Létezik naptej, ami nem károsítja sem a mi, sem a környezetünk egészségét? Bizony igen!

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

Hosszú ideje kiemelt téma, hogy mennyire fontos óvni a káros sugaraktól legnagyobb szervünket, testünk első védelmi vonalát, a bőrünket. Ennek ellenére sokan még mindig nem veszik elég komolyan. Pedig egyszer, s mindenkorra el kell fogadnunk: erős napsütésben kint tartózkodni, különösen nyáron, kockázatos. A szakértők azt javasolják, hogy már 10 és 16 óra között (tehát nem csak dél és 15 óra között) ne nagyon tegyük, hiszen ekkor igen erős az UV-sugárzás. Főleg nyáron, amikor ráadásul egyre többször van UV-riadó is.

Az biztos, hogy a D-vitamin szintézis nem kerül veszélybe, hiszen napsütéses időszakban az már két kézfej nagyságú bőrfelület napi tízperces napoztatásával elérhető.

Ha ezzel mind tisztában vagyunk, akkor is kérdések és összetevők tengerében találhatjuk magunkat, ráadásul környezetvédelmi kérdések is felmerülnek, hiszen egyre több hír szól arról, hogy vannak a naptejek, amelyek bizonyos összetevőik miatt (például oxibenzon és oktinoxát) károsítják a vizek élővilágát – vannak olyan helyek (például Hawaii), amelyek be is tiltották az ezt tartalmazó naptejeket, hiszen ezek az anyagok a korallzátonyokra is károsak. 

Mit tehet az, akinek nemcsak saját és családja egészsége fontos, de környezetünk megóvása is? Tájékozódik, és olyan termékcsaládot használ, amelynek megalkotása közben mindenre figyeltek.

Ilyet szerencsére már a dm üzleteiben is találunk, hiszen a Pro Climate termékcsalád naptejekkel is bővült – de erről majd később.

A napvédelem legyen alap

A napvédelemre akkor is gondolni kell, ha nem strandra megyünk, elvégre kertészkedés, piacozás, sétálás, játszóterezés közben is UV-sugárzásnak vagyunk kitéve az év minden napján. Ezért aztán nemcsak nyáron érdemes fényvédőt használni – az UV-sugarak ráadásul az ablaküvegen is áthatolnak (illetve ott van a kék fény, amely tabletjeinkből, monitorainkból, telefonjainkból sugárzik, ez is a bőr idő előtti megereszkedéséhez és pigmentfoltok kialakulásához vezet), ezért a bőrgyógyászok szerint az a biztos, ha otthon tartózkodva is kenjük magunkat.

Hogy mennyire érdemes az UVA-sugarak veszélyességét komolyan venni, arra a Yale egyetem kutatócsoportja 2015-ben talált bizonyítékot, amikor is rájöttek, hogy az UVA-sugárzás a napon való tartózkodás befejezése után is károsítja a bőrt. A bőrünket védő normál barnulásért felelős anyag, a melanin az UVA-sugárzás hatására úgy alakul át, hogy károsító anyagcseretermékek jönnek létre, ezek pedig rákot okozó folyamatokat indítanak el. Ezeket megpróbálja javítani a szervezetünk, de ezen kapacitás egyrészt véges, másrészt pedig minél több hiba keletkezik, annál nagyobb eséllyel csúszhat probléma a rendszerbe. Fontos megjegyezni, hogy az „előbarnulás” nem véd a későbbi leégéstől és károsodástól, és mivel a szoláriumok a természetesnél is erősebb UV-sugárzást adnak le, ezek sokszororsára növelik a melanóma kialakulásának esélyét.

Akikre különösen vigyázni kell!

Kiemelten fontos, hogy a felelősségteljes napozásra már kisgyermekkorban felhívjuk a figyelmet és megértessük a kicsikkel, miért is fontos megfelelően védeni a bőrünket. Ha pedig még nem is értik, akkor hozzászoktatni őket a fényvédők használatához. Nem érv az, hogy a mi gyerekkorunkban nem volt még fontos a napvédelem, és lám, most is jól vagyunk. 

