A művészetek szerelmesei újabb látnivalóval bővíthetik párizsi bakancslistájukat.

Párizs a fények városa. A szerelem városa, megannyi irodalmi referencia városa. Illetve a kultúra, a múzeumok városa, ahova egyszer mindenkinek el kellene látogatnia. És ha már azt hittük, hogy egyszerűen nem nyílhat több kulturális szempontból is kihagyhatatlan látnivaló, bizony tévedtünk, mert szombaton nyílik meg François Pinault milliárdos műgyűjtő új párizsi kortárs művészeti múzeuma, ami egészen biztosan felkerül majd a Párizsba látogató művészetszeretők listájára. 

A világ 32. leggazdagabb családja

A milliárdos műgyűjtó fia François-Henri Pinault, aki egyébként Salma Hayek színésznő férje. A fiatalabbik Pinault az apja által alapított Kering nevű luxuscsoport elnöke – a Keringhez tartozik a Gucci, a Yves Saint Laurent, a Bottega Veneta, a Balenciaga, a Boucheron és az Alexander McQueen is. Apjával ők voltak azok, aki 2019-ben, miután kigyulladt a Notre Dame Párizsban, 100 millió euró, akkori árfolyamon 32 milliárd forint támogatást ajánlottak fel az épület újraépítésének érdekében. A Forbes 2021-es milliárdos listáján a család a 32. helyen áll.

A 84 éves Pinault csaknem két évtizeddel ezelőtt jelentette be, hogy múzeumot alakít ki csaknem 10 ezer darabos műgyűjteményének a francia fővárosban. A projektet számos tényező, legutóbb a koronavírus-járvány miatti korlátozások nehezítették, de szombattól végre látogatható a Pinault Gyűjtemény az egykori párizsi árutőzsde (Bourse de Commerce) teljesen felújított és átalakított, 18. századi épületében.
A Louvre és a Pompidou Központ között található régi árutőzsde teljesen kör alakú épületét a világhírű japán építész, Ando Tadao tervei szerint alakították át kortárs művészeti múzeummá egy hatalmas, 29 méter átmérőjű és 9 méter magas belső betongyűrűt is beépítve. A rotunda közepén Urs Fischer műve, a 16. században élt Giambologna egy szobrának, A szabin nők elrablásának viaszmása áll, amely – mintegy hatalmas gyertyaként – szép lassan teljesen el fog olvadni a következő hat hónapban.

A Bourse De Commerce. (Fotó: Luc Castel/GettyImages)

 A 194 millió dollárból megújult Bourse de Commerce-ben tíz kiállítótér van, köztük hét olyan, amely könnyen átalakítható. A Pinault Gyűjtemény igazgatója, Martin Bethenod évente nagyjából 15 új projektet tervez, de az első átalakításokra csak 2022-ben kerül sor. A kollekció legjelentősebb darabjainak egy része már megjárta Velencét, vagy a biennálét vagy Pinault múzeumait, de Bethenod szerint most mindegyiket más megvilágításban láthatja a közönség. A látogatók mások mellett David Hammons, Rudolf Stingel, Peter Doig, Luc Tuymans, Martin Kippenberger, Antonio Obá, Sherrie Levine és Marlene Dumas munkáiban mélyülhetnek el.

Urs Fischer cím nélküli viaszszobra a Bourse de Commerce-ben. (Fotó: Luc Castel/GettyImages)

Pinault szerint a nyitókiállításon az általa mindig is képviselt értékek, a szabadság vágya, az igazságtalanság elleni fellépés és a sokszínűség elfogadása állnak a középpontban. A kiállított művek egy részét olyan, a világ különböző pontjain élő fekete művészek jegyzik, akik Franciaországban még sosem, és Európában is csak nagyon ritkán állítanak ki.

Claire Tabouret és Kerry James Marshall munkái a Bourse de Commerce egyik termében. (Fotó: Luc Castel/GettyImages)

A járványügyi korlátozások miatt kizárólag előre intézett foglalással lehet bejutni a múzeumba, ahol legfeljebb 600 ember – az épület kapacitásának egyharmada – tartózkodhat egy időben. A látogatók kijelölt útvonalakon haladhatnak, noha a tereket eredetileg úgy alakították ki, hogy szabadon lehessen kalandozni bennük. 

Forrás: MTI, boursedecommerce.fr, Forbes

Kiemelt kép: Getty Images