Kulisszatitkok és érdekességek a világ leghíresebb sorozatáról.

Senkinek nem kell bemutatni a televíziózás egyik legsikeresebb sorozatát, a Jóbarátokat, ami bizony 27 éve, hogy először képernyőre került. Persze ma már sokan fanyalognak miatta, illetve legendások a magyar szinkron esetlen félrefordításai is, de az biztos, hogy ellentétben az olyan tévés kasszasikerekkel, mint a Trónok Harca, az Így jártam anyátokkal vagy akár a Született feleségek, ebből szinte teljesen biztos, hogy minden 30 fölötti látott legalább egy epizódot. Elvégre amikor Magyarországon is debütált a széria, még egyáltalán nem voltunk elkényeztetve sorozatokkal. A Jóbarátok ugyan 2004-ben végetért, gyakorlatilag azóta is állandóan műsoron van valamelyik csatornán valahol a világon – ennyit erről, hogy a többség vajon bírja-e a hat bolond karaktert és az ő ügyes bajos dolgaikat, amelyek olyan nagy mértékben formálták nemcsak a televíziós műfajok karrierútját, de azt is, ahogyan például családokat mutat be egy sorozat.

Lehet, hogy nem úgy gondolsz a Jóbarátokra, mint valami felforgató társadalomkritikára, pedig a sorozat jóval többet adott a nézőknek a Rachel-frizuránál vagy néhány nevetős óránál. 

A széria sok mindenben érzékenyített (noha bővelkedett ma már elfogadhatatlan poénokban is), készítői rögtön az első epizódban elárulták, miről és milyen megközelítésből fog szólni a sorozat. Meghiúsult házasságok (Rachel a sarkára áll és nem megy hozzá Barryhez, illetve Rosst éppen elhagyja felesége, mert rájött, hogy valójában a nőket szereti), a családról való leszakadás, önállóság, a nagybetűs élete kezdete, illetve maga a tény, hogy az igazi család az, akivel szeretetközösségben élünk (és ezt jelenthetik a barátaink is) alkotják a sorozat gerincét: hat tanácstalan huszonéves életét követhettük végig párkapcsolatokon, munkahelyeken és az élet nehézségein át.

Courteney Cox mint Monica Geller, Lisa Kudrow mint Phoebe Buffay, Jennifer Aniston mint Rachel Green, David Schwimmer mint Ross Geller a széria első részében. (Fotó: NBCU Photo Bank/Getty Images)

Az első epizód végén Rachel átvágja apja hitelkártyáit, majd Monica kimondja a bevezető epizód, sőt az egész sorozat tételmondatát:

„Isten hozott a valós világban! Szívás, de imádni fogod.”

A jóbarátok visszatérnek

A sorozat vége óta eltelt tehát 17 év, a nézők pedig azóta vágytak rá, hogy újra együtt lássák a hat szereplőt. A vágy megvalósulni látszott, amikor jött a hír: 2020 tavaszán láthatunk egy új, speciális részt az eredeti hatosfogattal, amely nem egy hagyományos epizód lesz, hanem inkább egy amolyan show-műsor, amelyben a szereplők saját magukat „alakítják”. A koronavírus-járvány miatt azonban a munkálatok (mint oly sok más forgatásé is) eltolódtak, de ami késett, nem múlt, és most már biztos: 2021. május 27-én adja le az HBO Max streamingszoltáltató (a magyarországi bemutatóról egyelőre nincs információ) ezt az egyetlen új epizódot.

A Friends: The Reunionban Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Courteney Cox, David Schwimmer, Matt LeBlanc és Matthew Perry is megjelenik.

Az egyszeri, különleges részben sztárok sora vonul majd fel, a nézők láthatják többek között Justin Biebert, Lady Gagát, a BTS koreai fiúegyüttest, Tom Sellecket, David Beckhamet és a Trónok harcával sztárrá vált Kit Haringtont, de feltűnik benne Cindy Crawford, Cara Delevingne és Reese Witherspoon is. Az első előzetesből, amiben szereplőinket hátulról mutatják, ahogy összeölelkezdve sétálnak a burbanki (ez gyakorlatilag Los Angeles egyik része) Warner filmstúdióban, nem sok minden derül ki, de azért megmutatjuk:

Kulisszatitkok a sorozatról

2019-ben jelent meg Saul Austerlitz újságíró Jóbarátok generáció – Mi zajlott a színfalak mögött? című könyve, amelyben a neves popkultúra kutató a showban dolgozók beszámolóit írta meg egyfajta kortörténeti anekdota gyűjteménnyé. Interjúzott a show készítőivel, David Crane-nel és Marta Kauffmannal, a producer Kevin Bright-tal, a rendező James Burrowsszal, illetve producerekkel, írókkal és egyéb stábtagokkal.

Tele bakival

A mai napig újabb és újabb bakikat vesznek észre a rajongók a sorozat epizódjaiban. Olyanokat például, hogy egy szereplő a kép szélén elneveti magát. Erre egyébként megvan a magyarázat, mégpedig az, eredetileg 4:3 volt a tévék képaránya, a mostaniaknak viszont 16:9-es, így egy sor olyan dolog is látható most, ami eredetileg a kép széléről már lemaradt. 

