A riadt tekintetű bagolyfecskének senki nem tud ellenállni az Instagramon

A kutatók a közösségi oldal több mint 27 ezer madárfotóját vették górcső alá.

Földünkön megannyi különleges madár él. Példának okáért ott van a bilaterális günandromorf kardinálispinty, amelynek egyik oldala hím, a másik nőstény, vagy mondjuk a világrekorder kis goda, amely több mint 12 ezer kilométert képes repülni megszakítás nélkül. És van olyan is, amely a rusnyasága révén szerzett hírnevet magának – egy új kutatás szerint pedig ez lehet a legkülönlegesebb madár mind közül.

A bagolyfecske, amelyet nemcsak kinézete, hanem éjszakai életmódja is a baglyokhoz tesz hasonlóvá, Ausztrália, Tasmania és Új-Guinea déli régiójának szárazabb, ritkásabb szubtrópusi és trópusi erdőségeiben él. Nappal fejét előre meresztve, árulkodó szemét behunyva, gyakran az ágra fekve mozdulatlanul pihen. Fotó: Getty Images

Íme a bagolyfecske – ha valaki nem találkozott volna még ezzel a guvadt szemű, bagolyszerű madárral az Instagramot görgetve. Ezt az éjszakai állatkát 2004-ben az a Nature Australia újság már megválasztotta a világ legszerencsétlenebb külsejű madarának, most pedig az i-Perception tudományos újságírói új titulust adtak neki: a bagolyfecske a világ leginkább Instagram-kompatibilis madara.

Hogy mit jelent ez pontosan? Szó sincs arról, hogy a bagolyfecske több fotón felbukkan, mint bármelyik más madár. A kutatásban vizsgált 27 ezer kép közül mindössze 65-ön látható ez az ezüstös szürke színben pompázó szárnyas, áll az április 22-én közzétett publikációban, de

mind a 65 fotó szinte indokolatlanul sok lájkot kapott – többet, mint bármelyik más madárfaj – annak alapján, hogy hány felhasználóhoz ért el a poszt.

A kutatáshoz a kilenc legnagyobb követőtáborral rendelkező madaras Instagram-fiókot vették alapul (@best_birds_planet, @best_birds_of_world, @nuts_about_birds, @birdfreaks, @birdsonearth, @bestbirdshots, @audubonsociety, @bird_brilliance, @your_best_birds), amelyek együttesen több mint 3,5 millió Instagram-felhasználó feedjében jelennek meg.

A kutatók maguk is megdöbbentek azon, hogy a lájkok alapján a bagolyfecske lett a leginkább Instagramra illő madár, de előségét egyikük szerint a kifejező tekintetének köszönheti.

„A bagolyfecskében ott van az a meglepetésfaktor, hogy egyetlen másik madárhoz sem hasonlítható, és szinte antropomorf arckifejezése van”

– nyilatkozta dr. Katja Thömmes német kutató a The New York Timesnak.

Alapvetően monoton, zengő „um-um-um” hangokat ad ki, de néha morog vagy sziszeg is. Testhossza 35–50 centiméter, tömege pedig körülbelül fél kiló. Egész életében monogám, és főleg rovarokkal táplálkozik. Fotó: Getty Images

A bagolyfecske mellett jó eredményt értek el a „dekoratív tollazatú, színes galambok és a koronaszerű fejtollakkal rendelkező turákók”, áll a kutatócsoport írásában. És hogy mik végeztek a lista alján? A szalonka és a csigaforgató, amelyek valamiért egyáltalán nem ragadták meg az Instagram közönségének figyelmét.

(Kiemelt kép: Getty Images)