71 éves lett az olasz divat koronázatlan királynője, Alberta Ferretti

Nem túlzás azt állítani, hogy ő napjaink egyik legnagyobb divattervezője.

1950. május 2-án, a népszerű olasz üdülőhelyen, Cattolicában született Alberta Ferretti, aki már egészen kicsi korában is érdeklődést mutatott a divat iránt: édesanyja butikjában imádott elveszni a különböző textíliák között. A kreatív és kíváncsi lányt semmi sem tántoríthatta el álmától, hogy egyszer neves divattervező váljon belőle – és lám, ma az Alberta Ferretti név egyet jelent az érzéki, elegáns, nőies ruhákkal.

1976-ban testvérével, Massimóval megalapította cégét, néhány év múlva pedig már a milánói kifutókon debütáltak ruhái. Sorra kapta a szakmai elismeréseket, miközben a divatkedvelő nők körében is egyre nagyobb népszerűségre tett szert: néhány év alatt világhírűvé vált, számtalan sztár választja az ő ragyogó estélyi ruháit a legrangosabb eseményekre. A glamúr királynőjeként is emlegetett Alberti Ferretti kreációit azonban nemcsak a vörös szőnyegen, hanem a hétköznapokon is szívesen viselik a hírességek.

Angela Bassett a 2021-es Oscar-díjátadón

Fotó: ABC via Getty Images

Az amerikai színésznő és filmrendező múlt héten, az Oscar-gálán aratott sikert az olasz divattervező puffos ujjú, merészen sliccelt kreációjában.

Martha Hunt a 2019-es velencei filmfesztiválon

Fotó: Dominique Charriau/GC Images

Alberta Ferretti nem csak vörös szőnyeges eseményekre kínál ruhákat: jó néhány opciója van arra az esetre is, ha a meghívóban a lazán elegáns dress code szerepel.

Izabel Goulart 2019-ben, New York utcáin

Fotó: Gotham/GC Images

Sőt, az olasz divattervező a rohangálós hétköznapokra is kínál ruhákat. A brazil modell szettje szemmel láthatóan ultrakényelmes és ultranőies.

Claudia Schiffer és Alberta Ferretti 2009-ben, a divatház új illatának spanyol bemutatóján

Fotó: Fotonoticias/WireImage

Az Alberta Ferretti márka a ruhákon túl napszemüvegeket és parfümöket is gyárt. A legutóbbi illat arca a német topmodell lett. 

Palvin Barbara a 2018-as cannes-i filmfesztiválon

Fotó: Venturelli/WireImage

A magyar szupermodell is odáig van Alberta Ferretti kreációiért, többször pózolt már az olasz divattervező ruháiban.

Osvárt Andrea a 2012-es Globo d’Oro-gálán

Fotó: Elisabetta A. Villa/Getty Images

Az Olaszországban is sikeres karriert befutott magyar színésznő az „olasz Golden Globe-díjátadón” viselte ezt a hófehér Ferretti ruhát, amelyben úgy festett, akár egy görög istennő.

Laura Dern a 2015-ös Oscar-díjátadón

Fotó: Jason Merritt/Getty Images for American Lung Association

Az Oscar-díjas színésznő szettje jó példa arra, miért emlegetik Alberta Ferrettit a glamúr királynőjeként. 

(Kiemelt kép: Getty Images)