Előszőr a belső béke, utána a külcsín – Bőrápolás a változókorban (X)

A Vichy „Változókor? Én nem változom!” podcastsorozatának második részében László Krisztina újságíró dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyásszal és Für Anikó színművésszel beszélgetett a bőrünk változásáról és a bőrápolás fontosságáról a változókorban.

Ti mit tesztek azért, hogy ilyen ápoltan, egészségesen nézzetek ki?
Anikó: Megpróbálok békében lenni saját magammal. Belülről kell elkezdeni a megbékélést, fejben, szívben. Aztán jöhet az életmód és a külcsín.
Ági: Teljesen egyetértek Anikóval, nálam is nagyon fontos a belső egyensúly. És persze a helyes bőrápolási rutin kialakítása és megtartása is hozzájárul ahhoz, hogy a bőröm ilyen állapotban van. Bőrgyógyászként úgy gondolom, ez kötelező számomra.

Melyek azok a folyamatok, amelyek 40 év felett zajlanak le a bőrünkben?
Ági: Ahogy telik az idő, az ifjú és üde bőrre jellemző egyensúly kezd felborulni. A fiatalságért felelős ösztrogén és a progeszteron hormonok egyre fogynak, mígnem nagyon minimális mennyiségben lesznek jelen a bőrben. A férfias típusú androgén hormonok kerülnek előtérbe. Ezek a hormonok több tucatnyi folyamatot irányítanak a szervezetünkben, és a bőr állapotára is hatással vannak. Ha hagyjuk, hogy a természet a maga lendületében végezze a dolgát, rendesen meg tud ereszkedni a bőrünk.

Anikó, te mit éreztél, amikor először vetted észre az arcodon az öregedés jeleit?
Anikó: Nem örültem neki, de azt mondtam magamnak: ez van, el kell fogadni. Mindig is szerettem egy kicsit a széllel szembe menni, ezért is döntöttem úgy, nem veszek részt a fiatalságkultusz támogatásában. Nem élek olyan szépészeti beavatkozásokkal, amelyek megváltoztatják a vonásaimat.

A sorsom mégiscsak az arcomra van írva. Miért tagadnám meg?

Melyek azok a hatóanyagok, amelyek fontosak az érett bőr számára?
Ági: Kezdjük a kollagénnel, amit valószínűleg mindenki ismer. Amíg fiatalok vagyunk, a bőr szárazanyag tartalmának 80-90 százalékát alkotja a kollagén, de ahogy múlik az idő ez a mennyiség egyre csökken. A perimenopauza első 5 évében ennek a mennyiségnek 30-40 százalékát elveszítjük. Mivel a kollagén adja a bőr töltését, feszességét, a mennyiség csökkenése látványos nyomokat hagy a bőrünkön. Jó hír, hogy a kollagént kívülről és belülről is be lehet vinni a szervezetbe.
Hasznos hatóanyag a hialuronsav – amikor ez beépül a szövetekbe, megszívja magát vízzel, és szépen feltölt és tónust ad annak a területnek. A retinol fantasztikus molekula, A-vitamin származék. Az idő múlásával belőle is egyre kevesebb lesz, kozmetikumokkal lehet a bőrben pótolni. Mivel mégiscsak egy savról van szó, ügyelni kell arra, hogy túlzott mennyiségben ne kerüljön a bőrre, mert irritálhatja.

Képzeletben vegyük végig az esti arcápolási rutinunkat.
Anikó: Sajnos én későn fekvő vagyok, ez nálam szakmai ártalom. Több mint harminc éve este héttől tízig pörgetem fel és járatom maximumra az idegrendszerem a színpadon, időre van szükségem, hogy visszaálljak arra a pulzusszámra, ami az alváshoz szükséges. A sminklemosás mindenképpen kötelező. Még a színházban kőolajszármazék mentes babaolajjal és semleges kémhatasú szappannal szoktam eltávolítani a sminket. Otthon következhet az arclemosó tej, némi hidratáló tonik és egy jó kis szérum. Egyéb semmi. Nem használok éjszakai krémet.
Ági: Én egy kicsit tovább komplikálom az arcápolást, más a rutinom reggel és este, télen és nyáron. Szeretek kipróbálni új termékeket is. Reggelente micellás vízzel szoktam átmosni az arcomat. Este viszont jöhet egy habzó arctisztító zselé, ami kíméletesen, de alaposan megtisztítja a bőrömet az egész nap rárakódott szennyeződésektől. A fényvédős nappali krém alá  hialuronsavas boostert szoktam feltenni, ami energetizálja a bőrömet, és ezt este, a tömörebb konzisztenciájú éjszakai krém alá is felviszem. Szeretem a szérumokat is, kiegészítik a krémek hatását. A szemkörnyék vékony bőrét különös odafigyeléssel kell ápolni, a mi korunkban a szemkörnyékápoló és az ajakápolók is fontos kellékek.

Beszélnünk kell mindenképpen a fényvédelem fontosságáról.
Anikó: Én nem igazán bírom a fényvédőket, ezért inkább kerülöm a napot.
Ági: A mai minőségi nappali krémek már tartalmaznak fényvédőt, amit lehet, hogy észre sem veszel. Persze ez a fényvédelem nem elég a napozáshoz, a városban viszont jól védenek. Ma már lehet találni olyan textúrájú fényvédőket, amelyek nemcsak magas faktorszámmal védenek, de ápolják és hidratálják a bőrt.

Mire figyeljünk a testápolás terén ebben az időszakban?
Anikó: Nagyon száraz a bőröm és ha nem kenem be minden nap, úgy érzem, szétreped. A testápoló nekem kevés. Mostanában fedeztem fel magamnak a finom növényi olajokat, ezeket nedves bőrre viszem fel.
Ági: Ahogy idősödünk, a bőrünk lipid tartalma is csökken. Ezt kívülről pótolni kell. A mai modern testápolókban a lipidek vízzel keverednek és gyorsan beszívódnak a bőrbe.

Ha kíváncsiak vagytok, mit tehetünk hajunk minőségének és mennyiségének megőrzéséért a változókorban, illetve érdekel, Für Anikó hogyan viszonyul a szépészeti beavatkozásokhoz, nézzétek meg a podcastbeszélgetést teljes hosszában!

A podcastsorozat többi részét  megtaláljátok Vichy weboldalán és YouTube csatornáján, vagy meghallgathatjátok az Apple, a Google és a Spotify podcast csatornáin!