Vigyázat! Szúnyog- és kullancsveszély a szabadban! (x)

A tavaszi-nyári időszak során sokan töltik szabadidejüket vízközelben, erdei túrázással vagy csak egyszerűen a városi parkokban. A szabadban eltöltött időt azonban beárnyékolhatja a különböző rovarok jelenléte, mivel a tavaszi-nyári időjárás nemcsak az embereknek, hanem a vérszívóknak is a legkedveltebb időszaka.

Szúnyogok- Alkonyattól pirkadatig

Kevesen tudják, hogy a nőstény szúnyog vérszívás közben nyálával véralvadásgátló fehérjét (antikoaguláns anyagot) juttat a szúrás helyére, ami megakadályozza, hogy a vér megalvadjon szívás közben. Immunrendszerünk felismeri a szervezetünkbe jutott szúnyognyálban lévő idegen fehérjéket, amely azonnali túlérzékenységi reakciót (viszketés, bőr kipirosodása) eredményez. Magyarországon szerencsére alacsony annak a kockázata, hogy a szúnyog nyálában veszélyes kórokozók előforduljanak, de külföldi nyaralás esetén ajánlatos vigyázni, mivel a fertőzött szúnyog előfordulása sokkal gyakoribb. Érdemes minden nyaralás alkalmával az Off!® Multi-Insect pumpás spray-t is az utazó bőröndbe csomagolni, amely akár 8 órán keresztül véd a szúnyogok és a kullancsok ellen.

A hőségben vagy mozgás során fokozódó légzés különös vonzerőt jelent a szúnyogoknak, így a szabadban sportolók sincsenek biztonságban. Az Off!® Sport száraz aeroszol kifejezetten a szabadtéri sportolás szerelmeseinek ajánlott, mivel  csepp- és izzadásálló formulával 8 órán keresztül véd a szúnyogok, kullancsok és a tigris szúnyogok ellen is.

A szúnyogokat vonzza az édes illat is, legyen az parfüm, hajolaj vagy dezodor. Kimutatták azt is, hogy vonzóbbnak találják a várandós nőket, ugyanis testhőmérsékletük átlagosan 0,7 Celsius fokkal magasabb, ennek következtében valószínűleg bőrük kiválasztása fokozottabb. [1] Érzékeny bőrűek és gyermekek részére az Off!® Junior rovarriasztó gél ajánlott, mivel a terméket a gyermekek rovarok elleni védelmére fejlesztették ki, ezért kíméletes összetételének köszönhetően már két éves kortól alkalmazható. A dermatológiailag tesztelt, illat-, tartósítószer- és színezékmentes zselé könnyen felszívódik, így láthatatlanul véd akár 4 órán át a szúnyogoktól és 2 órán át a kullancsoktól.

Kullancsok – Lesből támadnak

A kullancsokat már nem csak az erdőkben, aljnövényzetben, bokrokban és a füves részeken találjuk meg, akár városi parkokban és a saját kertünkben is ott lehetnek.

A közhiedelemmel ellentétben a kullancsok nem esnek le a fákról, hanem ráakaszkodnak az áthaladó áldozatra – pl. egy levélről, fűszálról. Leginkább a hajlatokban szeretnek befúródni, mint például a térd, könyök, hónalj, ahol vékony a bőr. A kullancs vérrel táplálkozik és a vérszívás közben veszélyes kórokozókat képes továbbadni.

Veszélyes következmények egy kullancscsípéstől 

LYME-KÓR
A Lyme-kór a kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzés, nincs ellene védőoltás. A Lyme borreliozist nehéz diagnosztizálni, ami azt jelenti, hogy az időben történő kezelés gyakran elmarad és akár évek múlva is kialakulhatnak súlyos szövődmények. Előfordulhat láz, fej- és végtag fájdalom, de ezek nem specifikus tünetek. Jellegzetes tünet viszont a vándorló, 2-5 cm-es vörös gyűrű a bőrön a csípés helyén. A Lyme-kór kezelése hosszú időt vesz igénybe speciális antibiotikumokkal még korai diagnózis esetén is.

KULLANCS-ENKEFALITISZ (FSME) – VÍRUSOS AGYHÁRTYAGYULLADÁS
Az idegrendszer vírusos betegsége. A vírusok a kullancs nyálában találhatóak és a csípés folyamán tudják átadni az embereknek. A betegség influenzaszerű tünetekkel kezdődik. Ezt súlyos fejfájás, magas láz és agyhártyagyulladás követi. Különösen súlyos esetekben az FSME akár halálhoz is vezethet.

Mint láthatjuk a nyári időszakban a szúnyogok és kullancsok elleni védekezés nagyon fontos, mivel súlyos betegségeket előzhetünk meg egy kis odafigyeléssel. Az élethelyzetek különböznek egymástól és ennek megfelelően az igények is eltérőek, de az OFF! ® rovarriasztó termékcsalád széles választékának köszönhetően a szabadban töltött idő rovarmentesen élvezhető kellemetlen csípések nélkül, függetlenül attól, hogy éppen egy távoli, egzotikus országban nyaralunk, a saját kertünkben pihenünk, az erdőben kirándulunk vagy épp a parkban sétálunk, sportolunk.

[1] Forrás: http://www.lorinci.hu/portal/pdf/cimlap/Amit_a_szunyogokrol_tudni_kell.pdf