A tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választja ki azt a két könyvet, amelyek májusban megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

A Libri 2016-ban alapította meg a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat, amelyeket minden évben egy-egy olyan könyv nyeri el, amely nemcsak hozzánk, de a kultúránkhoz is hozzátesz valamit. Az idei tíz döntős könyvre pedig pár napig még lehet szavazni!

A jelöltek kiválasztása

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2020-ban összesen 155 könyv felelt meg, a lista 50 kiadó könyveiből állt össze. Erről a hosszúlistáról választotta ki kedvenceit idén a Libri által felkért szakmai bizottság: 2021 februárjában 212 neves közéleti személyiség voksolt kedvenc könyveire, amelyeknek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjakat. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri (Bálint András színész, Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára) és a közönség választja majd ki azt a két könyvet, amelyek májusban megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A 2021-es rövidlista

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, amelyek 2021-ben elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

  1. Bereményi Géza: Magyar Copperfield
  2. Grecsó Krisztián: Magamról többet
  3. Halász Rita: Mély levegő
  4. Háy János: A cégvezető
  5. Jászberényi Sándor: A varjúkirály – Nyugati történetek
  6. Kiss Tibor Noé: Beláthatatlan táj
  7. Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun
  8. Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk
  9. Szabó T. Anna: Szabadulógyakorlat
  10. Tompa Andrea: Haza

Szavazz, és nyerj!

A közönség május 2-áig szavazhat a Libri weboldalán. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők, a könyvcsomagok a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyvéből állnak össze. A Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat májusban adják át.

A díjról, a 155 könyvről, valamint a döntős művekről és szerzőikről még több információt találsz ITT.