Mi, középkorú krumplik – Vass Virág beköszöntője az új Nők Lapjából

Főszerkesztői levél a Nők Lapja 2021/20. számából.

Miriam előbb a mennybe ment, ott körbehordozta megdicsőült mosolyát, azután visszatért a BBC képernyőjére. Egy gazdálkodóműsort vezetett hosszú évek óta, mielőtt egyik napról a másikra kiebrudalták a csatornától. Na akkor kapta igazán szárnyra a hírnév. Persze nem teljesen igaz, hogy egyik napról a másikra, hiszen többször is figyelmeztették: óvatosan azokkal a ráncokkal! Ám ő nem használta ki az ebédszüneteit, mint kollégái, akik szépen lebonyolították a botoxkezeléseiket, megtettek minden elképzelhetőt, hogy elkerüljék a főnökség által emlegetett „középkorú krumpli”-külsőt.

Miriam O’Reilly szilárd és fonák jellemével úgy gondolta, ő nem show-műsorokban hercigeskedik, agrárműsorokat készít, addig nincs baj, amíg a lovak az istállóban nem kapnak sokkot tőle. Noha erre nem került sor, mégis egy negyvenéves, ötvenkilós nő vette át a műsorát.

Miriam sohasem tért ki a bíróság bizonyos fesztelen kérdései elől, készségesen beismerte, hogy ha nem is éppen visszataszítóan, de vészesen kezd egy 53 éves nőre hasonlítani.

Viszont úgy érzi, joggal várja, hogy ne a külseje, hanem a munkája alapján ítéljék meg. A hölgy egyébként kifejezetten kellemes külsejű, noha az évek múlásával és a HD-szabvány bevezetésével egyre élesebben rajzolódtak ki a szarkalábai.

„Hibát követtünk el” – ismerte el Alan Yentob, a BBC kreatívigazgatója az elmarasztaló bírósági ítélet kapcsán, továbbá kitért arra is, hogy a precedens per „új kihívások elé állítja a vizuális médiát”.

Az eset nagyjából tíz éve történt, de még mindig krumpliszerű – körülírhatatlan – a középkorú nőről alkotott kép.

A menopauzáról szóló összeállításunk illusztrációjaként zsigerből mi is egy sportos, életvidám hatvanas-hetvenes hölgy fotóját választottuk. (Javítottuk.) A média talán olykor sztereotip, viszont valamivel szókimondóbbak lettünk. Michelle Obama, Gwyneth Paltrow vagy a magyar menopauzainfluenszer, Iványi Orsolya őszintén, viccesen beszél a változókorról, a középgeneráció életfeladatairól. Az üzenetük röviden: negyven felett egy nő bármire képes. Negyven alatt is. (Forró hullámokban tör ránk a lelkesedés.)

Vass Virág, főszerkesztő

A Nők Lapja 2021/20. számának tartalmából ide kattintva kaphattok ízelítőt!