Rengeteg fürdőbomba közül válogathatsz, de egy kis kísérletező kedvvel otthon is elkészítheted, ráadásul fillérekből.

A fürdőbomba irtó népszerű és amolyan igazi jolly joker ajándék, ha az ember kevésbé ismeri az ajándékozottat: hiszen gyakorlatilag nincs ember, aki ne szeretne vidáman pezsgő, színes fürdővízben lazulni. Ha pedig mégsem szeret, vagy éppen nincs otthon fürdőkádja, kiválóan tovább lehet ajándékozni. Ha megkérdeznénk, mióta léteznek különféle fürdőbombák, valószínűleg azt mondanád, hogy bizonyára már az ókori Rómában is volt valami hasonló, vagy talán az ókori Egyiptomban, elvégre annyi minden létezett már akkoriban (például szempillafesték). Pedig nem, a fürdőbomba, bármennyire is egyszerű, mégis olyasvalami, ami a modern ember találmánya.

Mo Constantine, a fürdőbombák anyja

Egész pontosan egyetlen emberé, akinek nevét lehet, hogy nem ismered, de az általa alapított céget egészen biztosan. 1989-ben történt, hogy Mo Constantine, aki 6 évvel később férjével megalapította a Lush márkát, a dél-angliai Dorset városában azon morfondírozott, hogyan kreálhatna olyan fürdőkelléket, amelyik pezseg. Az ihletet a gyomorsavlekötő AlkaSeltzer pezsgőtablettából nyerte, a másnaposság legendás ellenszerének jellegzetes pezsgése ültette a bogarat Mo fülébe. Meg sem állt a legközelebbi gyógyszertárig, hogy kifürkéssze a tabletta titkait. Laboratóriumként használt kerti fészerében végül citromsavat, szódabikarbónát és illóolajokat kevert össze egy öntőformában – és ennyi, ezzel meg is született az első fürdőbomba. Ez az első fürdőbombát, amelyet Mo francia levendulával tett illatossá, az ihletője előtt tisztelegve tabletta formájúvá „gyúrta”, és Aqua Sizzlernek nevezte el.  Bár elsőre az izgalmas színek és formák ötletenek az ember szemébe, a fürdőbombák bőrre és hangulatra gyakorolt jótékony hatása ma is ugyanolyan fontos. A fürdőbomba remek eszköz az illóolajok vízbe juttatására – Mo és férje, Mark hamar elkezdtek különböző olajokkal kísérletezni. Ekkor született néhány igazi klasszikus, például az Avobath és a Butterball is.

Az illóolajok és a hidratáló vajak és olajok (például a kakaóvaj és az olívaolaj) felhasználásával az aromaterápia és a bőrápoló termékek hatása egyesült a fürdőbombában, így az egyszerre nyugtatta az elmét és lágyította a bőrt.

Aztán 1995-ben a Lush elindult világhódító útjára, a feltalálók pedig minden addiginál nagyobb művészi és morális szabadságot kaptak. Ekkor született meg a döntés a fürdőbombák csomagolásának eltüntetéséről is. „Egyetlen út állt előttünk: a pucér, környezetbarát fürdőbombák útja” – mondták. A csomagolás eltűnésével maga a fürdőbomba vált műalkotássá. Mo újabb és újabb ötletekkel állt elő találmánya kicsinosítására: csillámot és színes tengeri sót adott a bombákhoz, a többit pedig már te is ismered, valószínűleg próbáltad már valamelyiket.

Íme néhány kedvencünk, amelyekkel garantált a jókedv (GALÉRIA):

Galéria | 5 kép

Így készítsd el házilag!

Harminc évvel később a fürdőbomba milliók fürdési rituáléjának világszerte körülrajongott kelléke. Te is kísérletezhetsz vele otthon, csupán néhány, egészen olcsó hozzávaló kell hozzá. (Tartsd szem előtt, hogy ugyan a fürdőbomba alapjául szolgáló hozzávalók nem irritálnak, de az illóolaj az arra érzékenyeknél bőrirritációt okozhat.) 

Csak néhány hozzávaló, és kész a DIY fürdőbomba (Fotó: Getty Images)

Két méretes fürdőbomba elkészítéséhez a következőkre lesz szükség:

  • 50 gramm szódabikarbóna
  • 25 gramm citromsav (minél finomabbra tört, annál jobb) 
  • 15 gramm kukoricakeményítő
  • kb. 15 gramm kókuszolaj vagy shea vaj (de kakaóvaj, szőlőmagolaj, akár olívaolaj is lehet) 
  • 100% tisztaságú illóolaj tetszés szerint – kb. 30 csepp

Ez az alap, de természetesen tehetsz hozzá egy-két evőkanál sót, vitaminos olajat és micát, vagyis csillámport is. Valamilyen formára is szükséged lesz, amelybe belenyomkodhatod az elkészült fürdőbombát, amelyet aztán 2 napig hagysz kiszáradni, megszilárdulni.

A szódabikarbóna és a citromsav adja a fürdőbomba velejét, ezektől fog pezsegni.

Először ezeket keverd össze, majd add hozzá a kukoricakeményítőt. Ha teszel bele sót is, akkor azt is. Egy külön tálban olvaszd meg a shea vajat vagy kókuszolajat, és a már folyékony állagú olajba csöpögtesd bele az illóolajat. Az olajos komponenshez csepegtethetsz E-vitaminos olajat, ligetszépe olajat, vagy amilyet csak akarsz, így táplálóbb lesz a végeredmény. Ezekután nem maradt más hátra, mint hogy összekeverd a száraz keveréket az olajos keverékkel. ha ez megvan, nyomkodd bele valamilyen szilikon- vagy műanyag formába, akár jégkockatartóba, akkor sok apró fürdőbombád lesz. Kézzel is gyúrhatsz belőle golyókat, de szerencsésebb, ha valami folyamatosan egyben tartja, amíg kiszárad. Két napig hagyd összeállni, majd ha kész, repülhet is bele a fürdőkádba, vagy selyempapírba csomagolva kiváló ajándék is lehet belőle.

Kiemelt kép: Getty Images