A héten volt három éve annak, hogy Harry herceg és Meghan Markle összeházasodott, így az angolszász médiában meglehetősen sok cikk született velük kapcsolatban, így újra felmerült az eljegyzési csirke témája is. De mi ez, és mi Meghan receptje?

Miután Harry herceg és Meghan Markle bejelentette eljegyzését 2017-ben, természetesen az egész világot érdekelte, hogyan történt a lánykérés. Akkor Meghan elmesélte, hogy egy teljesen megszokott este került rá sor a vidéki házukban, amikor is sült csirkét készítettek. Az akkor még menyasszony elmondta, hogy csodálatos meglepetés volt, minden nagyon természetesen történt, Harry romantikus volt, fél térdre ereszkedett, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva.

A sült csirke igencsak megragadta sokak fantáziáját, és persze megpróbálták kideríteni, mégis milyen recept alapján dolgozott a pár, hátha számukra is szerencsét hoz az eljegyzési csirke.

A legvalószínűbbnek az látszik, hogy a páros a híres amerikai szakács, Ina Garten klasszikus receptjéből dolgozott.

Ina Garten 2002-ben lett híres az Egyesült Államokban, amikor Barefoot Contessa címen elindította főzőműsorát. Garten korábban az Amerikai Egyesült Államok Menedzsment és Költségvetési Irodájában dolgozott, de végül 1978-ban, 35 évesen otthagyta a kormányzati munkáját, amit túlságosan kimerítőnek és unalmasnak érzett, és életét a főzésnek szentelte. 
Hogy Meghan Markle nagy rajongója Gartennek, az már egy 2016-os interjúból is kiderült, amikor így válaszolt a Good Housekeeping újságírójának azon kérdésére, hogy szokott-e főzni: „Semmi sem olyan finom (és persze lenyűgöző), mint egy tökéletesen megsült csirke. Ha van egy Ina Garten-szintű sültcsirke-recepted, akkor nyeregben vagy. Általában azt viszem partikra, és gyakran készítem el a barátaimnak is” – mondta Meghan.

Az eljegyzési csirke legendája

De hogy mi a híres recept? Arról egy picit később, először is nézzük meg, hogy mégis mi ez az eljegyzési csirke dolog, ami már a neve miatt is nagyon amerikainak hangzik. Az eljegyzési csirke először az 1980-as években kezdett terjedni, egyfajta városi legendaként, majd állítólag az ameriai Glamour magazin munkatársai miatt kelt újra életre a mitikus szárnyas a 2000-es évek elején. Kim Bonnell, az akkori divatszerkesztő ugyanis egy este ilyet készített (ő Marcella Hazan olasz–amerikai szakács receptjéből dolgozott), és a barátja hamarosan már a jegyese volt. A recept ezután kézről kézre járt a szerkesztőségben, és többen is menyasszonyok/vőlegények lettek nem sokkal a vacsora prezentálása után. (Persze annak, hogy egy fiatal nőknek szóló divatmagazinban általában többségében 25-35 évesek dolgoznak, bizonyára nincs köze a dolohgoz…) Aztán meg is jelentették az eljegyzési csirke receptjét 2004-ben, ami akkor lett újra népszerű, miután Meghan elmesélte a lánykérés történetét.

Sült csirke (Fotó: Getty Images)

A recept

Na, de akkor lássuk, mi Ina Garten híres, 1999-ben született receptje, ami annyira elnyerte Meghan, és ezek szerint Harry herceg tetszését is. Gyakorlatilag egy klasszikus sültcsirke-recept, ami a megszokott rozmaring helyett kakukkfűvel készül.

Hozzávalók:

Egy kb. 1,5-2 kg-os csirke, só, frissen őrölt fekete bors, egy nagy köteg friss kakukkfű, egy félbevágott citrom, 1 fej fokhagyma (a gerezdeket vagdosd be), 2 evőkanál olvasztott vaj, 1 csészényi csirkealaplé (természetesen az a legjobb, ha házi készítésű), 1 fej vöröshagyma és 2 evőkanál liszt.

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő kb. 220 fokra.
  2. Távolítsd el a csirke belsőségeit, majd öblítsd át a jószágot. Távolítsd el a fölösleges hájat és az apró tollpihéket is, majd papírtörlővel szárítsd meg. Helyezd a csirkét egy nagy tepsibe, tömködd bele a kakukkfüvet, mindkét fél citromot, és az összes fokhagymagerezdet. A csirke külsejét kend át az olvasztott vajjal, majd sózd és borsozd. Kösd össze a lábait, illetve hajtsd be a szárny csúcsát a teste alá, majd rakd körbe a nagy szeletekre vágott hagymadarabokkal (egyéb zöldséget, például krumplit, répát is tehetsz mellé). Tedd be a sütőbe a csirkét egy-másfél órára (onnan tudod, hogy már kész, hogy ha óvatosan megvágod a comb és a szárny között, már tiszta lé folyik a húsból).
  3. Vedd ki a sütőből, és fedd le alufóliával. Addig készítsd el a mártást. Ehhez kanalazd át a szaftot egy serpenyőbe (2 evőkanálnyit tegyél félre egy kis edénybe), ehhez öntsd hozzá a csirkealaplevet, majd nagy lángon főzd 5 percig. A félretett szaftba tedd bele a lisztet, keverd el csomómentesre, majd öntsd a serpenyőbe, és még főzd pár percig. Szűrd le a mártást, sózd, borsozd, majd kínáld a szeletekre vágott csirkéhez. Aztán pedig jöhet az elejegyzés! Vagy ha az nem is, egy kellemes vacsora.

Kiemelt kép: nőklapja.hu (Getty Images)