Ízelítő a májusi Nők Lapja Konyhából.

Májusi lapszámunkban az egészséges és tudatos étrend kialakításában szeretnénk a segítségetekre lenni: hoztunk hagyományos és ínyenc recepteket szezonális zöldségekből, mutatunk zöld smoothie-t, epres-banános shake-et, és a közelgő gyereknap alkalmából természetesen a legkisebbekre is gondoltunk.
Tartsatok velünk most is, kellemes sütés-főzést és jó étvágyat kívánunk!

A galériára kattintva ízelítőt kaptok a lap tartalmából:

Galéria | 12 kép

Fókuszban a gyümölcs- és zöldségevés a májusi Nők Lapja Konyhában

Fókuszban a gyümölcs- és zöldségevés a májusi Nők Lapja Konyhában

Fotó megosztása:

Rutin kontra tudatos tervezés

Bár azt gondolom, hogy viszonylag egészségesen és tudatosan étkezem, azért sokszor eszembe jutott már, mennyivel változatosabb és vonzóbb lenne az étrendem, ha nem nekem kéne töprengenem rajta, hanem valaki mindig elém tenné a zöldségekben bővelkedő fogásokat. Mert istenien hangzik a grillzöldséges pirítós, a zöld smoothie, meg a spenótos-sárgarépás-cukkinis fasírt, de a hétköznapokon sokszor a megszokás, illetve néha az időhiány győz, aztán az említett finomságok felvágottas kenyér, egy pohár narancslé, illetve klasszikus fasírt formájában realizálódnak. Mindez nem azért van, mert alapvetően lusta lennék rászánni a főzésre azt a plusz 10-20 percet, ami a zöldségek előkészítésével jár, hanem mert az ezernyi rutinfeladat elvégzése közben valahogy nem áll rá az agyam, hogy másként is lehetne.  (Apropó, rutinfeladatok, ugye nem csak én érzem úgy az elmúlt 1 évben, mintha az Idétlen időkig című filmben lennék, ahol minden nap ugyanolyan?!)

Aztán mikor válogatom-szerkesztem a recepteket, mindig megfogadom, hogy ezentúl jobban odafigyelek arra a tanácsra, miszerint naponta ötször kell gyümölcsöt, zöldséget ennünk az egészségünk megőrzése érdekében, és olyan menüket alakítok ki, amik tele van friss zöldségekkel, illetve a gyümölcsevést is próbálom izgalmasabbá tenni egy-két ötlettel. Tudom, hogy ez idő- és pénztárcafüggő is, de azért úgy vélem, a kulcsszó itt is az előretervezés. Ha az ember kitalálja, mit fog főzni az adott héten, és ehhez is vásárol be, akkor nem fordulhat elő, hogy azért nem lesz cukkinis a fasírt, mert az nincs otthon, az epres-banános shake pedig azért marad el, mert a lefagyasztani kívánt banán nem került be előtte pár órára a fagyasztóba.

Nem véletlen, hogy ennyire konkrét példákat említek, hiszen az egyik anyagunkat pont erre építettük fel: remek recepteket mutatunk a napi ötszöri gyümölcs- és zöldségevést elősegítendő. Természetesen ezen kívül is rengeteg szezonális alapanyagot használtunk a legújabb lapban: ajánlunk karalábéból, zöldborsóból és spárgából készült leveseket, utóbbi zöldségből egyéb ínyencségeket is alkottunk. Nem maradhatnak el az újkrumplis és az epres falatok sem, de van ötletünk zöldpestós tésztára és szénhidrátcsökkentett gombás fogásokra is. Nem felejtettük el a május végi gyereknapot sem, a kicsiknek készített mini falatok elképesztően népszerűek voltak a tesztalanyok körében. Próbálja ki, tervezze velünk a napi menüt, és nemcsak ínycsiklandó ételeket ehet, de elégedettséggel tölti majd el, hogy ezzel is tett valamit a saját, illetve családja egészségéért!

Kajári Zsófia, felelős szerkesztő

Előfizetési lehetőség!
A Nők Lapja Konyha minden hónap első keddjén jelenik meg az újságosoknál. Ha kedvet kaptatok az olvasáshoz, és szeretnétek minden hónapban kézhez kapni a magazint, akkor kattintsatok az mc.hu oldalra, ahol előfizethettek a magazinra! 
Kövessetek minket a Facebookon is, ahol a legújabb receptek mellett sok más érdekességre is rábukkanhattok!