A gyermekkori védőoltások mellett a felnőtteket is arra buzdítja, éljenek a vakcinák lehetőségével.

A világhírű focista, az UNICEF nagykövete vezeti azt a globális kezdeményezést, amelynek célja, hogy bátorítsa a szülőket, oltassák be gyermekeiket a halálos betegségek ellen védő vakcinákkal. Az Immunizációs Világhét (április utolsó hete) előtt nyilvánosságra hozott videóban Beckham azokról beszél, amiket elveszítettünk a COVID-19 járvány miatt: az ölelések hiányáról, és arról, hogy baráti, családi találkozók maradtak el. Biztatja a szülőket, hogy saját és szeretteik biztonsága érdekében oltassák be magukat. A világsztár egyben kéri a családokat, hogy gondoskodjanak gyermekeik rutinszerű oltásáról, legyen szó himlő, kanyaró, vagy éppen járványos gyermekbénulás ellen védő vakcináról.

Milliók élete múlhat rajta

„Az elmúlt év megmutatta, hogy mennyi mindent veszünk természetesnek, és egyben rámutatott a vakcinák erejére is” – mondta Beckham. – „A vakcinák működnek, életek millióit mentik meg minden évben.

Az UNICEF-fel töltött időm során megtanultam, hogy milyen jelentőséggel bírnak az oltások szeretteink egészségére nézve.

Mégis, túl sok gyerek marad ki a rutinszerű oltásokból, amelyek a halálos betegségek ellen védenék őket. Az idei Immunizációs Világhéten örömmel csatlakozom az UNICEF-hez, hogy az oltások mellett érveljek.”

#VaccinesWork hashtag        

Minden olyan poszt megosztása, lájkolása és kommentelése után 1 dollárt adományoz az UNICEF-nek (maximum 5 millió dollár értékben) az ENSZ Alapítvány Shot@Life kampánya és a Bill & Melinda Gates Alapítvány, amelyben megemlítik az UNICEF valamelyik közösségi médiás felületét és használják a #VaccinesWork hashtaget. Az összeg a gyermekbetegségek elleni oltási kampányt támogatja majd. A poszt megosztása, vagy lájkolása után is érvényes a felajánlás, így bárki támogathatja a nemes ügyet egyetlen mozdulattal.
A vakcinák eredményesség nem lehet megkérdőjelezni: az 1796-ban felfedezett első védőoltás óta több életet mentettek meg, mint bármely más orvosi beavatkozás. Az 1970-es években a fekete himlő elleni globális oltási program a betegséget teljesen felszámolta. A vakcináció előtt évente csaknem 4 millióan – többnyire gyermekek – estek áldozatul a betegségnek. Ma már a világon a gyermekek 86%-a kap védőoltásokat, mint például a rózsahimlő vagy a hepatitisz B, illetve az agyhártyagyulladásért felelős baktérium ellen. Ez arány 1980-ban még csak 20% volt.

Reménytelen helyzet

„Egy év telt el lezárásokkal, üres osztálytermekkel, elmaradt családi eseményekkel, virtuális születésnapi partikkal és kimaradt oltásokkal. Most az emberek világszerte oltatják magukat, vagy várják, hogy mikor jutnak hozzá a vakcinához. Ez egy erőteljes emlékeztető, hogy a vakcinák milyen fontos szerepet játszanak mindennapi életünk fenntartásában” – mondta Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója. „Miközben mind tudjuk, hogy a COVID-19 ellen védő oltások jelentik a reményt a normális életünk visszaszerzésére, túl sok gyerek számára az a realitás, hogy nem kapnak oltást semmilyen megelőzhető betegség ellen.”

Minden évben 14 millió csecsemő és kisgyermek marad ki a megelőzhető betegségek elleni oltásokból. Többségük távoli, elmaradott területeken, nyomornegyedekben, háborús körülmények közepette él anélkül, hogy hozzáférne az alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Az elmúlt évben a COVID-19 járvány még reménytelenebbé tette a helyzetet, a lezárások és az ellátási-láncban képződött fennakadások a megelőzhető gyermekhalálok emelkedésével fenyegetnek. Ezért fontos, hogy az Immunizációs Világhét április utolsó hetében minden évben a vakcinák fontosságára hívja fel a figyelmet. 

Választható oltások

Magyarországon jelenleg kötelező, illetve választható védőoltások léteznek a gyermekek számára. A 6 év alattiak életkor szerinti kötelező oltásait a házi gyermekorvos adja be, ennek minden szülő kötelező eleget tenni megóvva gyermekét a végzetes betegségek ellen. A választható védőoltásoknak igen nagy a tárháza, érdemes a gyermekorvossal konzultálni a lehetőségekről. A következő oltásokról kérnek leginkább információt a szülők:

  • A gennyes agyhártyagyulladást főleg a meningococcus baktériumok okozzák. Több típusuk van: C, B, A, W, Y. Ezek közül a C és a B csoportú kórokozó a leggyakoribb. Már 6 hetes kortól el lehet kezdeni az oltási sorozatot, mely 2+1 oltásból áll 1 éves kor alatt. A  meningococcus C elleni védőoltás térítésmentes. Kombinált oltóanyag is elérhető (A,C,W,Y) térítés ellenében, aminek az oltási sora hasonló.
  • A rotavírus egy olyan kórokozó, mely erőteljes hasmenést, hányást, kórházi kezelést szükségessé tevő kiszáradást okozhat. 6 hetes kortól 6 hónapos korig adható, oltóanyagtól függően 2, illetve 3 alkalommal.
  • A varicella – a bárányhimlő elleni oltás – 2020-tól épült be az oltási naptárba, azaz vált térítésmentessé. A 2 évesnél idősebbeknek azonban már csak térítés ellenében válaszható. 2 alkalommal kell adni 6 hét időközzel.
  • Választható a kullancs által terjesztett fertőző agyvelőgyulladás elleni oltás túrázóknak, erdőben járóknak vagy fertőzött területen lakóknak.
  • HPV elleni védőoltás 9 éves kortól, kislányoknak, illetve kisfiúknak is adható.

Nagy erővel folyik a tesztelés

Egyre nagyobb esély van arra, hogy hamarosan a gyerekek is megkaphatják a koronavírus elleni védőoltást. A Pfizer/BioNTech tavaly a 12-15 éves gyerekeknél megkezdte a vakcina klinikai próbáit, 90 nap alatt rengeteg gyermek kapta meg a védőoltást, és eddig maximálisan hatékonynak bizonyult. Hamarosan a Moderna is elkezdi a SARS CoV-2 vakcina fejlesztését 6 hónapos kortól, egészen a tizenéves korosztályig. Múlt szombaton a Sinopharm gyártó közlése szerint olyan koronavírus elleni oltóanyagot kezdtek el tesztelni, amelyet 3 év feletti gyerekeknek lehet beadni. Szakemberek szerint a gyerekeknél leginkább azt kell vizsgálni, mekkora dózis elegendő ahhoz, hogy kialakuljon a teljes védettség, hiszen egy felnőttnek egészen más mennyiségű oltóanyagra van szüksége, mint egy kis súlyú gyereknek. 

Az UNICEF kisfilmje itt tekinthető meg, amelyben David Beckham elmondja, miért tartja fontosnak az oltások beadását.

Forrás: UNICEF, Budai egészségközpont, Sanofi
Kiemelt kép: Getty Images