Szerezzük vissza az irányítást életünk felett! (X)

Ön felfedezte már magán a változókor tüneteit? Vagy egyszerűen csak úgy érzi, mostanában nem önmaga, és nem érti, mi történik? Nem kell megijedni, hiszen nincs egyedül. És szerencsére van, aki megmutassa, hogyan lehet a legjobb formánkat hozni – minden életkorban.

A Vichy kozmetikai márka régóta nagy figyelmet szentel a változókor témájának. Több mint 25 éve foglalkozik a hormonváltozások bőrre gyakorolt hatásaival, azzal a céllal, hogy elkísérje a nőket ebben az életszakaszban is. Ennek az alapos, előremutató tudományos háttérnek köszönhetően fejlesztette ki a Neovadiol arcápoló termékcsaládot, amelynek formulái kifejezetten a változókor bőröregedésre gyakorolt látható hatásainak ellensúlyozását célozzák meg.

Inspiráló beszélgetések

A Vichy Laboratoires legújabb kezdeményezése, a „Változókor? Én nem változom!” névre hallgató podcast- és videósorozat, amelynek célja, hogy informáljon, és elindítson egy párbeszédet a témáról. A podcast segíteni szeretne az ezen az időszakon áteső nőknek, és megnyugtatni mindazokat, akik aggodalommal gondolnak a menopauzára. A változókor ugyanis teljesen természetes része minden nő életének. Kezdeti tünetei már 40 éves kor fölött jelentkezhetnek, de általában a 45 és 60 év közötti időszakot nevezzük így. A Vichy podcast- és videósorozata minden változókorban lévő nőhöz szól, és holisztikusan járja körbe a témát. László Krisztina újságíró hat epizódon keresztül beszélget a menopauzával kapcsolatos témák szakértőivel és hat olyan ismert nővel, akinek tapasztalata hasznos lehet a változókort megélő nők számára. Az első vendég Iványi Orsolya, blogger és kommunikációs szakértő, aki a Vichy menopauza-nagykövete, és a Magyar Menopausa Társaság tiszteletbeli tagja. Neverordinary nevű zárt Facebook-csoportja segít a a változókort éppen megélő nőknek tabuk nélkül beszélni.

Orsi szerint „a menopauza nem magánügy”, mivel nemcsak a nőket, de környezetüket is érinti, ezért sokkal jobb mindenkinek, ha beszélünk róla.

Más országokban a menopauzáról szóló társadalmi párbeszéd már megvalósult, itthon vannak elmaradásaink e téren.

A második adás a bőrre gyakorolt hatásra fókuszál, hiszen az idő múlását leglátványosabban itt tapasztaljuk meg. Dr. Dlusztus Ágnes bőrgyógyász ad magyarázatot a miértekre, és útmutatót azzal kapcsolatban, hogyan érezhetjük jól magunkat a bőrünkben ezután is. Für Anikó színművész pedig a személyes tapasztalatairól mesél.

A sztereotípiákról, a változókorban lévő nők társadalomban és családban elfoglalt helyéről Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus és Hegyi Barbara mondja el meglátásait a harmadik epizódban. A szociálpszichológus szerint egy téves mítosz alakult ki korábban a társadalomban a menopauza körül, sok negatív címkével lett felruházva a jelenség, a jelen feladata pedig, hogy a pozitívumokat is megmutassuk, tájékozódjunk, inspirálódjunk, keressük a jó példákat.

Hegyi Barbara egy remek hasonlattal összegzi a női szerepet – minden életkorban: A nő olyan, mint a Nap, legyen akárhány éves.

A külső mellett a belső változásokról is szó lesz. Vajon a megszűnő menstruáció és termékenység, valamint az ezzel egy időben esetlegesen csökkenő szexuális vágy ellenére is maradhatunk-e egészséges viszonyban az intimitásunkkal? A párkapcsolatra gyakorolt hatásukról dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyásszal és Hadas Krisztával hallhatunk egy beszélgetést a negyedik részben.

A „Változókor? Én nem változom!” ötödik adásában az önelfogadásról lesz szó. Dr. Belső Nóra pszichológus világít rá arra, miért nem kell, hogy a változókor negatív életszakasz legyen. Másik vendégükkel, Szily Nórával arról is beszélgetnek, mennyire sokat jelent, ha tudunk hova fordulni segítségért.

A záró podcastrészben az életmóddal kapcsolatos tanácsok is elhangzanak. A fáradékonyság, a rossz közérzet a kimerültség megfelelő táplálkozással enyhíthetők. Az étkezési szokásaink megváltoztatásáról Király Éva dietetikustól és Szulák Andreától hallhatunk.

A videósorozat a Vichy honlapján és YouTube-csatornáján elérhető, a podcast pedig az Apple és a Google podcast csatornáin hallgatható meg. Az első epizód március 26-án került adásba, azóta kéthetente, péntekenként jelentkezik újabb résszel a sorozat. A záró epizód június 4-én lesz.