A magyar film napja alkalmából száznál is több kiváló magyar filmet nézhetünk meg tévében és online.

Április 30-án ünnepeljük a 120. évfordulóját annak, hogy elkészült az első megrendezett magyar film, A táncz. Azóta minden időszakban kiemelkedő filmes tehetségek alkottak, akik hazai vagy nemzetközi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmet. A Nemzeti Filmintézet kezdeményezésére a televíziók és a streamingszolgáltók is csatlakoztak a közös ünnepléshez, így péntektől a legjobb magyar filmeket sugározza az RTL, a TV2, a közszolgálati televízió csatornái, az ATV, a HírTV és az HBO. Magyar filmekkel ünnepel a Netflix, az HBO Go és a Cinego is, továbbá ingyenesen nézhető lesz 15 felújított klasszikus a Filmión.

Az RTL május 1-jén a Brazilokat tűzi műsorra, a közönségkedvenc vígjátékban egy egész magyar falu sportlázban ég, miután kiderül, hogy egy titokzatos milliomos úgy döntött, szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja Brazíliába, este pedig a négy Magyar Filmdíjjal kitüntetett Rossz versek televíziós premierje lesz. Az RTL Mostra ünnepi kínálatként Magyar Filmes Polc kerül fel, ki-ki a kedvencére kattintva már nézheti is.

Jelenetkép a Brazilok című filmből. Fotó: NFI

A hétvége minden estéjén magyar filmek lesznek a TV2-n: a Kovács Lajos, Kulka János, Scherer Péter főszereplésével készült akció-vígjáték, az Argo 2, Koltai Róbert szívmelengető vígjátéka, a Sose halunk meg, a Pappa Pia, és Bacsó Péter szatírája, A tanú. A Moziverzum csatornán látható lesz a világhírű magyar mentőkutya ihlette családi film, a Mancs, a Kovács Patrícia és Fenyő Iván főszereplésével készült 9 és ½ randi, és A Pál utcai fiúk filmváltozata, amely az első magyar Oscar-díjjelölt volt, továbbá Jankovics Marcell nagyszabású János vitéz-feldolgozása.

A közmédia is gazdag programkínálattal készül: a Duna Televízió szinte egész nap magyar filmeket vetít, köztük a magyar filmtörténet legbájosabb klasszikusát, a Meseautót és premierként Mészáros Márta legutóbbi rendezését, az Aurora Borealist.

Az M5-ön látható lesz a Törőcsik Mari és Darvas Iván főszereplésével készült felejthetetlen Makk Károly-film, a Szerelem, és az Oscar-díjas Saul fia, valamint válogatás a magyar animáció gyöngyszemeiből. A Duna Worldön újra lehet nézni az Oscar-díjas Mephistót és minden idők egyik legnézettebb magyar filmjét, a Mágnás Miskát, míg az M2 Petőfi TV-n a világhírű egérügynök, Grabowski kalandjain izgulhatunk a Macskafogóval. Az M2 gyerekcsatornán többek között Mekk Elek, Frakk, Süsü, a Mézga család, a Kuflik, valamint Bogyó és Babóca szórakoztatják a kicsiket.

Az ATV-n Koltai Róbert vígjátéka, az ’50-es éveknek görbe tükröt állító Csocsó, avagy éljen május elseje! lesz látható. A HírTV a Sinkovits Imre parádés főszereplésével készült „tiszteletlen” vígjátékot, A tizedes meg a többieket vetíti.

Az HBO is ünnepi magyar filmkínálattal készül, műsorra tűzi a közelmúlt legsikeresebb fekete komédiáját, a Drakulics elvtársot és a Seveled című közönségkedvenc rom-komot Tenki Rékával és Mészáros Bélával a főszerepben. A Cinemax magyar filmestet tart az Apró mesékkel, a Valannal és a FOMO-val, valamint 2020 legnézettebb magyar vígjátéka, a Pesti balhé tévés premierjével.

Jelenetkép a Pesti balhé című filmből. Fotó: Glódi Balázs – NFI

Az HBO GO dedikált, magyar film napja válogatást tesz elérhetővé, a Cinego streamingszolgáltató a közelmúlt legnagyobb magyar fesztiválsikereit gyűjti össze az ünnepnapra. A Netflix a kínálatában elérhető több mint 40 magyar alkotással ünnepel, köztük a Valami Amerika mindhárom részével.

Ingyenesen­ elérhető lesz péntek reggeltől egész hétvégén 15 felújított, felejthetetlen magyar filmklasszikus a Nemzeti Filmintézet által indított streamingszolgáltatón, a Filmión. Az ünnepi kínálatban lesz többek között a Hyppolit, a lakáj, a Szinbád, az egyetemes filmművészetet megújító Szegénylegények, az Oscar-jelölt Bizalom, az Oscar-díjas Saul fia és az 1984-es Los Angeles-i animációs olimpián minden idők legjobb 50 alkotása közé választott Fehérlófia.

(Kiemelt kép: NFI)