A bőr sokáig ellenáll, de különleges tulajdonsága, hogy „megjegyzi”, ha életünk során túl sokszor voltunk kitéve a nap káros sugarainak.

A gyerekkori leégés ráadásul bizonyítottan növeli a későbbi bőrrák kialakulásának kockázatát, ezért is olyan fontos a gyerekek érzékeny bőrét fokozottan védeni. A gyerekeken kívül azok is nagyobb veszélynek vannak kitéve, akik valamilyen hormonálisan megváltozott állapotban vannak (például terhesség, szoptatás, hormonkezelés során), náluk sokkal gyakrabban jelentkezhet melanóma – ezért ilyen esetekben félévente javasolt szűrésre járni, mégpedig olyan bőrgyógyászhoz, aki egy speciális vizsgáló eszközzel, az úgynevezett dermatoszkóppal vizsgál.

A napsugárzás öregíti is a bőrt – de miért?

Az egészségkárosító hatás mellett az UV-sugárzásnak van egy sokkal prózaibb hatása is. Tanulmányok igazolják, hogy az UV-, különösen az UVA-sugárzás nagyban befolyásolja a klinikai bőröregedést,

az UV-sugaraknak való kitettség az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek 80 százalékáért felelős.

Arra is van bizonyíték, hogy a napkárosodott, irritálódott bőr kollagéntartalma akar 59 százalékkal is csökkenhet, ugyanis UV-sugárzás hatására aktiválódnak a kollagénbontó enzimek, az MMP-k (a mátrix metalloproteinázok), ami pedig a kollagén kötegek szervezetlenségét, szilánkosodását és szétszóródását okozza. A kollagén pedig fontos a bőr feszességének megőrzésében, mert ez biztosítja annak elaszticitását. A bőr kollagén- és hialuronsav termelése egyébként is drasztikusan csökken 25-30 éves kor után (bizony kevesebb képződik, mint amennyi lebomlik). Ez okozza azt, hogy egyre inkább veszít vízmegkötő képességéből, ez pedig a ráncok kialakulásához, kiszáradáshoz vezet.

Mi az az SPF?

Az SPF (Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor, FF vagy LFS) azt jelzi, hányszor hosszabb ideig maradhatunk a napon, mielőtt napégést szenvednénk, vagy elindulna a károsodási folyamat. Ha valakinél 10 perc napon töltött idő alatt jelentkezik kivörösödés, akkor egy 30-as faktorszámú krém ezt a 10 perces időtartamot harmincszorosára nyújtja. De csak akkor, ha megfelelő mennyiségben visszük fel a naptejet, márpedig a felmérések azt igazolják, hogy az emberek 40 százaléka nem használ fel elegendő fényvédőt. 

De mennyi az elegendő? 2mg/cm2 vastagságban kell alkalmazni ezeket a krémeket annak érdekében, hogy a csomagoláson jelölt védelmet elérjék – ez egy átlagos felnőtt test esetében kb. 6 teáskanál naptejet jelent.

Ez soknak tűnik, pedig ennyi kell. Egy tubus naptej a felbontás után maximum egy éven át őrzi meg szavatosságát, ezért mindenképpen csak egy szezonon keresztül használjunk egy frissen bontott terméket.

Kell a 100-as faktor?

Egy SPF 30 fényvédő a sugarak kb. 97 százalékát, egy SPF 50-es pedig ezek 98 százalékát szűri ki. Egy 100 SPF-es naptej esetén ez 99 százalékot jelent, de a szakértők azt mondják, 100-asat már nem érdemes használni, mert ezekben egyrészt több kémiai anyag van, ráadásul a nagy szám miatt hamis biztonságérzetet adhatnak, hiszen az UV-sugárzás akkor is káros, ha naptejet viselve tartózkodunk a szabadban.

