12 profi tipp a lehető legfinomabb burgonya elkészítéséhez

Az egyik legalapvetőbb – és legsokoldalúbb – élelmiszerről is tudnak újat mondani a séfek.

Annyiféle színű, formájú, méretű és ízű létezik belőle, és az elkészítésének is olyan sokféle módja van, hogy nem is értjük, Babszem Jankó miért elégedetlenkedett a róla elnevezett mesében, amiért a szabómester felesége folyton krumplit tálalt neki ebédre. A mesterné asszony minden bizonnyal nem volt birtokában azoknak a konyhai praktikáknak, amelyeket nemrég két elismert séf osztott meg az Insider kérésére.

Az elkészítési módszernek megfelelő burgonyát válasszunk

Byron Halliburton séf szerint fogásfüggő, hogy melyik krumpli után érdemes nyúlnunk. Ha például olajban vagy sütőben szeretnénk sütni, akkor alacsony víz- és magas keményítőtartalmú fajtát kell választanunk, mint a világos húsú, barna héjú russet vagy agria. A vörös héjú burgonyák (például desirée) levesekbe, egytálételekbe és krumplisalátába ajánlottak, mivel sok vizet és kevés keményítőt tartalmaznak, így főtt állapotban is szépen megőrzik a formájukat. Aztán ott vannak a multifunkciós krumplik: „Alapvetően a sárga burgonyák, mint a yukon gold, ilyenek – mondja Halliburton. – Sütni, pürésíteni is lehet, használhatjuk őket levesbe, salátába, ízük vajas, állaguk krémes.”

Győződjünk meg, hogy minőségi krumplit vásárolunk, kerüljük azokat, amelyeken vágások, ütődések vagy hajtások vannak

Amilyen fontos a megfelelő fajta kiválasztása, épp olyan lényeges a magas minőség is. „Amikor krumplit vásárolunk, azokat tegyük a szatyrunkba, amelyeknek a felülete ép és egészséges” – tanácsolja a séf. A jó minőségű burgonyáknak továbbá keménynek kell lenniük, és elszíneződés sem lehet rajtuk.

A krumplivásárlás és a felhasználás között maximum egy hét teljen el

Ha megfelelőek a tárolási körülmények, a burgonya néhány hétig, vagy akár még tovább megőrzi minőségét, de Halliburton szerint az a legjobb, ha egy héten belül felhasználjuk. „Mindannyian találkoztunk már a kamrában kicsírázott krumplival. Ugyan az állaga kicsit puhább már ilyenkor, de ha eltávolítottuk a csírákat, nyugodtan dolgozhatunk vele.”

Fotó: Getty Images

Tároljuk sötét helyen, hogy elkerüljük a bezöldülést

Ha beszereztük a kívánt fajtájú és jó minőségű burgonyát, arra is ügyelnünk kell, hogy megfelelően tároljuk. Mivel a krumplik sötétben teremnek, ezért akkor érzik jól magukat, ha hasonló környezetben lehetnek. „A napfény hatására a burgonya bezöldülhet és megemelkedhet a szolanintartalma, amely egy toxikus növényi vegyület” – magyarázza a séf.

Tároljuk hűvös, de nem túl hideg helyen

A föld alatt, ahol a burgonya terem, nemcsak sötét, de hűvös is van. „Sötét és hűvös helyet válasszunk a krumplitárolásra, de a hűtőt felejtsük el – mondja Halliburton. – A hűtőszerkényben túl alacsony a hőmérséklet, így a keményítő cukorrá kezd alakulni, amely megváltoztatja a burgonya ízét.” A meleg szintén kedvezőtlenül hat a krumplira, így a megfelelő hőmérsékletű tárolóhely kulcsfontosságú: a séf szerint a 10 Celsius-fok körüli klíma az ideális.

A felesleges burgonyát lefagyaszthatjuk

Ha több krumplink van, mint amire szükségünk van, gond nélkül lefagyaszthatjuk, és Halliburton szerint akár egy évig is felhasználhatjuk. Érdemes előkészített (hámozott, felvágott) állapotban a mélyhűtőbe tenni, így a magunk dolgát is megkönnyítjük.

A meghámozott krumplit tegyük hideg vízbe, amíg nincs rá szükségünk

A meghámozott burgonya oxidálódik, vagyis barnulni kezd, ha levegővel érintkezik. Hogy ezt a folyamatot lelassítsuk, Palak Patel séf javaslatára tegyük a krumplikat hideg vízbe. A burgonyák néhány órát nyugodtan fürdőzhetnek így, de ennél hosszabb áztatás nem tesz nekik jót.

Fotó: Getty Images

Addig sózzuk meg a burgonyát, amíg még meleg

Mivel a krumpliban sok a keményítő, ezért jóval több sót igényel, mint a többi zöldség. Éppen ezért nagyon fontos, hogy akkor sózzuk meg, amikor még forró – mindegy, hogy főtt, sült vagy pirított burgonyáról van szó. „A hő segít, hogy a só a krumpli beljesébe jusson” – mondja Patel.

A krumplipüréhez hideg vízben tegyük fel főni a burgonyát

Hiba, ha forrásban lévő vízbe tesszük bele a krumplit a burgonyapüré készítéséhez. Sokkal jobban járunk, ha a hideg, sós vízbe kerülnek bele a burgonyák, és együtt melegednek fel. Amíg a krumpli fő, felhevíthetjük a tejet, a főzőtejszínt és a vajat egy kisebb lábasban. „Hogy létrejöjjön a varázslat, mindennek forrónak kell lennie – árulja el Halliburton. – Törjük össze a burgonyát, majd adjuk hozzá a forró, tejes keveréket, és kevergessük selymesen simára.”

Az igazán ropogós hasábburgonyát kétszer kell sütnünk

A dupla sütés a legfinomabb sült krumpli titka. „Ez a bombabiztos módszer garantálja, hogy a burgonya külseje roppanós, a belseje lágy legyen – mondja Patel. – Fontos, hogy rögtön a második sütés után megsózzuk a gerezdeket.”

Felejtsük el az alufóliát, ha ropogósabb héjában sült krumplira vágyunk

A tökéletes héjában sült burgonyának krémes a belseje, a héja pedig enyhén ropogós – ehhez azonban semmi szükség alufóliára. „Onnan tudjuk, hogy a krumplik elkészültek, hogy ha finoman megnyomjuk őket, úgy maradnak” – állítja Halliburton.

A legfinomabb pirított krumpli titka egy csipet szódabikarbóna

A főzővízhez adjunk fél teáskanál szódabikarbónát, majd ebben főzzük félkészre a burgonyát, mielőtt a sütőben megpirítanánk. „A szódabikarbóna a burgonya felszínére vonzza keményítőt – magyarázza Halliburton. – És tudjátok, ez mit eredményez? Aranybarna, ropogós pirított krumplit.”

(Kiemelt kép: Getty Images)