Közeleg az adó 1% felajánlásának a határideje, le ne maradj!

Sok kicsi sokra megy, de csak akkor, ha a határidő lejárta előtt rendelkezünk adónk 1 százalékáról.

Évről évre nagyjából 9 milliárd forinttól esnek el a civil szervezetek amiatt, hogy az emberek fele még mindig nem rendelkezik az adója 1 százalékának a felajánlásáról – pedig a nyilatkozat kitöltése alig két percet vesz igénybe. A határidő vészesen közeleg, így érdemes mielőbb megejteni a benyújtását. Hogy még inkább leegyszerűsítsük a dolgokat, vegyük át gyorsan a legfontosabb kérdéseket!

Én is rendelkezhetek az adóm 1+1 százalékáról?

Minden magánszemély jogosult a személyi jövedelemadó 1%-át regisztrált civil kezdeményezettek részére, további 1%-ot egy technikai számmal rendelkező, elismert egyház vagy kiemelt költségvetési előirányzat részére felajánlani.

Hogyan nyújthatom be a rendelkező nyilatkozatot?

Az SZJA 1+1 százalékáról az adóbevallás részeként lehet rendelkezni, vagy az adóbevallástól függetlenül a törvény által előírt időpontig, amely idén 2021. május 20. A rendelkező nyilatkozatot (EGYSZA néven található) többféleképpen eljuttathatjuk a NAV-hoz. Egyrészt postai úton az adóbevallás részeként, vagy attól függetlenül egy lezárt, adóazonostó jellel, névvel ellátott borítékban. Továbbá elektronikusan, az Ügyfélkapun keresztül is beküldhetjük, és személyesen, a NAV ügyfélszolgálatán is van mód a leadására. A rendelkező nyilatkozatot azért érdemes az SZJA online felületén kitölteni, mert a program automatikusan ellenőrzi, hogy a megjelölt szervezet jogosult-e a felajánlásra.

Kiknek ajánlhatom fel az adóm 1 százalékát?

2021 februárjában tette közzé a NAV a 2021-re regisztrált civil kedvezményezettek listáját, amelyek közül kiválaszthatjuk, hogy kit szeretnénk támogatni idén az adónk egy százalékával. A lista, amely megtekinthető ITT, igencsak hosszú, több mint 31 ezer szervezet szerepel rajta. Az Adó1százalék.com weboldalon tevékenységi körök és megyék szerint kereshetünk a szervezetek között, amelyekről további hasznos információkat is megtudhatunk.

Mi történik, ha nem küldöm be időben a nyilatkozatomat?

A 2021. május 20-i határidő jogvesztő, vagyis ha ezt követően rendelkezünk a befizetett személyi jövedelemadónk 1+1%-áról, a rendelkezésünk érvénytelen lesz, és a késedelmünket igazolási kérelemmel sem menthetjük ki.

További segítségre lenne szükségem, hová fordulhatok?

Ha elakadnánk a nyilatkozat kitöltésében, hívjuk a NAV Infóvonalát a 1819-es telefonszámon, ahol 8.30 és 20 óra között fogadják a személyi jövedelemadózással kapcsolatos kérdéseket.

(Kiemelt kép: Dreamstime)