás valódi, egykor élő emberi testeket és szerveket mutat be, ezáltal első kézből tekinthetjük meg azt, ami általában csak orvosok és tudósok kiváltsága. Mindezek mellett a kiállítás átfogóan mutatja be az emberi test kutatásával kapcsolatos tudományágak kialakulását és történelmét. 
További információ: bodies-kiallitas.hu

Fotó: Bodies Kiállítás

Városligeti Gyereknap Budapest 2021 Online

Május 28. és 30. között rendhagyó, online gyermeknappal készül a fővárosiak kedvenc ligete. A programok a Gyerekliget csoportban virtuálisan is követhetőek, megtekinthetőek – legyünk bárhol a világon. Sportfoglalkozással, mesemondóval, zenészekkel, művészekkel várják az érdeklődőket. Szombaton 10 órától lesz Jógakaland, 16 órától Bíró Eszter koncert, 17 órától Varró Dániel és Molnár György zenés műsora. Vasárnap 12 órától Ringató, 16:30-tól Pokorny Lia mesél Bogyó és Babóca történeteket, 17 órától pedig Laposa Julcsi: NÉPI hang-színek TAVASZ című interaktív programját hallgathatjuk meg. A program ingyenes.
További információ: ligetbudapest.hu

Fotó: Liget Budapest

Gyereknap a Folly Arborétumban

Május 30-án gyereknapot tartanak a csodálatos Folly Arborétumban. A gyerekeket különböző foglalkozásokra várják a szervezők. A következő programokkal készülnek: 11:30 órától interaktív kerti séta virágkarkötő készítéssel, délután 14:00-16:00 óra között gyereknapi kézműveskedés: Folly mese illusztrálásával, origamival, hajtogatással. A programokra a helyszínen lehet jelentkezni, az interaktív túra ára: 1200 Ft/fő, a kézműves foglalkozás ára: 1200 Ft/fő. A Folly Arborétum látogatáshoz nem szükséges védettségi igazolvány. 
További információ: folly.hu

Fotó: Folly Arborétum

Vásár a Lőrinci Bolhapiacon

Indulhat egy izgalmas kincsvadászat? A pestszentlőrinci piacon igazi antik és retro kincsekre is rátalálhatunk, akár órákig is elnézelődhetünk. Régi korok hangulatát idéző használati tárgyak, könyvek, értékes porcelánok, festmények, bútorok, kristályok, szerszámok, érmék, játékok, használt ruhaneműk, bizsuk, ékszerek és egyéb érdekességek várnak ránk. Mivel nincs piac lángos nélkül, a Lőrinci Bolhapiacon igazi retro büfé vár minket. 
További információ: lorinc-piac.hu

Fotó: Lőrinc Piac

Kiemelt kép: Getty Images