A lélekbe lépni tilos – Vass Virág beköszöntője az új Nők Lapjából

Főszerkesztői levél a Nők Lapja 2021/19. számából.

A 21. század egyik legnépszerűbb fotója néhány éve készült. A képen egy kislány könyvet és egy csésze teát tart a kezében, feszes sportnadrágot és topot visel, pulóvere hanyagul a vállára dobva. #Hűvös nap, egy jó könyvvel – hirdeti a képaláírás. Ez a fotó néhány óra leforgása alatt híressé tette Jen Seltert, bejegyzéseit ma 12 millió ember követi az Instagramon, többen, mint Magyarország teljes lakossága. Noha a hölgy hivatalosan életmód-tanácsadással foglalkozik, valójában marketinges, modell, fotós egy személyben. Úgynevezett személyes márka. Abból él, hogy állítólag övé az Instagram legszebb hátsója.

A gátlásos és kukkoló 20. századból, amelyet a titkok tartottak lázban (és a neurotikus művészfilmek), mosolyogva szédültünk át az önimádó és magamutogató 21. századba.

Amikor azt mondjuk, szelfi, valójában azt mondjuk, én. Pontosabban az én apoteózisa. Az ógörög szó azt jelenti, hogy az ember önmagát az istenek közé emeli.

Tényleg mindenki megkapta a warholi 15 perc hírnevet (és a kedvezményes wifit).

De mit tehet az, aki nem szívesen mutogatja magát egy hűvös napon könyvvel és cicanadrágban? Nos, megteheti, hogy hozzászól, felemel vagy porig aláz hírességet, tanárt, szakembert, művészt, osztály- vagy szülőtársat.

Nyomot hagy, hatalmat gyakorol.

A közösségi média a lélek térképén sötét birodalmak körvonalait rajzolta fel.

Hol húzódik a határ a véleménynyilvánítás és a nyilvános megalázás között? Az önértékelési zavar és a narcisztikus viselkedés között? És főleg milyen lesz az a társadalom, ahol senki sem meri vállalni jellemét, ember voltát? Ki olyan erős és hatalmas, hogy ne akarja igazolva látni magát? Akit nem emel az égig a sok tetszik, és nem döngöl földbe egyetlen negatív hozzászólás?

A héten ezeket a kérdéseket feszegetjük a Fókuszban című rovatunkban.

Igen, vétkeztünk a hiúságban. Ahogy vétkezünk a szerelemben, gyereknevelésben, táplálkozásban, az önismeretben, nincs egyensúly bennünk, nem vagyunk elég biztosak, kemények, embertelenek, és nem vagyunk elég emberek sem. Hamut, hamut a fejünkre!

Vass Virág, főszerkesztő

A Nők Lapja 2021/19. számának tartalmából ide kattintva kaphattok ízelítőt!