Így lehet Covid-biztos az anyák napi köszöntés.

Két húsvétot, egy karácsonyt és megannyi születésnapot csináltunk végig a koronavírus-járvány kitörése óta. Mára már jól tudjuk, hogy távolságtartással, virtuális ölelésekkel és szűk körű családi összejövetelekkel is meg lehet ünnepelni jeles eseményeket. Ugyanakkor az újranyitás hajnalán itt a reménysugár, hogy talán az idei anyák napján már nem kell kompromisszumos megoldásokat kötnünk, és május első vasárnapján végre megölelhetjük és megpuszilhatjuk az ünnepelte(ke)t – különösen akkor, ha az édesanyánk vagy a nagymamánk már megkapta a Covid–19 elleni védőoltást.

Persze nem ilyen egyszerű a helyzet, nem mindegy ugyanis, hogy anya vagy a nagyi csak a vakcina első adagját kapta még meg, netán már a másodikat is; eltelt-e kellő idő a második dózis óta, sőt a többi családtag oltási státusza is befolyásoló tényező lehet, ha közös vasárnapi ebédre készülünk.

„Teljességgel biztonságos családi összejövetelről csak akkor beszélhetünk, ha minden résztvevő megkapta már a védőoltás mindkét dózisát, és a második oltást követően kellő idő telt el

– kezdi dr. Csizinszky Klára Veronika háziorvos. – A Pfizer, a Moderna és a Sinopharm vakcináknál ez 14 nap, míg a vektor vakcinák esetében (AstraZeneca, Szputnyik) egy hét.”

A gyorsan haladó oltási program fals biztonságérzetet kelthet, főleg azokban, akik az első oltásukat már megkapták. „Tény, hogy a vakcinák az első dózis utáni napokban is nyújtanak már bizonyos fokú védelmet, maximális védettséget azonban közel sem adnak. Éppen ezért azokban a családokban, ahol nem alakult ki mindenki családtagnál a teljes védettség, nem szabad könnyelműen kezelni a helyzetet” – hívja fel a figyelmünket a háziorvos, aki szerint ebben az esetben továbbra is figyelni kell a távolságtartásra, a maszkviselésre és a kézhigiéniára. És ha a családban vannak gyerek, akkor különösen ügyelnünk kell mindezekre, hiszen a kiskorúak oltása még nem kezdődött meg. „Minél több nem beoltott jelenik meg az összejövetelen, a fertőzésveszély annál magasabb, éppen ezért az elővigyázatosság a kulcsszó” – teszi hozzá dr. Csizinszky Klára Veronika.

Fotó: Getty Images

Azoknak, akiknek a szervezetében már ki tudott alakulni a teljes védettség, nincs mitől aggódniuk, nyugodt szívvel együtt tölthetik május első vasárnapját. Ugyanez érvényes azokra a családokra is, akik egyébként is egy háztartásban élnek, hiszen ők immunközösséget alkotnak.

„Minden más esetben tanácsos most még inkább szabadtéren felköszönteni az édesanyákat és a nagymamákat,

távolságot tartani, maszkot viselni, mellőzni a fizikai kontaktust, és csak rövid időt együtt tölteni” – javasolja a háziorvos. Bízzunk benne, hogy június harmadik vasárnapján, apák napján már rózsásabb lesz a helyzet.

(Kiemelt kép: Getty Images)