Legérdekesebb anyák napi hagyományok a világból

Valahol verssel készülnek a gyerekek, máshol szerenádot adnak, de van olyan ország is, ahol az egész lakosság a temetőben ünnepel Anyák napján.

Óvodai ünnepségek, virágok, személyes ajándékok, képeslapok – így ünnepeljük mi, magyarok a május első vasárnapját. Nem csak érdekes, hanem tanulságos is körülnézni a nagyvilágban, melyik nemzet, hogyan köszönti fel évente az édesanyákat, nagymamákat. Nem csak a hagyományok színes kavalkádjával találkozhatunk, hanem még a hivatalos napok is máshova esnek a naptárban.

Franciaország: Főszerepben a versek

A franciák május utolsó vasárnapján emlékeznek meg az édesanyákról, de ha ez éppen Pünkösdre esik, akkor június első vasárnapjára tolódik. Ilyenkor a gyerekek szép versekkel készülnek, aminek kiválasztásában és memorizálásában a tanárok segítenek.

A szavaláson kívül süteménnyel, virággal ajándékozzák meg az anyukákat, otthon pedig ők végzik a házimunkát, vagy legalábbis alaposan kiveszik a részüket belőle. A nap rendszerint közös vacsorával zárul, ahol az egész család körülüli az asztalt.

Peru: Temetőkben ünnepelnek

A peruiaknak nagyon fontos, hogy túlvilági anyukákról is megemlékezzenek május első vasárnapján. A családok ezen a napon a temetőkben gyűlnek össze: együtt letakarítják a síremlékeket, majd friss virágokat helyeznek rájuk. Ilyenkor az egész napot ott töltik, és különleges ünnepi ételekkel, italokkal is készülnek.

Mexikó: Zenekarok kíséretében

A dél-amerikai országban óriási ünnepségnek számít a május 10-i Anyák napja. Ilyenkor a gyerekek mariachi zenekarokat bérelnek fel, hogy azok kíséretében adhassanak szerenádot a mamájuk ablaka alatt. Ez leginkább a vidéki térségekben jellemző,

nagyobb városokban inkább étterembe viszi a család az idősebb női családtagokat, és ott hallgatják a mariachi dallamokat.

Hagyományos tésztát, tamale-t fogyasztanak, illetve kukoricából készült atole-t isznak, amit kizárólag forrón fogyasztanak.

Egy édesanya Mexikóban mulat (Fotó: Getty Images) 

Izrael: A család napja

Izraelben 1980 óta nem Anyák napját, hanem Család napját tartanak. Az Oktatási Minisztérium a következőkkel magyarázta a változást: „Tiszteletben kell tartani, hogy sokféle család létezik. Minden kombinációt szeretettel fogadunk: két anyával, két apával csak egy szülővel rendelkező – mindenki ugyanúgy megérdemli, hogy ünnepeljék.” A dátumon viszont nem változtattak, továbbra a svát hónap 30-ik (február vége felé) napjára esik.  

Thaiföld: Megható bemutató

A thaiföldi Anyák napja – augusztus 12. – különleges eseménynek számít az egész országban, ugyanis ezen a napon született az idén 89 évét ünneplő Sirikit királynő, vagyis a nemzet édesanyja. A gyerekek egy különösen megható, szívhez szóló műsorral készülnek az iskolákban, még az anyjuk lábához is letérdelnek hálájuk és szeretetük jeléül. Ezen az augusztusi estén csordultig megtelnek az éttermek, aki csak teheti, finom vacsorával és virággal köszönti az édesanyját, nagymamamáját.  

Univerzális virágok

Egy viszont minden nemzetben jellemző, mégpedig a virág, de minden kultúra más és más illatos csokrot részesít előnyben.

Thaiföldön jázmint ajándékoznak, ami a tisztaság és a feltétel nélküli szeretet virága. Franciaországban a tavasz szimbóluma, a liliom a sláger. Japánban szegfűvel készülnek a gyerekek, amely az anyák erejét szimbolizálja.

A szegfűnek szintén nagy hagyománya van az Egyesült Államokban is, különösen a fehér szálaknak. Ezt a hagyományt Anna Jarvishoz kötik az amerikaiak: ő próbálta 1907-ben az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Jelképnek a fehér szegfűt javasolta, mivel szerinte a fehér virág szimbolizálja az anyaság erényeit, a fehér szín a tisztaságot és hitet, az illata a szeretetet, a formája pedig a szépség lényegét jelképezi. Ausztráliában is szegfűt viselnek az emberek a hajukban vagy a ruhájukon Anyák napján. Itt a színekben lehet eltérés: a színes virág a még élő anya szimbóluma, a fehér viszont azt jelenti, hogy már nem él közöttünk.

Forrás: Reader’s Digest (rd.com), Kiemelt kép: Getty Images