Janet Jackson ikonikus dzsekije egy lakás áráért kelt el

Az aukcióból befolyt összeg egy részét egy gyerekeket támogató alapítvány kapja.

Az 1989-es Rhythm Nation 1814 című album óriási mérföldkő volt az énekesnő karrierjében: a lemez világszerte 14 millió példányban kelt el, Janet Jackson ezután indult első világ körüli koncertkörútjára, a Rhythm Nation turné pedig a világ legsikeresebb debütáló turnéja lett. A Rhythm Nation 1814 nemcsak amiatt bír zenetörténeti jelentőséggel, mert ez az egyetlen lemez, amelynek három naptári évben is volt listavezető száma, hanem mert a koncepcióalbum különféle társadalmi egyenlőtlenségek és igazságtalanságok elleni küzdelemre szólította fel a hallgatóit.

A katonai kabát, amelyet Janet Jackson a Rhythm Nation turné alatt viselt, múlt pénteken elképesztően magas, 81 250 dolláros (több mint 23 millió forintos) áron kelt el egy Beverly Hills-i aukción. Ez húszszorosa annak, mint amire a szervezők számítottak, ők úgy gondolták, hogy 4-6 ezer dollárt, vagyis 1-1,5 millió forintot fognak legfeljebb ajánlani érte. Hogy ki csapott le az ikonikus darabra, azt a Julien’s Auctions nem tette közzé.

Fotó: Frazer Harrison/Getty Images

A rövidített fazonú, fémdíszekkel és bőrrészletekkel felturbózott fekete dzseki volt annak a háromnapos árverésnek a fénypontja, amelyen az énekesnő négy évtizedes karrierjének színpadi ruhái és más kellékei kerültek kalapács alá. Az aukciót az Ikonikus kincsek Janet Jackson legendás karrierjéből és életéből címmel hirdették meg.

Fotó: Fryderyk Gabowicz/picture alliance via Getty Images

Az ötszörös Grammy-díjas sztár, aki vasárnap ünnepelte az 55. születésnapját, több mint ezer olyan fellépőruháját és kiegészítőjét bocsájtotta árverésre, amelyeket koncertjein, turnéin, videóklipjeiben és a vörös szőnyegen viselt. Több mint 12 millió forintért talált itt gazdára egy fél pár karika fülbevaló is, amelyet Janet Jackson egy 1990-es koncerten viselt, de a leghíresebb, vagy inkább leghírhedtebb ruhadarabjára, a fekete bőrfűzőre, amelyet Justin Timberlake a 2004-es Super Bowl félidei show-jában letépett róla, nem lehetett licitálni.

Bár ezek az eladási árak hihetetlenül magasak, mégsem számítanak kirívó esetnek a hollywoodi árverések történetében.

Marilyn Monroe legendás, fellibbenő fehér ruhája 2011-ben 5,6 millió dollárért (több mint 1,5 milliárd forintért) kelt el.

Fotó: AP Photo/Matty Zimmerman

Audrey Hepburn Hubert de Givenchy tervezte kis feketéje, amelyet az Álom luxuskivitelben című filmben vislet, 2006-ban 807 ezer dollárért (több mint 230 millió forintért) talált új gazdára.

Fotó: Donaldson Collection/Michael Ochs Archives/Getty Images

Lady Diana sötétkék Victor Edelstein ruhája, amelyben 1985-ben John Travoltával lejtett táncot a Fehér Házban, 264 ezer fontot (több mint 100 millió forintot) ért az új tulajának.

Fotó: © Pool Photograph/Corbis/Corbis via Getty Images

(Kiemelt kép: Getty Images)