A poros felületekre nemcsak rossz ránézni, de a por az egészségedre is káros lehet.

Szakemberek szerint hetente érdemes végigmenni az egész lakáson, és alaposan, körültekintően kitakarítani, főleg, ha van allergiás a családban. Ha fellélegzik az otthonod, te is sokkal jobban érzed magad. 

Napi felmosás

Nyilvánvaló, hogy a padlón található a legtöbb por, ezért lehetőség szerint naponta mosd fel valamilyen vegyszermentes tisztítószerrel (a teafa hatékony és környezetkímélő), vagy csak sima vízzel. A legjobb, ha előtte jól át is porszívózod az összes padlófelületet (a söprés nem jó, mert inkább csak átmozgatja a port, mint megszünteti), majd jöhet a forró vizes felmosás.

A szőnyegek tisztítása

A szőnyegszál a por egyik legnagyobb táptalaja, többek közt ezért kell a mozgatható darabokat a szabadban jól kirázni – így ugyanis a szennyeződések nagy része kikerül belőlük. A nagyobb szőnyeget helyezd egy korlátra, majd seprűvel erősen ütögesd át. Amennyiben nincs lehetőséget a szabadban felfrissíteni őket, két-háromnaponta alaposan porszívózd át, enyhe, közepes szívóerővel.

Poros levelek

Sajnos nem elég, ha sok növénnyel veszed körül magad, és rendszeresen locsolod őket. A leveleken lapuló porszemek nem csak számodra lehet károsak, de a virágoknak is, mivel így kevesebb fényt tudnak magukba szívni. Ha látod, hogy már porosodnak levelek, töröld át egy puha, nedves ruhával, vagy egy gyors zuhanyzással frissítsd fel őket.

Fotó: Getty Images

Párnákat a gépbe!

Felkészültél egy durva tényre? A párnáidban könnyen élhetnek poratkák, mivel azok elhalt hámsejtekkel táplálkoznak. Ezek az élőlények legtöbbször párnákban, matracokban, szövetbútorokban tanyáznak. Aki allergiás a poratkára, annál állandó légúti panaszok vagy bőrproblémák (kiütések, vörös foltok) is jelentkezhetnek. A portól és az atkáktól úgy tudsz megszabadulni, hogy évente legalább háromszor kimosod  forró vízben a párnákat. 

Függönyök és párkányok

Mivel a legtöbb ablak nem zár tökéletesen, a redőnyök és a függönyök is rengeteg port képesek begyűjteni. Rendszeresen mosd ki a függönyöket (mindig ellenőrizd a címkén látható mosási útmutatót), a redőnyöket pedig nedves, mikroszálas kendővel töröld át, ahogyan az ablakpárkányokat is.  

Dupla lábtörlő

Triviális tipp, de ha lábtörlőt teszel az ajtó elé, jóval kevesebb por kerül be a lakásba. A kettős hatásért, két lábtörlőt is kirakhatsz: egy erősebb, durvább anyagból készült darabot kintre, és egy puhábbat az ajtón belülre.

Stop a cipőknek!

Az is lehet, hogy mindig leveszed a cipőt, mielőtt belépnél a lakásba, hogy kevesebb por, szennyeződés, baktérium kerüljön be. Ha kellemetlen megkérni a vendégeidet, hogy hagyják a cipőjüket a lakáson kívül, rakj ki egy kis szekrényt vagy cipőtartót a bejárati ajtó közelében.

Fotó: Getty Images

Ruházz be egy légtisztítóba

A porszemek addig keringenek a lakásban, amíg nem találnak maguknak „leszállópályát” valamelyik bútoron, szőnyegen, kárpiton. A légtisztító készülékek azelőtt képesek begyűjteni a port, mielőtt az földet érne. A HEPA-szűrővel ellátott termékek az allergének és szennyeződések (por, pollen, penész, baktériumok) majdnem 100%-át képesek elpusztítani. Igaz, ezek nem olcsó készülékek, de különösen érdemes spórolni rá, ha forgalmas út mellett laksz.

Mit mutat a mennyezet?

Nem valószínű, hogy tudatosan nézegeted a plafont, pedig időként ott is sok por megbújhat. Fogj egy létrát és onnan porold át a felületeket, ha van a porszívódon puha keferész, inkább azt használd. Az is nagyon hatásos, ha egy mikroszálas kendőt rögzítesz a partvishoz, és azzal törlöd át a magaslati felületeket. Ezt érdemes havonta egyszer megismételni, és hogy ne verd fel a port, mindig a mennyezettel kezd, majd csak utána a falakkal – a lényeg, hogy mindig felülről lefelé haladj.

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet