Az ideális jelölt 14-21 év közötti és „szóvivőként” is szívesen képviseli a gyerekjogok ügyét.

Pályázatot hirdet az UNICEF Magyarország, hogy megtalálja Fiatal Nagyköveti Tanácsának új tagjait. A Fiatal Nagykövetek egy olyan világ építésében segítik az UNICEF-et, ahol minden gyermek biztonságban van az erőszakkal szemben, érvényesülnek a jogaik és kibontakoztathatják a bennük rejlő képességeket. A Fiatal Nagykövetek közreműködnek a szervezet programjaiban, képviselik korosztályuk érdekeit, hangot adnak a gyerekek véleményének és részt vesznek a gyerekjogi ismeretek terjesztésében is.

A pozíciót az UNICEF Magyarország 2015-ben hozta létre azzal a céllal, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének szellemében biztosítsa a gyerekek részvételét a szervezet munkájában. Az ideális jelölt 14-21 év közötti, „szóvivőként” is szívesen képviseli a gyerekjogok ügyét, valamint aktív közösségi életét él az iskolájában, településén, szűkebb környezetében. A közösségszervezésben, diákújságírásban, jótékonysági akciókban szerzett tapasztalat előnyt jelent.

Az ország minden pontjáról, bármilyen háttérrel jelentkezhetnek az érintett korosztály tagjai, lényeges szempont, hogy a Tanács sokféle fiatal sokféle világát tükrözze.

A világ egyik legismertebb gyermekjogi szervezete fontosnak tartja a fiatalok bevonását az őket érintő döntésekbe. A Fiatal Nagykövet pozíciót 2015-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a Gyermekjogi Egyezmény szellemében biztosítsa a gyerekek részvételét a szervezet munkájában. Az új tagokat minden évben pályázat útján választják ki, jelenleg hét fiatal alkotja a Tanácsot. A pályázati felhívás innen tölthető le. 

Hallatják a hangjukat

A Fiatal Nagykövetek az elmúlt években együttműködtek a Gyermekbarát Településekkel, panelbeszélgetéseken osztották meg gondolataikat, döntéshozókkal találkoztak, cikkeket írtak, kampányokban hallatták a hangjukat. A leendő Fiatal Nagykövetek részt vehetnek az UNICEF Magyarország rendezvényein, programjaiban, alakíthatják a szervezet tevékenységét. „Nagy várakozással keressük új nagyköveteinket, akik korosztályuk hangjaivá válnak és betekintést adnak nekünk, gyermekekért dolgozó felnőtteknek abba, hogy maguk a fiatalok mit gondolnak egyes témákról.

Ez a generáció formálja majd a jövőnket, érdemes rájuk már most odafigyelni”

– mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Gyermekjogi Egyezmény

A Gyermekjogi Egyezmény egy olyan nemzetközi megállapodás, ami azért jött létre 1989-ben, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be. Magyarország 1991-ben aláírta az egyezményt. Az egyezmény 3 nagyon fontos pillérre épül:

  • a gondoskodás-ellátás,
  • a védelem és
  • a részvétel joga.

A gyerekek ellátása, táplálása, tanítása, testi-lelki védelme minden társadalom kiemelt feladata. A gondozás és ellátás azt is jelenti, hogy a gyerekek is hozzáférhetnek különféle erőforrásokhoz, de olyanokat is megkaphatnak általa, mint a szeretet, az önbecsülés, a tudás, és a bennük rejlő képességek kibontakoztatása.

A védelem nemcsak a szülők dolga, hanem mindenki másé is, aki a gyerekekkel kapcsolatba kerül, így a családnak, a kisközösségnek, az intézményeknek és szakembereknek, de a törvényeket alkotóknak is figyelnie és védenie kell a gyerekeket.

részvétel azt is jelenti, hogy a gyerekek megnyilvánulhatnak, egyénenként és csoportban is, elmondhatják véleményüket, kifejezhetik érzéseiket. A világon ma 196 ország fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt, azonban a Föld különböző részein nagyon eltérő feltételek és életkörülmények vannak, amelyek alapvetően meghatározzák a gyerekek (és a felnőttek) életét és lehetőségeit.

Forrás: UNICEF, kiemelt kép: Getty Images