Így vélekednek a sztárok a fogamzásgátlókról és a mellékhatásaikról

Az intim kérdések nem a sztárok kedvencei, ám bizonyos esetekben fontosnak tartják, hogy megválaszolják ezeket is.

Az elmúlt évszázadokban, sőt évezredekben a nők életének annyi természetes velejáróját kezelte tabuként a társadalom, hogy nehéz is lenne felsorolni, mi mindenről nem beszélhettünk nyíltan egészen az elmúlt évtizedekig vagy évekig. Szerencse egyre kevesebb ilyen kérdéskör van, és ebben nagy szerepe van azoknak a sztároknak is, akik nagy nyilvánosság előtt is kifejtik véleményüket és megosztják tapasztalataikat a korábban kényesnek vélt témákról – például a fogamzásgátlásról.

Natalie Portman pszichés mellékhatásokkal küzdött

Fotó: Roy Rochlin/Getty Images

A színésznő 2015-ben beszédet mondott az alma materében, a Harvard Egyetemen, szónoklatában pedig többek között megosztotta azt is, hogy milyen pszichés mellékhatásokat tapasztalt, amikor fogamzásgátló tablettát szedett. „A kombinációja annak, hogy 19 éves vagyok, épp összetörték a szívem, fogamzásgátlót szedek – egy olyan fajtát, amelyet azóta kivontak a forgalomból a depresszióra hajlamosító mellékhatása miatt –, és hiába várom a téli hónapokban, hogy hosszabbodjanak a nappalok, sötét gondolatokat ébreszett bennem.” Bár arra nem derült fény, hogy Natalie Portman melyik gyógyszert szedte, egy 2016-os tanulmány kimutatta, hogy a depresszió és a hangulatingadozás lehetséges mellékhatása lehet bizonyos hormonális fogamzásgátlóknak, különösen a kizárólag progeszteronalapúaknak.

Halsey fájdalmait kontrollálják a tabletták

Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Az énekesnő egy 2016-os Twitter-posztjában vallott arról, hogy endometriózisa van. A betegség leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a méhet bélelő szövettípus a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben, ez pedig extrém kismedencei fájdalmat okozhat. Egy évvel később Halsey arról írt ugyanezen a közösségi oldalon, hogy fogamzásgátló tabletta szedésével sikerül kordában tartani a fájdalmait.

Lena Dunham megváltóként tekintett a fogamzásgátlóra

Fotó: Charles Sykes/Bravo/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images

A színésznő, író, rendező, producer szintén endometriózissal küzd. Egy 2017-es véleménycikkében azt írta, hogy a fogamzásgátlók „létfontosságú, sőt életmentő gyógyszerek” az ebben és számos más betegségben szenvedők számára. „27 évesen derült ki, hogy endometriózisom van –  írta a The New York Timesban. – (Ez a késői felismerés nem ritka, a nők általában évekig szenvednek, mire megkapják a diagnózist.) Az egyetlen megváltást a fogamzásgátló tabletták jelentették.”

Hailey Biebert a kezdeti nehézségek viselték meg

Fotó: Sebastian Reuter/Getty Images for CALVIN KLEIN

A modell egy 2019-es Refinery29-interjúban beszélt arról, milyen rosszul viselte, amikor életében először kezdett el fogamzásgátlót szedni. „Felborította a hormonháztartásomat és tönkretette a bőrömet” – emlékezett vissza. Hailey Bieber a tapasztalait megosztotta az orvosával, aki megnyugtatta, hogy ezek a szervezet természetes reakciói a hormonalapú gyógyszerre. „Csak türelmesnek kell lenned, és várni, hogy helyreálljon az egyensúly.”

Sophia Bush az edukációra helyezi a hangsúlyt

Fotó: Craig Barritt/Getty Images for Johnnie Walker

A színésznő a hormonmentes fogamzásgátlás szószólója, ahol csak teheti, szóba hozza a témát, hiszen úgy látja, a nők még mindig nincsenek tisztában azzal, milyen opcióik vannak ezen a téren. 2017-ben egy Well and Good-interjúban kiemelte, hogy bár a hormonalapú gyógyszerek és méhen belüli fogamzásgátló eszközök (például a spirál) sokaknak beválnak, mégsem valók mindenkinek. „Ha fájdalmas a menstruációd vagy cisztás aknéd van, bizonyos hormonális fogamzásgátlók megoldást jelenthetnek – mondta. – De ha a szervezeted nem reagál jól a hormonokra, és fogalmad sincs, milyen más lehetőséged van még, az nincs rendben.” A nem hormonális fogamzásgátló lehetőségek közé sorolható az óvszer és a pesszárium is.

(Kiemelt kép: Getty Images)