A könyvből olyan dolgokat tudhattunk meg, mint például, hogy majdnem hét főszereplő lett: a készítők amiatt aggódtak (ne feledjük, ez még a kilencvenes évek közepe), hogy mi lesz, ha a fiatal főszereplők miatt csak huszonévesek nézik majd a szériát? Emiatt akartak melléjük egy idősebb karaktert is, aki ha nem is minden részben, de rendszeresen felbukkant volna. Vagy el tudod képzelni a Jóbarátokat Jennifer Aniston nélkül? Ma már biztos nem, pedig nem sokon múlt, hogy az Aniston karrierjét igazán berobbantó sorozatban majdnem nem is szerepelt:

Aniston akkoriban egy másik sorozatot is elkezdett forgatni, és ha a Muddling Through, amiből akkorra hat részt fel is vettek, beindult volna, a színésznőt ki kellett volna írni a Jóbarátokból valamikor az első évad közepén.

Az is nagyon érdekes, hogy a készítők azt az egyet tudták már a kezdetekkor, hogy Ross és Monica fehér bőrűek lesznek, de a többiek szerepére fekete, illetve ázsiai származású színészeket is castingoltak. Az alkotók végül tartottak tőle, hogy a főleg fehér nézőkből álló közönség nem tudna azonosulni azokkal a szereplőkkel, így maradtak a csupa fehér szereplőgárdánál. Hogy manapság ez mennyire elképzelhetetlen, azt talán mondanunk sem kell. Végtére is az USA lakosságának 13.4 százaléka fekete, ami több mint 42 millió állampolgárt jelent, az ázsiai származásúak pedig csaknem húsz millióan élnek az országban. Na nem mintha 1994-ben olyan jelentősen kevesebb nem fehérbőrű ember élt volna az USA-ban, 1994-ben is a lakosság 12,8 százaléka volt például fekete vagy afroamerikai.
Az eredeti tervek szerint a sorozat fő szála a Monica és Joey között kialakult szerelem lett volna (ebben a verzióban Joey kevésbé volt dilinyós katakter, inkább egy kemény szívtipró, akit Monica meglágyít), de ezt végül túl unalmasnak tartották a készítők. 

Híres cameók

Minden idők egyik legnépszerűbb vígjátéksorozatában szinte egymásnak adták a kilincset a sztárok, az egyik legjobb ilyen jelenet talán az, amelyben felbukkan Robin Williams és Billy Crystal. Ami például teljesen hihetetlen, mégis igaz, az az, hogy a két komikuslegenda véletlenül került bele a 3. évad 24. részébe. Ebben a jóbarátok szokás szerint a Central Perkben ülnek, Monica épp belekezdene egy történetbe, amikor két fura alak (Robin Williams és Billy Crystal karaktere) odafurakszik a kanapéra. Williams kétségbeesetten azt ecseteli, hogy szerinte a felesége megcsalja, ráadásul az a gyanúja, hogy a nőgyógyásszal. Monica tesz egy erőtlen próbát, hogy folytassa a sztoriját, de aztán legyint, jelezve, hogy a különc páros sztorija izgalmasabb, úgyhogy inkább hallgassák azt. És igaza is lesz, pillanatokon belül kiderül, hogy a csalfa nej a Crystal által megformált haverral szarvazta fel Williams karakterét, aki drámaian kiviharzik a kávézóból.

Jennifer Aniston, Billy Crystal, Robin Williams, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Courteney Cox, Matthew Perry és David Schwimmer a 3. évad 24. részében. (Fotó: Paul Drinkwater/NBCU Photo Bank/NBCUniversal/Getty Images)

A jelenet háttértörténete a következő: Robin Williams és Billy Crystal előbbi tragikusan korán bekövetkezett haláláig jó barátok voltak. Ekkoriban épp egy közös filmen dolgoztak, aminek felvételei ugyanabban a stúdióban zajlottak, mint a sorozaté, csak egy ajtóval arrébb.

A komikus páros betévedt a Jóbarátok díszletébe, ahol lecsaptak rájuk a sorozat írói, és rávették az akkor már bőven világhírű Williamst és Crystalt egy rövid szereplésre. A színészek még aznap le is forgatták a fenti jelenetet, amit ráadásul teljes egészében rögtönöztek.

Az improvizációs technika a kollégákat is magával ragadta, Matt LeBlanc (Joey) spontán közbeszólt egy ponton, hogy akkor Crystal-e az a bizonyos nőgyógyász, mire az reflexből rárivallt, hogy ők épp magánbeszélgetést folytatnak. Courtney Cox (Monica) pedig a végén szintén rögtönözte a reakciót Kudrow kérdésére, miszerint fogalma sincs már, hogy mit akart mesélni.

Hogy a magyar nézők mikor láthatják a Friends: The Reunion részt, egyelőre nem tudni, de amint információnk lesz róla, közöljük.

Kiemelt kép: Getty Images