Melyik a legjobb napvédő?

Az, amelyik nem károsítja az egészséget és kellő védelmet nyújt az UV-sugarak ellen (és persze amelynek gyártása során a környezetet is óvják). A Stiftung Warentest, a legnagyobb független, német fogyasztói szervezet és alapítvány különböző áruk és szolgáltatások összehasonlítását végzi: minden évben kijönnek a naptej tesztükkel is, és évről évre bebizonyosodik, hogy néha a legalacsonyabb árfekvésűek között vannak a legjobbak. 

A dm sajátmárkás termékei minden évben az élmezőnyben végeznek: a SUNDANCE a dm napozásra specializálódott márkája, hatalmas választékot kínál nemcsak naptejekből, napozó gélekből, de napozás utáni ápolókból, sőt napvédő ajakápolókból is. A márkán belül több termékcsalád van, amelyek között minden bőrtípushoz és tevékenységhez megtaláljuk az ideális napvédőt. A türkiz kupakos Sensitive az érzékeny bőrűek számára ideális, a SUNDANCE MED az ultraérzékeny bőr védelmére hivatott. Sportoláshoz a SUNDANCE Sport az ideális választás, gyerekeknek ott a Kids, amelyben tényleg nem található semmi olyan összetevő, ami allergizálhat vagy beszívódhat a véráramba.
Az újdonság pedig a Pro Climate, amely zöldfű színű csomagolásban érkezik: ez a naptej nem tartalmaz olyan anyagokat (például oktokrilént sem), amelyek károsítják a vízivilágot.

Zöld naptej?

Zöld mint környezetbarát, zöld mint ökotudatos. Aki fenntartható módon szeretne élni, az odafigyel a termékek eredetére, előállításuk módjára, a csomagolásra is. Termékek és szolgáltatások széles köre nevezhető ma már klímasemlegesnek, ami azt jelenti, hogy a termék előállításának, szállításának és használatának klímára gyakorolt hatásait lehetőség szerint minimalizálják, a fennmaradó CO2-kibocsátást pedig például erdősítési projektek útján kiegyenlítik.

Az új SUNDANCE Pro Climate napozó fluidot biológiailag lebomló receptúra jellemzi, UVA+UVB védelemmel. Ez a termék sem tartalmaz oktokrilént és illatanyagokat. Azonnali védelmet nyújt és vízálló (független tesztintézetek által bizonyított: 40 perces vízben való tartózkodás után a feltüntetett fényvédelem legalább 50%-át továbbra is megőrzi). A tubus 70%-ban újrahasznosított anyagot tartalmaz, és újrahasznosítható.

A dm a Pro Climate termékek megalkotásával még tovább ment, hiszen a termékfejlesztés során 5 környezeti hatást vettek figyelembe: az üvegházhatású gázok kibocsátása mellett az eutrofizációt, a savasodást, a nyári szmogot és az ózonréteg elvékonyodását. A Berlini Műszaki Egyetemmel együttműködésben kiértékelték a termékek életszakaszait, optimalizálták az előállítás folyamatait,  a keletkező környezeti hatásokat pedig a lehető legkisebb mértékűre csökkentették.

Az el nem kerülhető hatásokat pedig ellensúlyozzák: a kompenzációs folyamat során a cég visszaadja a természetnek, amit a termékek gyártása során elvett.

A kompenzáció erdősítési és természet-helyreállító projektek révén valósul meg németországi ipari és bányaterületek rehabilitációjával.

Mindez pedig azért fontos, mert nemcsak az a felelősségünk, hogy a jövő generációjának bőrét megóvjuk, de az is, hogy a környezetünk élhető maradjon számunkra és az utánuk következők számára. Ehhez pedig mindannyiunk döntésére szükség van – és ezek a döntések, legyenek akár aprók is, igenis számítanak. Hiszen minél könnyebb meghozni ezeket, annál többen fogják megtenni.

Ez is érdekelhet